Dar de această dată a avut norocul să surprindă un moment foarte rar. Timp de câteva secunde pe suprafața planetei a apărut un punct alb, care părea a fi o luminiță.
O nouă analiză a înregistrării surprinse de Chappel sugerează că acesta s surprins în mod accidental momentul în care un meteorit de 450 de tone s-a lovit de Jupiter.
În urma unei analize realizată de Ramanakumar Sankar și Csaba Palotai la Institutul de Tehnologie din Florida, oamenii de știință au ajuns la concluzia că explozia rezultată este echivalentul uneia produse de 240.000 tone de TNT.
Momentul surprins de Chappel este al șaselea impact vizibil de pe Pământ din 2010 și al doilea cel mai puternic.
„Realizarea de înregistrări cu planetele face parte din rutina mea. Acum am avut norocul să fiu acolo la momentul potrivit”, a spus Chappel pentru Business Insider la scurt timp după publicarea imaginilor pe Twitter.
De altfel, acesta mărturisește că nu și-a dat seama că a surprins ceva deosebit până în momentul în care a început să proceseze imaginile filmate.
Astronomii s-au grăbit să analizeze videoclipul rar surprins de astronomul amator, după ce acesta l-a publicat pe rețelele de socializare.
Ei au fost încântați de calitatea foarte bună a imaginilor, ceea ce le-a permis să realizeze o analiză detaliată. „Este pentru prima dată când avem date cu o calitate suficient de bună pentru a caracteriza fragmentarea [unui meteor] în atmosfera lui Jupiter”, a explicat Ricardo Hueso, unul dintre cei care au analizat imaginile surprinse în Texas.
Această fragmentare le-a permis oamenilor de știință să facă estimări precise privind natura obiectului care a produs explozia și despre care spun cu precizie că a fost un asteroid și nu o cometă.
Analiza a mai arătat că meteoritul avea un diametrul de aproximativ 12 până la 16 metri și s-a dezintegrat la aproximativ 80 de kilometri deasupra norilor lui Jupiter.