MENIU CAUTĂ
14 Mai. 2018 08:44

Nou termen de judecată în procesul matriţei dacice de la Sarmizegetusa Regia

Distribuie

La Tribunalul Hunedoara are loc un nou termen de judecată în procesul matriţei dacice de la Sarmizegetusa Regia, pe 14 mai, obiect care a fost descoperit în perimetrul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia. Până astăzi, părţile din acest dosar au trebuit să identifice un expert care să facă evaluarea materială a piesei antice din bronz.

„Instanţa a fixat ca termen data de 14 mai 2018, faţă de cererea de amânare formulată de reprezentantul convenţional al reclamantei, în vederea identificării şi încuviinţării expertului care va efectua evaluarea”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman, citată de Agerpres.

Procesul „Matriţa dacică” are ca obiect cererea unei femei din Arad care solicită mai multor instituţii ale statului o recompensă de 500.000 de lei, susţinând că în luna iunie 2013 ar fi descoperit întâmplător o matriţă dacică de bijutier în perimetrul cetăţii Samizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, care se află și în disputa dintre arheologi și ecologiști.

Reclamanta în acest dosar solicită, în baza Legii 182/2000, privind protejarea patrimoniului cultural naţional, plata unei sume de bani pe care a estimat-o că ar reprezenta o cotă de 1/7 din 45% din valoarea obiectului descoperit în Munţii Orăştiei.

La dosarul cauzei există acum o evaluare potrivit căreia matriţa ar valora circa 560.000 de lei, însă expertiza este contestată de avocatul reclamantei în acest dosar.

La termenul din luna ianuarie, instanţa a fost de acord cu efectuarea unei noi expertize a matriţei dacice, prin care să fie atestată valoarea materială a acesteia.

Matriţa bijutierului de la Sarmizegetusa Regia a fost descoperită în iunie 2013, la rădăcina unui copac doborât de o furtună puternică, din grupul care se afla în zonă făcând parte şi femeia din Arad.

Pe de altă parte, administratorul sitului arheologic, Vladimir Brilinsky, a declarat, ca martor în proces, că el ar fi cel care a descoperit artefactul şi că nu este nevoie de acordarea unei recompense, deoarece piesa se afla în perimetrul stabilit al unui monument istoric.

Matriţa este apreciată de specialişti ca fiind extrem de valoroasă, pentru că era folosită la confecţionarea de bijuterii de către un meşter din cetate, ceea ce arată gradul de civilizaţie la care ajunseseră dacii acum 2.000 de ani.

În prezent, matriţa este expusă într-o sală special amenajată şi securizată a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Foto: Facebook Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane DevaCITEȘTE ȘI… VIDEO / Sezonul și maratonul. Bogdan Nicolai, scenaristul de la Vocea României, aleargă ca să fie un om mai bun 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 18 februarie 2019
Comentarii