Mergi direct la conținut »
interior penitenciar
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Gardian agresat de deținuți la Poarta Albă. A încercat să aplaneze un scandal între pușcăriași

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Miercuri, 29 noiembrie 2017, 09:53

Un gardian a fost agresat de deținuți la Penitenciarul Poarta Albă, în timp ce încerca să aplaneze „o încăierare extrem de violentă”. Agentul Viorel Băcanu trebuie să supravegheze peste 300 de pușcăriași și a avertizat în scris conducerea închisorii că de unul singur nu-i poate gestiona pe toți. Federaţia Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor cere Ministerului Justiției să facă verificări.

Ad placeholder

Gardianul a fost agresat, luni, de mai mulți deținuți, fiind „atacat prin surprindere cu un obiect contondent”.

„Ieri, 28 noiembrie 2017 – în jurul orei 09.30, agentul de penitenciare Viorel Băcanu, unic supraveghetor pe secția E5 din cadrul Penitenciarului Poarta Albă, a fost agresat de către deținuții pe care a încercat să-i oprească dintr-o încăierare extrem de violentă. Acesta a suferit o serie de vătămări corporale, urmând ca în această dimineață să fie prezentat la Serviciul de Medicină Legală Constanța pentru a se stabili cu exactitate de câte zile de îngrijiri medicale are nevoie”, se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor din Administrația Natională a Penitenciarelor.

Deținuții implicați în agresiune au fost identificați cu ajutorul camerelor de supraveghere. Potrivit sursei citate, actele de violență au fost favorizate de faptul că pușcăriașii circulă liber în interiorul secției de deținere.

„Cei peste 3 – 400 de deținuti, plasați, de regulă, în custodia agentului Viorel Băcanu sunt încadrați la regimul semi-deschis, iar acesta a avertizat conducerea penitenciarului în legătură cu evidenta situație de inferioritate și cu precaritatea mijloacelor de siguranță”, arată sursa citată.

În urma incidentului, conducerea penitenciarului a început verificările. Nu este exclusă posibilitatea ca altercația dintre deținuți să fi fost o „stratagemă” pentru ca agentul să fie atacat.

„Agentul supraveghează de unul singur această masă de 3 – 400 de deținuți, fiind ajutat de un alt coleg care, însă, are în responsabilitate curțile de plimbare, în contextul în care monitorizarea camerelor video este intermitentă, din lipsă de personal”, susțin reprezentanții Federaţiei Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Agentul Viorel Băcanu susține că, în urma agresiunii, a fost „ forțat să accepte reluarea serviciului pe secția de deținere”.

„Incidentul survine după ce, agentul de penitenciare Viorel Băcanu a fost forțat să accepte reluarea serviciului pe secția de deținere, singur cu acesti 3 – 400 de deținuți (numărul a scăzut către 330 de la peste 400, urmare a grațierii mascate) și în condiții de risc pentru viața și sănătatea personală, după mai multe „ședințe” în care a fost amenințat fățiș de către conducerea unității”, potrivit sursei citate.

Federaţia Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor cere Ministerului Justiției să demareze o anchetă și să-i sancționeze pe cei vinovați.

Anul trecut, în octombrie, o angajată a Penitenciarului Poarta Albă a fost sechestrată cu intenția de a fi violată de către doi deținuți de pe aceeași secție.

Ad placeholder

Citește și REPORTAJ: O economistă din Braşov a renunţat la cifre în favoarea jucăriilor croşetate


 

EXCLUSIV Fost senator PDL, încurcătură amoroasă cu o prostituată: „Unde ai fost, nenorocito?”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Fost senator PDL, încurcătură amoroasă cu o prostituată: „Unde ai fost, nenorocito?”
Bomba bombelor pentru clanul Duduianu! Șeful interlopilor NU a murit, de fapt
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Bomba bombelor pentru clanul Duduianu! Șeful interlopilor NU a murit, de fapt
Horoscop 5 august 2020. Taurii fac evaluări greșite, mai ales în cauzele unor probleme din familie
HOROSCOP
Horoscop 5 august 2020. Taurii fac evaluări greșite, mai ales în cauzele unor probleme din familie
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close