1. „Tehnologia 5G e de vină”

Potrivit profesorului Michael Butter din Tubingen, citat de Deutsche Welle, „O teorie a conspirației presupune că un grup care operează în secret încearcă să controleze sau să distrugă o instituție, o țară sau chiar întreaga lume”. Iar o mulțime de informații care circulă zilele astea pe internet sunt privite ca teorii conspiraționiste.

De exemplu, Dane Ashlie, o activistă din mediul online, al cărei canal de YouTube are 171.000 de urmăritori a declarat: „Coronavirusul a fost cauzat de extinderea tehnologiei mobile 5G în provincia chineză Wuhan”.

Iar filmulețul de aproape o oră a devenit imediat viral ajungând la aproape 1 milion de vizualizări pe platforma video.

2. Vaccinarea obligatorie

Nu doar internauții de peste hotare vin cu tot felul de teorii ale conspirației. De exemplu, un român a scris zilele trecute pe Facebook: „Se încearcă atragerea oamenilor într-o cursă pentru a fi vaccinați cu cine știe ce vaccinuri și implementarea de cipuri. China este prima țară de cobai din lume. Are deja camere instalate prin oraș care fac recunoaștere pe retină!”.

Un altul a replicat imediat la o fotografie cu situația grea din Wuhan: „Acest virus este împrăștiat cu bună știință. Nu este SF faptul că se dorește diminuarea numărului de locuitori de pe pământ”.

Sau: „Este virus de laborator și trimis de mână străină. Războiul bacteriologic, care ucide încet și sigur”.

3. Mâna corporațiilor care „falimentează micile afaceri”

Ce teorii ale conspirației mai văd românii odată cu apariția acestui coronavirus? De exemplu, „scăderea pieței imobiliare, falimentarea afacerilor mici și imediat acapararea de fonduri de investiții străine care au interesul să elimine concurența, fără a continua afacerile”. 

4. ”Îmbogățirea Industriei farmaceutice”

Cele mai întâlnite comentarii din mediul on-line sunt însă despre medicamentele date populației. „Poate e un context creat de mai marii lumii care au de câștigat din vânzări rapide ale medicamentelor, soluțiilor sanitare și a produselor de igienă”.

5. Scenariul politic: „Americanii vor să distrugă China. Sau rușii vor să distrugă tot”

La o simplă privire pe Facebook sau pe Instagram sunt zeci de utilizatorii care publică sute de scenarii legate de Covid-19, iar multă lume se adaugă discuțiilor care devin interminabile. 

„Poate americanii vor să distrugă China. Sau rușii vor să distrugă tot! Sau ce permutări cu conflicte între țări mai mult sau mai puțin declarate. Sau poate e contextul perfect tocmai pentru a distruge cei mai importanți concurenți comerciali de pe piață și apariția unor noi puteri străine care să controleze lumea”.

Chiar și un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, a sugerat zilele trecute că virusul din oraşul Wuhan ar fi putut să fi fost adus de armata americană, intensificând un război al declaraţiilor între Beijing şi Washington. 

„Când a apărut pacientul zero în Statele Unite? Câţi oameni sunt infectaţi? Care sunt numele spitalelor? S-ar putea ca armata americană să fi adus epidemia la Wuhan. Fiţi transparenţi! Faceţi publice datele! Statele Unite ne datorează o explicaţie!”, a scris Zhao pe Twitter.

Și un alt purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang a declarat: „Am dori ca un număr de oficiali americani să îşi fi concentrat în acest moment energia pe reacţia la virus şi promovarea cooperării şi nu pe a da vina pe China. Am dori ca un număr de oficiali americani să îşi fi concentrat în acest moment energia pe reacţia la virus şi promovarea cooperării şi nu pe a da vina pe China!”.

6. Ipoteza că eram prea mulți: „Vor să scape planeta de o parte dintre noi!”

De exemplu, un studiu publicat de verywellmind.com susține că „sunt mai multe motive pentru care oamenii cred în teorii ale conspirației, însă de cele mai multe ori acestea trebuie să satisfacă trei nevoi primare ale individului: nevoia de înțelegere și consecvență, de control sau de a se remarca în cadrul unui grup”.

Iar postările de pe Facebook subliniază aceste elemente ale studiului. Un alt internaut scrie: „Totul este organizat cu un scop precis, în detaliu, iar ceea ce este acum este lux pe lângă ce va urma și este pregătit să se întâmple”. Un astfel de mesaj poate crea o adevărată panică, dar postarea respectivă nu duce deloc lipsă de comentarii. 

„Poate este o conspirație a masonilor, a «iluminaților» care vor să scape planeta de o parte dintre noi, pentru refacerea sau economisirea resurselor. Și care ne oferă tot felul de previziuni prin intermediul serialor ca «The Simpsons» sau «Futurama». Mie îmi vine să râd un pic, dar rămân serioasă”.

