Conform contractului actual, clientul are un preț de 0,10266 de lei/kWh pentru furnizarea gazelor naturale, incluzând aici tarifele de transport și distribuție.

La acesta se adaugă un abonament de 0,14 lei pe zi pentru fiecare loc de consum. Potrivit înțelegerii, aceste valori sunt fixe până la 31 decembrie 2021.

Notificarea furnizorului

Consumatorul spune că în data de 29 noiembrie 2021 a primit o informare pe e-mail de la Electrica Furnizare, în care se specifică faptul că se modifică prețul furnizării gazelor naturale și valoarea abonamentului.

Mai exact, prețul gazelor ajunge la 0,71779 de lei/kWh, cu tot cu tarifele de transport și distribuție incluse, în vreme ce prețul abonamentului ar urma să fie 0,52 de lei pe zi pe fiecare loc de consum.

Noile valori ar urma să fie valabile în perioada 1 ianuarie 2022 – 30 iulie 2022.

Practic, prețul gazelor crește de 7 ori, iar cel al abonamentului de peste 3,7 ori.

Plafonare și compensare de la stat

Conform prevederilor legale în vigoare, prețul gazelor este plafonat de stat până la 31 martie 2022 la 0,37 de lei/kWh.

De asemenea, statul oferă și o compensare de cel mult 33% din valoarea componentei de gaze.

Aceste măsuri expiră însă de la 1 aprilie 2022.

„Creștere neacceptabilă într-o perioadă atât de scurtă”

Iar clientul este nemulțumit de „oferta” Electrica.

„Creșterea este enormă, de aproximativ șapte ori, și neacceptabilă într-o relație contractuală între furnizor și client, într-o perioadă atât de scurtă”, acuză clientul.

Conform contractului, prețurile se pot modifica la inițiativa furnizorului, semestrial, în funcție de evoluția prețurilor sau a altor tarife.

Un client acuză că Electrica vrea să îi scumpească gazele de șapte ori. ANRE spune că nu are competențe pe stabilirea prețurilor

Electrica dă vina pe evoluția prețurilor

Într-un răspuns pentru Libertatea, Electrica spune că majorările de prețuri „nu reflectă în niciun caz creșterea marjei furnizorului, ci evoluția prețurilor din piața angro”.

Datele oficiale de pe Bursa Română de Mărfuri arată prețuri de tranzacționare mai mari și cu 1.000% comparativ cu anul precedent, evoluția prețurilor reprezentând un risc financiar și pentru furnizori. Situația actuală este influențată și de gradul de înmagazinare în depozitele subterane, precum și de evoluțiile din huburile europene (TTF, CEGH – din Olanda și Austria, n.r.), unde, de asemenea, există creșteri extrem de mari de preț.

Electrica Furnizare:

Ce spune ANRE

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) spune că nu are nicio prerogativă pentru a interveni asupra prețurilor, iar acest lucru este împotriva legislației europene.

„În conformitate cu prevederile legislației în vigoare, odată cu liberalizarea piețelor de gaze naturale (1 iulie 2020) și de energie electrică (1 ianuarie 2021), ANRE nu mai deține atribuții și prerogative în ceea ce privește stabilirea prețurilor/tarifelor de furnizare la clienții finali, orice intervenție a ANRE în acest sens fiind în contradicție cu dispozițiile legislației europene și naționale”, se arată într-un răspuns trimis de instituția de stat.

Mai mult, contractele au la bază voința părților, mai argumentează ANRE.

Fenomen global

Autoritatea de reglementare precizează că majorarea prețurilor la gaze este un fenomen global.

Explozia prețurilor gazelor naturale nu este un fenomen specific doar României, ci al întregii Uniuni Europene, manifestându-se chiar la nivel mondial, după cum bine se cunoaște, fiind o consecinţă directă a creșterii prețului cu care furnizorii cumpără energia electrică/gazele naturale de pe piața angro (piața în care se încheie tranzacțiile între producători/traderi și furnizorii clienților finali).

