MENIU CAUTĂ
, de Adrian Ilie

Teodorovici vrea să-și amendeze colegii din Guvern care depășesc bugetul: ”Îmi aplic și mie amenda dacă e să încalc legea”

Distribuie

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat, la Antena 3, că îi va amenda pe toți miniștrii care nu se încadrează în bugetul prevăzut în acest an pentru ordonatorii principali de credite. Teodorovici a spus că este dispus să se amendeze singur, în cazul în care se va număr printre cei care cheltuie mai mult decât le permite bugetul.

Eugen Teodorovici a amintit că OUG 114 permite amendarea cu până la 100.000 a ordonatorilor principali de credite care nu se încadrează în buget.

”E obligaţia ta ca demnitar să te asiguri că în acea zonă creşti veniturile şi scazi cheltuielile cu o activitate cât mai eficientă (…) De asta noi am pus în Ordonanţa 114 de anul trecut o obligaţie pentru fiecare ministru în parte să se încadreze în bugetele alocate şi în cazul în care nu o face chiar să aibă şi o amendă până la 100.000 de lei. Este pusă acolo tocmai ca să responsabilizăm fiecare ministru în parte”, a spus Teodorovici. ”Îmi aplic și mie amenda, dacă e să încalc legea”, a dat asigurări șeful Finanțelor.

Spor de praf în ministere

Acesta s-a plâns că unele ministere au făcut angajări peste posibilitățile bugetare sau acordă sporuri nejustificate cum ar ”sporul de praf”. „Sunt analize de acest tip care arată ca în biroul nu ştiu care, într-un minister, praful sau particulele din aer duc la obligaţii de acest tip. Poate doamna de serviciu sau cineva de acolo nu a curăţat cum trebuia respectiva încăpere şi pentru care un întreg minister sau agenţie primeşte un astfel de spor”, a spus ministrul de Finanțe.

Într-o circulară a Ministerului de Finanțe din aprilie se arată că majoritatea ordonatorilor principali de credite nu au identificat măsuri de reducere a cheltuielilor de personal și au solicitat fonduri suplimentare prin rectificare de buget, însă MFP nu va face acest lucru pentru a nu afecta investițiile.

Invitat să comenteze acest document, Eugen Teodorovici a spus că circulara nu reprezintă o intenție a ministerului de a trece la concedieri de personal în rândul bugetarilor și nici faptul că Guvernul nu intenționează să-și respecte angajamentele față de pensionari și unele categorii din sectorul public.

„Vizavi de partea de pensii ce ne-am asumat este prevăzut şi în bugetul pe 2019 ca şi sumă. La 1 septembrie punctul de pensie creşte cu 15%, foarte clar, nu e niciun fel de dubiu. La nivel de salarii, legea bugetului s-a dat în acest an. În acea lege erau clar bugetele pe fiecare minister, agenţie în parte. Nu s-a schimbat absolut nimic”, a adăugat Eugen Teodorovici.

Citește și:DOCUMENT/ Vlad Alexandrescu îl acuză pe Teodorovici că a dat circulară pentru disponibilizări sau reduceri de cheltuieli în sectorul bugetar

Citește mai multe despre Eugen Teodorovici, buget 2019 și bugetari pe Libertatea.

Comentarii