MENIU CAUTĂ

Totul despre clasa 0: Am 6 ani şi vreau să mă joc, nu să merg la şcoală

Distribuie

Pe acest subiect s-au născut deja dezbateri aprinse, mai multe voci acuzând faptul că noua reglementare le fură celor mici un an din copilărie. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin însă că lucrurile nu stau deloc aşa, iar clasa zero înlătură trecerea brutală de la grădiniţă la şcoală. Cei care mai sperau ca ministrul educaţiei să se răzgândească şi să amâne demararea proiectului clasa 0 au primit ieri o veste proastă: clasa pregătitoare va fi obligatorie din septembrie. Mai mult chiar, Daniel Funeriu a făcut publice amănuntele despre modul în care vor fi organizate aceste noi clase. Libertatea îţi spune azi tot ce trebuie să ştii dacă ai copil care urmează să intre în clasa pregătitoare:

  • În clasa 0 vor fi înscrişi copiii care până la 31 august 2012 vor avea şase ani împliniţi sau, în cazuri speciale, cei care vor împlini această vârstă până la data de 31 decembrie 2012.

Înscrierile în martie

  • Înscrierile se vor face începând din luna martie. „Fiecare stradă va fi arondată unei şcoli. Dacă părintele îşi exprimă opţiunea pentru şcoala la care e arondat, unitatea are obligaţia să-l înscrie pe elev. În cazul în care părintele doreşte înscrierea la altă şcoală decât cea de arondare, elevul va fi înscris în limita numărului de locuri disponibile. Dacă sunt mai multe opţiuni decât numărul de locuri pentru o şcoală, se vor aplica criterii generale de selecţie: existenţa unui grad de handicap, copii din familii monoparentale, copiii personalului din învăţământ sau şcolarizarea în acea unitate a fraţilor ori a surorilor”, a explicat ministrul educaţiei Daniel Funeriu.

Nu vor fi note sau calificative

  • În acest moment se lucrează la programele după care vor studia micuţii. „Copiii îşi vor dezvolta abilitatea de a comunica, vor consolida primele contacte cu lumea literelor şi a cifrelor, vor învăţa să interacţioneze cu ceilalţi copii şi cu adulţii prin jocuri didactice, activităţi în echipă, prin desen sau muzică. (…) În clasa pregătitoare, copilul nu va da nici un test de evaluare şi nu va primi nici note ori calificative. E posibil ca pe parcursul anului şcolar cadrul didactic să utilizeze modalităţi de încurajare specifice vârstei, de exemplu buline de diferite culori”, a mai precizat şeful de la Educaţie.

Clasele, amenajate special

  • La aceste clase pregătitoare vor preda învăţătoare special instruite. Cadrele didactice vor începe cursurile de specializare încă din luna mai.
  • În ceea ce priveşte clasele în care vor învăţa aceşti micuţi, ministrul spune că ele vor fi amenajate special. „Ministerul are fonduri pentru spaţiile destinate claselor pregătitoare. Sălile de curs vor fi adaptate vârstei copiilor, astfel încât să permită învăţarea prin joc şi pregătirea pentru clasa I”, a adăugat acesta.

Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor pentru Părinţi: «Noi când aflăm programa?!»

„Clasa pregătitoare exista şi până acum, dar la grădiniţă. Mulţi părinţi îşi duceau copiii acolo. Bun, am aflat că acum aceasta s-a mutat la şcoală şi că e obligatorie. Dar ce vor învăţa copiii acolo? Noi când aflăm programa?! Şcolile nu au primit nici un fel de informaţie, toată lumea e în «aer». O altă problemă esenţială este cea legată de mobilier. La grădiniţă exista un ambient corespunzător pentru copiii de şase ani. La şcoală, ştim foarte bine că în clasele unde învaţă cei mici dimineaţa, după- amiaza vin cei de la gimnaziu. Lucrurile trebuiau gândite cu mult timp înainte”, ne-a declarat Mihaela Gună (foto), preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor pentru Părinţi.

