Mergi direct la conținut »
Un bebeluș din Iași, în stare critică după ce a băut apă de la robinet infestată cu fecale
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Un bebeluș din Iași, în stare critică după ce a băut apă de la robinet infestată cu fecale

Situație scandaloasă în localitatea Vlădeni, din județul Iași! Ancheta epidemiologică în cazul bebelușului diagnosticat, zilele trecute, cu sindrom hemolitic uremic a scos la iveală faptul că sursa îmbolnăvirii copilului a fost apa de la robinet infestată cu fecale.

De Georgiana Marcu,

Un copilaș în vârstă de un an și două luni se zbate între viață la secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Copii ”Sf. Maria” din Iași, după ce a fost diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic. Starea lui este în continuare gravă, fiind supus dializei. Pentru a depista cauza îmbolnăvirii, o echipă de medici de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) s-a deplasat în localitatea ieșeană Vladeni, la blocul unde locuiește familia bebelușului.

Ancheta epidemiologică a arătat că boală copilului a fost provocată de bacteria Escherichia coli (E.coli), descoperită în apa de băut de la robinet. Sursă de apa a fost contaminată cu materii fecale, după ce la subsolul blocului au avut loc anumite reparații la țevile care transportă apă potabilă în casele locatarilor.

Reparații de mântuială

Lucrările de reparații au fost efectuate de un locatar care, cel mai probabil, nu avea pregătirea necesară și atunci conținutul din țevile de canalizare a ajuns în apa de băut. Medicii epidemiologi au recoltat probe și de la membrii a două familii care locuiesc la parter, alături de părinții copilului diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic. Rezultatele au confirmat prezența bacteriei Escherichia coli la toți membrii celor două familii.

”Țevile de la subsolul blocului nu au mai fost înlocuite de 30 de ani. Un locatar a făcut niște reparații la subsolul blocului, atât la țevile de apa, cât și la cele de canalizare și contintul din țevile de canalizare a ajuns și în sursă de apa potabilă. Astfel, probele de apa au ieșit nesatisfăcătoare în tot blocul. Apa de la robinet a fost sursă de îmbolnăvire a copilului cu sindrom hemolitic uremic. În apa de la robinet s-a găsit bacteria Escherichia coli. Toți locatarii vor fi investigați pentru că mai mult timp au consumat apă contaminată de la robinet”, a declarat dr. Liviu Stafie, director executiv la DSP Iași, citată de bzi.ro.

Conducerea DSP Iași a solicitat sprijin de la ApaVital pentru înlocuirea țevilor vechi și remedierea probemelor de la subsol. Locatarii se vor aproviziona cu apa de la altă sursă, în bloc fiind sistată distribuția ape potabile.

 

Close
Închide
  Close