Prințesa a crescut la castelul Skaugum, din Asker, un loc idilic, la 25 de kilometri de capitala Oslo. Ea locuia pe această moșie de țară liniștită, cu grădini mari, împreună cu tatăl ei, regele Harald (acum în vârstă de 87 de ani), care era încă prinț moștenitor la acea vreme, mama Sonja (87 de ani) și fratele Haakon (50 de ani).

Dar un general SS a locuit temporar în castel. Wilhelm Redieß s-a împușcat la Skaugum imediat după capitularea necondiționată a naziștilor, în mai 1945, exact în camera de mai târziu a prințesei.

Märtha Louise tocmai se mutase în această cameră când au început coșmarurile. „A început să-mi fie teribil de frică de întuneric. Aveam senzația că e un bărbat care se holba la mine”, a spus Märtha Louise în podcastul Modern Royalty.

În fiecare seară, bonele sau părinții mei se uitau în spatele draperiilor, le trăgeau și spuneau: „Uite, nu e nimeni e nimeni aici”.

Prințesa Märtha Louise:

Prințesa a aflat adevărul din spatele temerilor ei abia acum câțiva ani, când fratele Haakon tocmai restaura partea din castel în care prințesa își avea cândva camera copilăriei.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

„Atunci tatăl meu a spus deodată: «O, asta e camera în care generalul nazist și-a luat viața». Și m-am gândit în sinea mea: «Acum ai de gând să-mi spui asta?»”, a afirmat prințesa.

În fiecare noapte, aveam senzația că sunt sugrumată. Mă trezeam panicată, aveam senzație că un bărbat ciudat este în cameră.

Prințesa Märtha Louise:

Germania nazistă a ocupat Norvegia la 9 aprilie 1940, iar familia regală a fugit la Londra, în iunie 1940. Generalul Wilhelm Redieß, care preluase comanda operațiunii din nord, s-a stabilit în castelul Skaugum.

El a supravegheat proiectul „Lebensborn” – soldații germani trebuiau să aibă copii „arieni” cu femei norvegiene. 8.000 de copii s-au născut în Norvegia în cadrul acestui program.

De asemenea, el a fost responsabil de deportarea evreilor norvegieni din 1942, dintre care aproape niciunul nu a supraviețuit.

Înainte de a fi trimis în Norvegia, Redieß a activat ca șef Gestapo în nordul Poloniei, unde, în toamna anului 1939, a fost direct responsabil pentru uciderea a aproximativ 2.000 de persoane cu dizabilități, de origine poloneză și germană.

La 7 mai 1945 a fost semnată capitularea necondiționată a Wehrmacht-ului german. Redieß s-a împușcat a doua zi.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

***

*Telverde Antisuicid: Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară puteţi contacta Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului între orele 19.00 și 7.:00 la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau prin e-mail la sos@antisuicid.ro.

*Helpline DepreHUB: Pentru sprijin și prim-ajutor psihologic puteți contacta hub-ul antidepresie, primul de acest fel din România, la numărul de telefon 037 445 6420 (apelabil gratuit la nivel național din orice rețea). Linia este deschisă non-stop.

În cazul în care simțiți că sinuciderea este iminentă, apelați de urgență 112.

Foto: Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (2)

Modoranvasile 14.07.2024, 15:46

Se poate multe și când e vorba despre prinți și printese ei au tot timpul dreptatea lor

popescu_petre007 14.07.2024, 12:05

Voi cand publicati nu faceti o verificare a textului ?Sa sinucis imediat dupa capitularea Germaniei ! Asta a fost in luna mai si neamtul sa sinucis in aprilie ! He hehe !

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.