Pagube devastatoare in cazul unui impact
Cu ajutorul simularilor pe calculator, specialistii au reusit sa evalueze pagubele probabile pe care le-ar produce impactul cu un corp ceresc. Astfel, in cazul in care Pamantul este lovit de un asteroid cu un diametru de 200 de metri, iar acesta ar cadea in- tr-unul din oceanele lumii, valurile gigant, tsunami, ar produce distrugeri colosale. Mii de orase aflate de-a lungul coastelor ar fi rase de pe suprafata pamantului, iar milioane de oameni ar muri.
Cu cat dimensiunea unui asteroid e mai mare, nivelul pagubelor creste exponential. La ora actuala nu exista calcule decat pentru un corp ceresc cu un diametru sub doi kilometri.
Astazi, ar avea ca urmari distrugerea imediata a unei suprafete echivalente cu un continent si formarea unui nor de praf de dimensiuni incalculabile, care ar bloca lumina soarelui timp de cel putin un an. Asta ar duce la instalarea unei ierni arctice pe toata suprafata Pamantului. Gerul va distruge toate culturile agricole si va duce la epuizarea rezervelor de hrana.
Activitatea vulcanica va creste de cateva mii de ori, si vor avea loc eruptii catastrofale. Dupa imprastierea norului de praf, vor avea loc schimbari climatice majore, astfel incat viata pe Terra va deveni imposibila.
„Nu exista inca o tehnologie capabila sa preintampine o asemenea catastrofa”
„Posibilitatea unei coliziuni catastrofale a Terrei cu un meteorit nu este o fabulatie. Posibilitatea teoretica exista. Cu atat mai mult cu cat avem nenumarate asemenea evenimente in istoria planetei noastre. In urma unui asemenea impact, de pilda, au disparut dinozaurii. Este vorba despre prabusirea unui bolovan cosmic in peninsula Yukatan, in sudul Mexicului. Apoi impactul din Arizona, in urma caruia un asteroid a lasat celebra „Groapa a Diavolului”. Fenomenul Tungus, care a avut loc in 30 iunie 1908, a ramas o mare necunoscuta, dar se pare ca a fost vorba tot despre un corp ceresc care s-a prabusit in taigaua siberiana. In ceea ce priveste viitorul, un asteroid de 2 kilometri in diametru, care s-ar prabusi pe Pamant, ar produce o adevarata catastrofa climatica. Eu, personal, nu cred ca ar disparea specia umana, dar nici usor nu i-ar fi. Din pacate, omenirea nu are inca o tehnologie capabila sa combata catastrofa unui asemenea impact al Terrei cu un corp ceresc de mari dimensiuni. Tot ce se face, sau incepe sa se faca, este o monitorizare mai severa a evenimentelor cosmice, pentru a nu fi luati totusi prin surprindere. Restul il va rezolva dezvoltarea tehnologica a viitorului. Nu trebuie sa fim nici foarte pesimisti, dar nici neatenti la fenomenele cosmice care pot pune in pericol planeta”, ne-a declarat doctorul in stiinte spatiale Harald Alexandrescu, coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” al Municipiului Bucuresti.