Ce spune psihologul: «Clasa întâi era cel mai epuizant an din viaţa unui şcolar»

„În opinia mea, la această vârstă, de şase ani, copilul este pregătit să înceapă să studieze. Problema e cum va fi realizată programa şcolară. Acolo e cheia! Până acum, clasa întâi era cel mai epuizant an din viaţa unui şcolar. Dacă joaca va fi echilibrată cu învăţatul, atunci lucrurile se vor îmbunătăţi simţitor pentru cei mici”, a declarat psihologul Hanibal Dumitraşcu (foto).

Ce spun vedetele cu copii de grădiniţă

Simona Bălănescu, Antena 2: „Aş fi dorit pentru băieţelul meu să se facă anul pregătitor la grădiniţă. Copiii sunt încă mici şi pentru ei cred că ar fi fost mai simplu să înveţe în joacă, aşa cum se întâmplă la grădiniţă. Am prieteni ai căror copii au făcut anul acesta pregătitor la grădiniţă şi micuţii lor s-au descurcat foarte bine la şcoală. Eu mi-aş fi dorit pentru băieţelul meu, Mark, să rămână la fel, dar el acum este încă mic, are 5 ani. Poate până când va intra el la şcoală se vor face alte schimbări în sistemul de învăţământ şi va reveni la grădiniţă anul pregătitor”.

Simona Bălănescu şi băieţelul ei, Mark, de 5 ani
Adriana Bahmuţeanu, ETNO TV: „Este foarte bine că se introduce anul pregătitor la şcoală. Mihai Maxiumus are acum 4 ani, merge la grădiniţă şi îi place. Mi se pare mai bună varianta cu grupa pregătitoare introdusă la şcoală şi pentru că, astfel, copilul se va obişnui mai uşor cu şcoala şi cu noii colegi şi nu vor mai exista probleme de adaptare”.

Adriana Bahmuţeanu şi fiul ei cel mare, Maximus, de 4 ani

Avem cea mai înaintată vârstă de începere a şcolii din UE

România este, la ora actuală, una din ţările Uniunii Europene cu cea mai înaintată vârstă de începere a şcolii, susţine ministrul Funeriu. Conform statisticilor, în prezent, peste 62% dintre elevii din clasa I au şapte ani, peste 5% au opt ani, iar 1% – nouă ani. Unsprezece ţări ale Uniunii Europene încep învăţământul obligatoriu înainte de vârsta de şase ani. Grecia, Cipru, Anglia, Malta, Olanda, Scoţia şi Ungaria – la cinci ani, iar Luxemburg şi Irlanda de Nord, chiar de la patru ani. Funeriu crede că mai grav este şi faptul că un elev de 6 ani poate fi coleg de clasă cu unul de 8, de exemplu. „Practic, fiecare clasă I din România are acum în ea un elev de opt ani, care are colegi de şase ani. Într-un sfert din clasele I de acum sunt copii de nouă ani. Nimeni nu a sesizat până în acest moment cât de dăunător era acest lucru ? În condiţiile în care toată lumea este de acord că investiţia cea mai bună este în educaţia timpurie. Cu cât ducem copilul mai devreme în învăţământul obligatoriu, cu atât rezultatele învăţării sunt mai bune”, susţine Funeriu.

Nu-ţi dai copilul la şcoală, nu iei alocaţie

Atenţie! Părinţii care nu îşi dau copiii la clasa pregătitoare pierd alocaţia. Din 2013, nu se vor putea face înscrieri direct în clasa întâi.

Ai nelămuriri? Sună gratuit!

De azi, în fiecare judeţ va exista o linie gratuită pentru părinţii nelămuriţi, care vor să afle amănunte despre clasa 0: Telverde 0800. 816 ABC (n.red. – ABC reprezintă indicativul judeţului, respectiv prefixul. De exemplu: pentru Bucureşti, numărul este 0800. 816. 021). Linia e deschisă de luni până vineri, între orele 9.00 şi 17.00.

Citește mai multe despre Daniel Funeriu pe Libertatea.

Comentarii