7. „Totul din cauza lui Bill Gates”

Sunt foarte mulți care-l acuză inclusiv pe Bill Gates, care a avertizat omenirea încă de acum cinci ani de un haos la nivel mondial! „Lucrul care ar omorî peste 10 milioane de oameni în următoarele decenii cel mai probabil ar fi un virus foarte infecțios, nu un război. Nu rachete, ci microbi!”, spunea CEO-ul companiei Microsoft în cadrul unei conferințe TED. 

Iar oamenii s-au repezit să-l acuze acum: „Lumea spune că e doar un fenomen natural firesc care are loc la câteva sute de ani? Nu cred… De unde au apărut toți acești experți care au avertizat de acum ani de zile și nimeni nu i-a băgat în seamă? E clar, totul e creat pentru a distruge concurența. Și pentru o criză economică și financiară fără precedent, asta după ce mulți s-au pus la adăpost”.

„Bill Gates a finanţat un grup care deţinea patentul pentru virus şi acum sprijină financiar cercetările pentru crearea unui vaccin care să stopeze răspândirea acestuia”, se arată într-un alt mesaj de pe Facebook.

8. „Pedeapsă divină din Biblie”

În fine, sunt foarte mulți care se gândesc și la Dumnezeu în această perioadă și vin cu tot felul de teorii. „Poate e o pedeapsă divină de tipul celor descrise din Biblie”.

„Asta se întâmplă când se mănâncă toate spurcăciunile, și când mila lui Dumnezeu se retrage din cauza încăpățânării noastre” sau „Dacă omenirea ar fi ascultat de cuvântul lui Dumnezeu multe suferințe nu ar fi existat. Eu nu mă bucur de necazul altuia, nici nu critic, e doar o concluzie la care eu am ajuns”.

9. Vloggerul Dorian Popa: „Ce să vezi, omoară oamenii mai în vârstă”

Chiar și Dorian Popa, unul dintre cei mai cunoscuți vloggeri din România a intrat în jocul despre teorii ale conspirației legate de coronavirus. Cu 1,6 milioane de urmăritori, video-ul cu „bazaconiile din capul meu” a strâns 320.000 de vizualizări ]n doar câteva zile. 

„Nu vi se pare că are sens scăparea unui coronavirus care ajunge pe toată planeta? Care ce să vezi, omoară oamenii mai în vârstă, oamenii cu sistemul imunitar ușor paradit. Dacă stăm să ne gândim noi așa? Nu ăștia sunt oamenii de care ne putem lepăda? Și dacă din 6 miliarde de oameni rămânem doar cinci, cu petrolul ăla pe care-l consumam, mai avem resurse timp de 30 de ani?! Teoria asta a conspirației mi se pare cea mai fondată! La nivelul de tehnologie nu aveau cum să nu găsească antidotul pentru aceast gripă…”, a spus Popa.

Coronavirusul a apărut la sfârşitul lunii decembrie în oraşul Wuhan şi provincia înconjurătoare Hubei, unde s-au înregistrat două treimi din cazurile totale la nivel mondial. Dar în ultimele săptămâni marea majoritate a cazurilor noi au apărut în afara Chinei. Noul virus s-a răspândit în 118 ţări şi a infectat aproape 125.000 de persoane de la apariţia sa.

 
Citeşte şi:

Soluție ingenioasă în Italia pentru a salva viețile pacienților COVID-19, conectați la ventilatoare: piese înlocuite cu unele realizate la imprimantă 3D

Cum se evită o epidemie: lecții din cazul Taiwanului

     
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
BOMBĂ! Ce se întâmplă cu pandemia de covid-19 din ianuarie 2022. Streinu-Cercel face anunțul momentului
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce se întâmplă cu pandemia de covid-19 din ianuarie 2022. Streinu-Cercel face anunțul momentului
A murit după ce în spitalul în care a lucrat 40 de ani ca asistentă i s-ar fi pus diagnosticul greşit. "Aţi venit pentru durere de gât?"
Observatornews.ro
A murit după ce în spitalul în care a lucrat 40 de ani ca asistentă i s-ar fi pus diagnosticul greşit. "Aţi venit pentru durere de gât?"
Horoscop 4 decembrie 2021. Balanțele au energie cât să mai dea și altora, dar ca să obțină și rezultate, e nevoie de disciplină
HOROSCOP
Horoscop 4 decembrie 2021. Balanțele au energie cât să mai dea și altora, dar ca să obțină și rezultate, e nevoie de disciplină
Toate țările trebuie să se pregătească pentru valul de infectări cu Omicron. Anunțul făcut de OMS
Știrileprotv.ro
Toate țările trebuie să se pregătească pentru valul de infectări cu Omicron. Anunțul făcut de OMS
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Tips & tricks de la editorii ELLE ca să-ți alegi cele mai cool piese de sezon
PUBLICITATE
Tips & tricks de la editorii ELLE ca să-ți alegi cele mai cool piese de sezon