Potrivit publicației South Source a South University din Statele Unite ale Americii, telefoanele de birou au peste 25.000 de microbi pe o suprafață de 2,5 centimetri, iar robinetul unui dozator de apă poate adaposti până la 2,7 milioane de bacterii pe aceeași suprafață. O alternativă la folosirea dozatorului de apă de la serviciu este aducerea de acasă a unei sticle de apă.
Tastaturile de calculator au cu peste 67 de ori mai multe bacterii decât un colac de WC. Cele mai periculoase sunt tastaturile calculatoarelor care sunt folosite de mai mulți angajați. Specialiștii recomandă dezinfectarea periodică a tastaturii cu șervețele și substanțe dezinfectante.
Nu lipsesc din top nici toaletele de serviciu. Conform South Source, bacteria E coli si toxine fecale se găsesc adesea pe aproape orice suprafață din toaletă, inclusiv pe uși sau pe robinete. Se recomandă folosirea șervețelelor de hârtie pentru deschiderea și închiderea robinetelor, dar și a ușii.
Iată care sunt cele mai expuse meserii diverse infecții cu viruși și bacterii:
Personalul didactic. Profesorii au de șase ori mai mulți germeni în spațiul de lucru decât contabilii, care s-au plasat pe locul doi în topul celor mai “murdare” profesii. Una din căile cele mai simple pentru un profesor de a “colecționa” microbi de la elevi este prin intermediul testelor scrise, pe care elevii le predau pentru corectat.
Personalul bancar. Funcționarii bancilor, mai ales cei care lucrează pe posturi de casieri, au unul dintre cele mai pline de microbi joburi. Persoanele care petrec multă vreme la un birou îl folosesc tot mai mult pentru a mânca la el, ceea ce sporește numărul bacteriilor. Specialistul a constatat că, în general, femeile “stochează” mai multă mâncare pe birou și din această cauza spațiile lor de lucru au mai mulți microbi.
Depanator de computere. Dacă tastaturile conțin un număr atât de mare de bacterii era de așteptat ca persoanele care repară calculatoare să se plaseze în topul angajaților amenințați de cei mai mulți microbi. Mouse-ul și unitatea centrală a calculatorului sunt, de asemenea, surse de infecții.
Doctor sau asistentă medicală. Virușii și bacteriile reprezintă o amenințare constantă nu numai pentru pacienți, ci și pentru personalul medical. Una dintre cele mai periculoase infecții poate fi provocată de bacilul gram negativ.
Laborant. Specialiștii care au acest job lucrează direct cu agenți patogeni, iar respectarea regulilor de igienă este esențială în cazul lor.
Polițist.Oamenii legii sunt nevoiți să intre în contact cu numeroase alte persoane și să pătrundă în diverse medii. Din aceleași motive și paramedicii și pompierii sunt expuși la numeroaselor infecții.
Printre primele zece joburi cu risc ridicat de infecție se mai numără și cele de om de serviciu sau instalator, de lucrător în salubritate și măcelar.