Un lider în revoltele din Noaptea Bonfire care au zguduit Harehills a fost adus în sfârșit în fața justiției după aproape patru ani.
Un haos terifiant a cuprins comunitatea din Leeds pe 5 noiembrie 2019 și știrile despre incidente au înconjurat toată Marea Britanie, după ce zeci de tineri au aruncat cu artificii, cărămizi și pietre în forțele de poliție, rănind șase ofițeri. Pagubele asediului violent de cinci ore au ajuns la peste 200.000 de lire sterline, incluzând aici daunele cauzate clădirilor, curățenia și investigația îndelungată care a urmat.
La doar 15 ani, Alex Stoian, de origine română, a fost identificat ca fiind unul dintre cei din fruntea violenței și haosului. El a primit marți, 13 iunie, la Leeds Crown Court, 16 luni de detenție într-o instituție pentru tineri infractori.
După noaptea în care a condus asaltul asupra polițiștilor, românul a fugit din Marea Britanie. El a fost arestat când s-a întors pe aeroportul din Liverpool, anul trecut. Procurorul Tom Storey a spus că filmările pe care l-a făcut Poliția în acea noapte și cele de pe telefoanele mobile partajate pe rețelele de socializare l-au arătat pe adolescentul român în centrul violențelor. El s-a lăudat, de asemenea, online, cu faptele sale sale, spunând că „își bagă ceva în Anglia”.
Închizându-l pe tânărul acum în vârstă de 18 ani, judecătorul Simon Batiste a spus că dintre toți inculpații cu care a avut de-a face anterior în acest caz, rolul românului a fost „cel mai grav”.
Un al doilea inculpat, Boboc Ionuț, tot român, a fost închis și el marți, pentru 15 luni. Și el a fugit din țară și a fost arestat anul trecut în Harehills, când poliția a dat peste el în timp ce investiga o altă problemă, fără legătură cu violențele din 2019. Avea 17 ani la acea vreme, iar acum are 21.
Amândoi au pledat vinovați de dezordine violentă și au apărut unul lângă altul în boxa acuzaților. Alţi trei adolescenți englezi au fost condamnați anul trecut pentru aceleași fapte.
Poliția a fost chemată în Harehills Road și Banstead Park în seara zilei de 5 noiembrie 2019, unde se spunea că tinerii trăgeau focuri de artificii, împingeau pubele cu roți în drum și le incendiau. Ofițerii au sosit în echipament antirevoltă și au fost atacați cu artificii, cu bucăți de beton și pietre.
Baricade improvizate au fost construite de tineri, formate din pubele și lăzi de pâine, în timp ce ofițerii încercau să oprească haosul. Vinovații, care nu erau toți din zona Harehills, au aplaudat în timp ce artificiile trase spre polițiști explodau aproape de aceștia.
Autobuzele care treceau au fost, de asemenea, atacate, geamurile au fost sparte, în timp ce un foc de artificii a fost tras prin ușa unei case de pariuri.
Atât Stoian, din Harehills Lane, Harehills, cât și Boboc, din Nowell Mount, Harehills, au fost arestați în orele care au urmat și au fost interogați, dar au refuzat să scoată vreun cuvânt. Ulterior, aceștia au fost eliberați, în așteptarea unor investigații suplimentare, dar imediat după ce au părăsit sediul poliției au plecat din Anglia.
Acum tatăl a doi copii mici, Stoian a transmis prin avocatul său, Martin Morrow, că este „complet realist” în ceea ce privește primirea unei pedepse cu închisoarea. Pentru Boboc, avocatul Sean Smith a spus că și el are acum doi copii și a subliniat vârsta fragedă a clientului său la acea vreme și faptul că a acceptat complet acuzațiile.
Judecătorul Batiste le-a spus: „Noaptea focului de tabără (Bonfire Night, n.red.) este o ocazie în care oamenii se adună pentru a sărbători evenimente istorice britanice și ar trebui să fie o noapte pentru familii, copii și distracție. În schimb, ați decis să profitați de situație și să declanșați evenimente violente.
Oricine care a vizionat filmările camerelor de supraveghere nu poate să nu fie îngrozit și să se simtă rău de felul în care v-ați comportat dumneavoastră și mulțimea. Aceasta a fost o dezordine publică gravă și la scară largă”.
În afară de rănirea celor șase ofițeri de poliție, tinerii violenți au mai rănit un civil, care a fost lovit în cap de o petardă, și au distrus 13 mașini de poliție.
Deja alte 9 persoane fuseseră condamnate pentru violențele din 2019, între ele alți doi români tineri, Leonard Gheorghe și Timotei Avădanei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro