Incidentul s-a petrecut în centrul satului Verendin din judeţul Caraş-Severin, pe drumul care leagă Caransebeș de Orșova. Era ora 7:00 dimineaţa, iar localnicii, alertaţi de ţipetele de durere ale femeii, au sărit să stingă focul. Tot ei au fost şi cei care au sunat la 112.
Furios că i-a picat înţelegerea pentru o casă
Femeia incendiată nu locuieşte în Verendin, dar are acolo o casă rămasă de la părinţi, pe care intenţiona să o vândă.
Cu 6 luni în urmă, ea a vorbit cu Mutaşcu să-i lase casa lui pentru 10.000 de euro şi, drept avans, bărbatul i-a dat atunci o mie de euro.
Dar înţelegerea n-a fost bătută-n cuie de vreo hârtie semnată sau de vreun act încheiat între cei doi.
Mutaşcu locuia în acel sat, iar în casa arvunită de el a cazat doi oameni care munceau în gospodăria lui. În vară, femeia a constatat că din curte începuse să-i dispară lucruri: ţigla ceramică ce fusese depozitată în podul casei, dar şi o căruţă, pe care bărbatul i-a zis că a dus-o la un muzeu din Timişoara.
Femeia s-a răzgândit şi n-a mai vrut să încheie afacerea cu el. L-a anunţat pe Mutaşcu zilele trecute că s-a decis să vândă casa altcuiva şi că lui îi dă înapoi mia de euro. Au discutat prin telefon iar bărbatul, deşi nervos că înţelegerea căzuse, părea că s-a împăcat, în cele din urmă, cu situaţia.
Luni dimineaţă, cei doi s-au întâlnit în centrul satului, pentru ca femeia să-i înapoieze avansul. ”Şi dobânda?”, a întrebat-o Mutaşcu. ”Ce dobândă?!”, s-a mirat femeia. ”Dobânda la banii pe care i-ai ţinut. Ce dobândă îmi dai?” Femeia i-a amintit că el a folosit casa atâtea luni, fără să plătească ceva, şi i-a zis că nu-i dă nicio dobândă.
”Imediat, am simţit ceva ud pe faţă şi apoi flăcările”, le-a mărturisit victima rudelor sale.
Incendiatorul: ”Ce ţi-am ars-o pe cumnatăta!”
Mutaşcu venise la întâlnire pregătit cu o sticlă de benzină pe care a turnat-o în capul femeii, şi apoi a aprins-o cu bricheta. În decizia lui, n-a contat nici faptul că se aflau în centrul satului, unde oamenii puteau să-l vadă, nici că în apropiere erau amplasate camere de supraveghere video.
Ba chiar, susţin cei care au intervenit pentru a ajuta femeia, bărbatul n-a plecat de acolo după ce a incendiat-o, ”stătea şi se uita, mândru de ce a făcut”.
Rudele victimei spun că, după incident, înainte să vină poliţia, Mutaşcu l-a sunat pe unul dintre cumnaţii femeii şi l-a întrebat direct: ”Ce zici, Petre? Ce ţi-am ars-o pe cumnatăta!”.
Procurorul n-a vrut să ceară arestarea
Victima a fost transportată la Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș. Avea arsuri pe 11% din suprafaţa corpului: pe faţă, pe gât şi pe spate, pe ambele braţe, dar şi la căile respiratorii.
”Viaţa victimei a fost pusă în primejdie”, a precizat medicul legist, iar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş – Severin a fost deschis un dosar pentru tentativă de omor ce i-a fost repartizat procurorului Oliver Teodorescu.
Mutaşcu Petru fusese reţinut de poliţişti dar procurorul a dispus, în aceeaşi zi, controlul judiciar pentru 60 de zile şi l-a lăsat în libertate.
”Măsura controlului judiciar este proporţională cu gravitatea acuzaţiei aduse inculpatului”, susţine procurorul Teodorescu în ordonanţa în care menţionează şi faptul că Mutaşcu Petru are antecedente penale.
Ce prevede legea
Conform Codului de Procedură Penală, măsura arestării preventive poate fi luată dacă, din probe, rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit o infracțiune intenționată contra vieții sau o infracțiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală a unei persoane și ”se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”.
Incidentul din satul Veredin ne aminteşte de Ion Turnagiu, criminalul în serie care, în iunie anul acesta, a incendiat o fată de 17 ani, într-o localitate din Mehedinţi.
Incendierile motivate de răzbunare sunt comise ”ca represalii pentru nedreptăți, reale sau imaginate, percepute de infractor”, spun profilerii FBI, în ”Manualul de clasificare a criminalității”. Infracțiunile de acest tip sunt caracterizate, de obicei, de existenţa unei relații anterioare între victimă și infractor, iar de foarte multe ori, există dovezi ale premeditării, combinate cu utilizarea acceleratorilor (benzină, alcool etc.).
După incendiu, infractorul îşi exprimă sentimentul de ușurare și o satisfacție de scurtă durată și manifestă o atitudine nepăsătoare față de victimă, spun profilerii FBI.
Astăzi, victima lui Mutaşcu Petru e în continuare la spital. Are dureri insuportabile şi chipul mutilat de arsuri, iar ”el se laudă prin sat că nimeni nu-i poate face nimic”, spun rudele femeii. În casa victimei, cea pe care Mutaşcu dorea să o cumpere, locuiesc şi acum angajaţii lui.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro