Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat a cerut în iulie 2017 Curții de Apel București întreruperea executării pedepsei. Motivul invocat de Vișinescu a fost că bolile de care suferă ar face imposibilă executarea în continuare în penitenciar a pedepsei primite.
În acest context, magistrații Curții de Apel București au dispus efectuarea unei expertize medico-legale, care să concluzioneze dacă bolile de care suferă Alexandru Vișinescu pot fi sau nu ținute sub control în rețeaua de spitale penitenciar a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).
Procesul a fost amânat de mai multe ori, iar după primirea acestei expertize medico-legale, instanța a stabilit că Alexandru Vișinescu poate rămâne încarcerat și tratat ca atare după gratii. Decizia Curții de Apel București nu este definitivă și poate fi contestată de Vișinescu la instanța supremă.
„În temeiul art. 593 alin. 1 Cod procedură penală cu referire la art. 592 alin. 1 Cod procedură penală raportat la art. 589 alin. 1 lit. a Cod procedură penală respinge ca neîntemeiată cererea formulată de petentul- condamnat Vișinescu Alexandru, cerere având ca obiect întreruperea executării Sentinţei penale nr. 122/F/24.07.2015 pronunțate de Curtea de Apel Bucureşti- Secţia I Penală în dosarul nr. 3986/2/2014 (2103/2014), sentința definitivă prin Decizia penală nr. 51/A/10.02.2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Secţia Penală în dosarul nr. 3986/2/2014.
În temeiul art. 275 alin. 2 cod procedură penală obligă pe condamnatul- petent Vișinescu Alexandru la plata sumei de 1000 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 1 martie 2018”, se arată în decizia de joi a Curții de Apel București.
Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, execută din 10 februarie 2016 pedeapsa de 20 de ani de închisoare primită pentru crime împotriva umanităţii, el fiind găsit vinovat pentru torturarea fizică și psihică a deținuților politici care în perioada 1956-1963 au fost încarcerați în penitenciarul pe care l-a condus.
Acuzațiile au fost legate de cei 138 de deţinuţi politici care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în perioada în care la conducere a fost Vişinescu, dintre care 12 au murit, printre aceștia fiind și Ion Mihalache.
Alexandru Vişinescu a condus timp de șapte ani Penitenciarul Râmnicu Sărat, până la desființara închisorii, în 1963.
Citește și REPORTAJ/Turnul de control naval, oamenii cu ochi de șoim care salvează sute de vieți anual – VIDEO