ANRE:

Ce trebuie făcut pentru a avea o scădere a prețurilor

Pentru o scădere a prețurilor, Electrica Furnizare apreciază că e nevoie de măsuri care să vizeze toate elementele care au dus la creșterile de prețuri.

Totodată, este necesară diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale și creșterea producției interne, care în ultimii ani a înregistrat un declin.

Electrica:

ANRE spune că este necesar un „context general favorabil, european și național”, fără a da alte detalii.

Noi creșteri de tarife în 2022

Electrica Furnizare mai arată că tarifele de transport și distribuție la gaze nu au suferit modificări substanțiale în 2021, iar noile tarife vor fi cunoscute abia în 2022.

În schimb, compania avertizează că vor crește tarifele de transport ale energiei electrice cu 16,6% în 2022, după ce au mai crescut cu 14,3% în 2021 față de 2020.

De asemenea, compania spune că tarifele de distribuție la electricitate urmează, la rândul lor, să crească.

Spre exemplu, în zona Muntenia Nord, unde locuiește clientul nemulțumit, în 2022 urmează o creștere de 10%, iar în 2021 a existat o majorare de 3,2% față de 2020.

Din ce este compusă factura

Tarifele de transport și distribuție sunt reglementate de ANRE, deoarece transportatorii și distribuitorii sunt monopoluri naturale.

Furnizorii de gaze și energie activează însă într-o piață concurențială, la fel ca și producătorii. Prețul energiei și al gazelor se formează pe bursele de profil.

Factura la energie include prețul în sine al electricității, la care se adaugă tarifele de transport și distribuție, taxa de cogenerare, subvenția la energia verde, plus impozitele percepute de stat, respectiv TVA și accize.

Factura la gaze include prețul gazelor, tarifele de transport, distribuție și înmagazinare, plus TVA și accize.

Furnizori amendați

ANRE a amendat recent o serie de furnizori pentru faptul că au inclus prețuri fixe în oferte, dar apoi au notificat consumatorii că le majorează. Între companiile amendate se află ENGIE, E.ON Energie, Enel, Restart Energy și Novo Power.

Recent, mai mulți furnizori de gaze au notificat ANRE că renunță la licențe, astfel că zeci de mii de clienți ai acestora sunt preluați de către furnizorii de ultimă instanță.

Cei șase furnizori de ultimă instanţă desemnați de ANRE sunt: Engie România, CEZ Vânzare, Cis Gaz, Electrica Furnizare, Premier Energy şi Tinmar Energy.

Engie nu va mai fi furnizor de ultimă instanță din data de 15 decembrie, potrivit site-ului său.

Citeşte şi:

Ce înseamnă agricultură digitală? Și de ce a apărut fondatorul Alibaba în vizită în sere din Europa

Interviu cu jurnalista care a dezvăluit zeci de plagiate, despre cazul Roman: „Fie i-a făcut cineva lucrarea, fie nu are habar ce este citarea”

Studiu. Varianta Omicron ar putea provoca zeci de mii de decese în Anglia până în primăvara anului viitor

Diferență de temperatură de 85,6 grade Celsius într-o zi, pe teritoriul aceleiași țări

Studiu. Puterea de cumpărare în România, la jumătate față de media europeană

Urmărește-ne pe Google News
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
PARTENERI - GSP.RO
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
Ce BOMBĂ a aflat Anamaria Prodan despre Corina Caciuc acum: „De ce Reghe e disperat să ascundă trecutul ei?
Playtech.ro
Ce BOMBĂ a aflat Anamaria Prodan despre Corina Caciuc acum: „De ce Reghe e disperat să ascundă trecutul ei?
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Observatornews.ro
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
HOROSCOP
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Știrileprotv.ro
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Telekomsport
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă
PUBLICITATE
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă