Dosarul chirurgului Gheorghe Burnei a fost trimis în judecată de iunie 2017, iar timp de aproximativ șase luni a fost în procedură de cameră preliminară, judecătorul care a analizat dosarul stabilind că poate începe judecata. Primul termen de judecată pe fond este joi 18 ianuarie.
Gheorghe Burnei a venit la Tribunalul București pentru a fi prezent la judecarea dosarului său. Medicul este sub control judiciar și este obligat să se prezinte la instanță la fiecare termen de judecată.
În septembrie 2017, instanța i-a menținut medicului Gheorghe Burnei măsura controlului judiciar, dar i-a ridicat interdicția de a profeseza într-un spital de stat, inclusiv la Spitalul ”Marie Curie”, unde era chirurg ortoped înainte de a fi trimis în judecată pentru luare de mită.
Deși primise aprobarea de a profesa într-un spital de stat și se putea întoarce la Spitalul ”Marie Curie”, medicul Gheorghe Burnei a decis, la scurt timp după hotărârea instanței, să se pensioneze.
Decizia a venit și în contextul în care medicii de la Spitalul Marie Curie au spus că nu vor să mai lucreze cu doctorul Burnei. Medicii au trimis şi o scrisoare comisiei de etică a spitalului.
Gheorghe Bunei spunea, în august, după decizia Tribunalului București, că nu a cerut niciodată bani de la pacienți și că ori de câte ori i s-au oferit, a refuzat. Referitor la perioada în care a avut interdicție să profeseze, chirurgul a spus că „a fost un coșmar” și că ortopedia este viața lui.
Burnei, acuzat că a luat mită de 22 de ori în opt luni
Medicul Gheorghe Burnei este judecat de Tribunalul București pentru că ar fi luat mită de 22 de ori, aproape 40.000 de lei și 3.250 de euro, de la părinții copiilor pe care i-a operat sau i-a consultat la Spitalul ”Marie Curie”.
Burnei a fost pus sub acuzare în 11 decembrie 2016, iar șase luni mai târziu, dosarul lui a ajuns în instanță. Medicul este sub control judiciar din 20 decembrie 2016, când Curtea de Apel București i-a înlocuit arestul la domiciliu cu controlul judiciar, dar i-a interzis să profeseze la spitale de stat și să părăsească ţara.
Deși la începutul anchetei au existat suspiciuni că Gheorghe Burnei a făcut experimente neautorizate pe copii și că ar fi folosit la operații atât proteze omologate, cât şi dispozitive medicale confecţionate artizanal, în final medicul a fost trimis în judecată doar pentru luare de mită.
Procurorii îl acuză pe Gheorghe Burnei că, în perioada mai-decembrie 2016, a luat mită 3.250 de euro și aproape 40.000 de lei, de la 22 de părinți. Mita ar fi fost primită de Burnei fie direct, dacă sumele erau mai mici, fie sub formă de donații sau sponsorizări, dacă cererile acestuia se ridicau la sume mari în euro.
Cea mai mare sumă cerută de Burnei a fost de 18.000 de lei, bani pe care i-ar fi primit sub formă de donație pentru tipărirea unei cărți.
Citește și: