De Iulian Budușan,

Philippe Roux, fost director general al companiei Tereos Romania, fosta fabrica Zaharul Luduş (Mureş), a câştigat în instanţă aproape un milion de dolari, în urma unui proces în care a fost judecat faptul dacă Roux a fost un şantajist sau cineva care a tras un semnal de alarmă, transmite Agerpres.

La finele lui 2016, la doar câteva săptămâni după ce a fost numit în fruntea Tereos Romania, Philippe Roux a avertizat producătorul francez de zahăr cu privire la suspiciunile sale privind practici de corupţie şi condiţii de periculoase de muncă la subsidiara din România. Ulterior, Philippe Roux a cerut să părăsească firma deoarece era îngrijorat că a fost numit la conducerea Tereos Romania sub un fals pretext şi urma să fie făcut vinovat de greşelile precedentului manager.

Compania spune că acuzațiile au fost lipsite de fundament

Grupul francez Tereos spune că a investigat avertismentele formulate de Philippe Roux, dar că a descoperit că acuzaţiile acestuia de corupţie sunt lipsite de fundament şi a îmbunătăţit sistemele de siguranţă. Disputa a escaladat atunci când Roux a cerut să primească un pachet compensatoriu la plecarea din firmă. Tereos susţine că Philippe Roux ar fi ameninţat că va face public întregul incident dacă nu va primi un pachet compensatoriu, astfel că firma l-a concediat.

Surpriză în cazul femeii din Botoșani care a spus că ”un domn și o doamnă de la DSP” i-au oferit 3.000 de lei ca să-și treacă soțul drept mort COVID-19
Recomandări

Surpriză în cazul femeii din Botoșani care a spus că ”un domn și o doamnă de la DSP” i-au oferit 3.000 de lei ca să-și treacă soțul drept mort COVID-19

 

Potrivit unui tribunal de apel din Amiens, nordul Franţei, Tereos nu ar fi trebuit să îl concedieze pe Philippe Roux, astfel că acum compania trebuie să îi plătească despăgubiri în valoare de aproximativ 881.500 de euro pentru concediere fără motiv.

„Mărturiile făcute de directorii de la conducerea companiei au fost în mod clar lipsite de imparţialitate” şi nu au putut dovedi presupusul şantaj, au decis judecătorii.

Philippe Roux a fost concediat pentru o presupusă încercare de şantaj

În replică, Tereos a informat că va face recurs la o instanţă superioară deoarece acest dosar „ridică unele semne de întrebare cu privire la limitele de expresie ale angajaţilor”.

Compania franceză susţine că Philippe Roux a fost concediat pentru o presupusă încercare de şantaj şi pentru că a făcut „acuzaţii de nedescris” într-o scrisoare trimisă directorului general. Tereos susţine că, în scrisoarea sa, Philippe Roux ar fi sugerat că echipa de conducere de la Tereos ar fi închis ochii la corupţia din România şi, de asemenea, că precedentul management ar fi fost unul de o gravă incompetenţă.

Diabetul și coronavirusul. Un studiu din Anglia arată că din 23.000 de pacienți decedați de COVID-19, o treime erau diabetici
Recomandări

Diabetul și coronavirusul. Un studiu din Anglia arată că din 23.000 de pacienți decedați de COVID-19, o treime erau diabetici

 

Instanța de judecată consideră acțiunile directorului drept „elemente precise şi obiective”

În schimb, tribunalul de la Amiens a considerat că modul de exprimare utilizat de Philippe Roux „nu au fost insultător, excesiv sau defăimător pentru companie”, adăugând că semnalul de alarmă tras de Roux a fost fundamentat pe „elemente precise şi obiective”.

La final însă, Roux va primi o sumă mai mică pentru că tribunalul i-a ordonat să ramburseze companiei Tereos aproximativ 77.000 de euro sub forma unor plăţi în exces pe care le-a primit în timpul când a ocupat un post în Brazilia.

Dosarul Roux este unul izbitor atât în ceea ce priveşte valoarea despăgubirilor cât şi cu privire la protejarea libertăţii de expresie a angajaţilor.

Acordarea unor despăgubiri mari în procese legate de muncă sunt relativ rare în Franţa şi deseori sunt acordate unor bancheri nemulţumiţi, cele mai răsunătoare victorii fiind înregistrate anul trecut de un fost bancher de la Morgan Stanley şi doi foşti traderi, potrivit Bloomberg.

Citeşte şi:

România a înregistrat o creștere economică de 2,7% în primul trimestru

Ce presupune noua lege a dării în plată. Când poți da băncii locuința ca să scapi de datorii

Transelectrica și-a dublat profitul net în primul trimestru din 2020

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO
Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor
HOROSCOP
Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor