Un tânărul om de afaceri, stabilit în Cluj de o bună bucată de timp, a decis să revină acasă, la tTaca, și să reînvie tradiția vinurilor celebre de Teaca.
“Aici e via nouă, are trei ani și dincolo e via veche, o vie de 80 de ani. Sunt două lumi – cea nouă, modernă și cea veche care vine după ea cu tradiția” – spune Eckehardt Zaig, ultimul sas din comuna Teaca care vrea să reînvie viile pline de struguri care existau aici pe vremea când era copil.
Primii struguri s-au copt în căsuța străbunicilor din Teaca, celebră în trecut pentru că de aici plecau butoaie uriașe de stejar, trase de căruțe cu șase cai, spre Cluj, iar vechea cramă prinde iar viață.
”Casa fost construită în 1926. Străbunii mei au vândut tot ce au avut și au construit această casă cu cramă, în beci. Bunicii mei aveau restaurant și, cu butoaie din astea uriașe, plecau spre Cluj, cu căruța trasă de șase cai pentru a duce vinuri la Intercontinental. Erau programați să mergă într-o zi anume pentru că vinul de Teaca era unul dintre cele mai renumite vinuri din zonă”, spune tatăl tânărului om de afaceri, Eckehardt Zaig.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_a41b407ec59031aa08150903beefc52b.jpg)
::placeholdeR–>
„Sentiment de mândrie mai mare pentru că fiul meu reînvie vechea tradiție a sașilor din Teaca, nu există”…mai spune emoționat bărbatul.
Cu mult ajutor, Eckehardt Zaig a reușit să strângă anul acesta primii struguri din noua vie.
“Fiul meu este ultimul sas care continuă tradiția. Noi am rămas aici și nu ne pare rău că am rămas în România. E bine să continue cineva pentru că vinul de Teaca era foarte renumit. Între cele două războaie, îmi aduc aminte că în Teaca aveam aproape 500 ha de vie. Toate dealurile erau numai cu plantații de vie”, mai spune Eckehardt Zaig.
Chiar dacă anul acesta nu a fost unul bun în această zonă pentru vie, a plouat mult și au fost înghețuri, primii struguri au fost recoltați, storși cu atenție și depozitați în butoaiele de inox care au luat locul celor de lemn, vechi, tradiționale.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_eed454e6740d0022e7c2f66559a68544.jpg)
Primul pas spre reînviarea tradiție vinului bun a fost făcut! Peste câteva luni se va putea gusta și minunata licoare.
Teaca are o tradiție de 800 de ani în producția de vin și era una dintre cele mai bogate comune din nordul Transilvaniei.
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.