Din cercetări a rezultat că lotul de obiecte, format din podoabe dacice din argint, arme şi unelte şi obiecte casnice, ar fi fost sustras, în perioada 2015 – 2019, din mai multe situri arheologice situate în partea de sud a Transilvaniei, prin utilizarea de detectoare de metale.

Majoritatea pieselor prezintă depuneri de pământ şi oxid de fier, ceea ce constituie dovezi ale faptului că au fost scoase din contexte arheologice (in situ) şi se aflau în conexiune cu alte obiecte din diverse materiale (fier, lut ars, os).

Acestea au fost expertizate de specialişti din cadrul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca, care au concluzionat că aparţin Patrimoniului Cultural Naţional, respectiv Statului Român, valoarea totală fiind de 105.278 lei.

Tezaurul este unul dintre cele mai mari recuperate, pe cale judiciară, în ultimii 10 ani şi a fost depus în custodia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, urmând ca această instituţie să parcurgă procedurile de clasare în cadrul Patrimoniului Cultural Naţional şi de restaurare în vederea valorificării muzeale şi ştiinţifice.

Poliţiştii continuă cercetările pentru identificarea persoanelor care au săvârşit faptele de acces cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zone cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, distrugere şi furt calificat precum şi a modului în care obiectele au ajuns în posesia persoanei de la care au fost recuperate.

Citeşte şi:

DIICOT anunță arestarea celui mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume. Cum erau realizate falsurile “aproape imposibil de identificat”

VIDEO | Mii de oameni, la pelerinajul Sfântului Ioan cel Nou din Suceava. Preoții și credincioșii au renunțat la măștile de protecție în cel mai mare focar de COVID din România

Straniul caz al unei angajate a Agenției Medicamentului, care a prezentat cazier curat înainte cu 3 ani de termenul de reabilitare după condamnarea de luare de mită

„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
PARTENERI - GSP.RO
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
Horoscop 5 iulie 2020. Leii au nevoie de echilibru, care e greu de obținut și greu de menținut
HOROSCOP
Horoscop 5 iulie 2020. Leii au nevoie de echilibru, care e greu de obținut și greu de menținut