MENIU CAUTĂ

Un jurnalist de investigații slovac a fost ucis în locuința sa

Distribuie

Un jurnalist de investigații slovac a fost ucis în locuința sa. Trupul lui Ján Kuciak și cel al iubitei sale au fost găsite fără suflare duminică seara, iar Ministerul de Interne sin Slovacia a confirmat identitatea sa, luni dimineață, scrie spectator.sme.sk.

Kuciak, în vârstă de 27 de ani, a absolvit de Jurnalism al Universității de Filosifie din Nitra (unde a fost și student postuniversitar) și a lucrat anterior pentru cotidianul Hospodárske Noviny. Mai târziu, a început să lucreze pentru site-ul Aktuality.sk, unde s-a concentrat pe jurnalismul de investigație.

Șeful poliției slovace, Tibor Gašpar, a confirmat moartea lui Kuciak și a partenerei sale Martina Kušnírová. El a adăugat că uciderea lor a fost probabil legată de activitatea de investigare a lui Kuciak. Gaspar a menționat că Slovacia nu a mai trecut niciodată printr-un astfel de atac împotriva unui jurnalist.

Crima a avut loc în casa jurnalistului din satul Veľká Mača, lângă Trnava, cândva între 22 și 25 februarie. Kuciak a fost împușcat în piept și partenera sa a fost împușcată în cap.

Kuciak a scris investigații despre un bloc de locuințe de cinci stele și omul de afaceri Ladislav Bašternák, care are legături cu politicieni de vârf ai partidului de guvernământ.

El este al doilea jurnalist de investigații care a fost ucis într-o țară a Uniunii Europene în ultimele cinci luni după ce jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia a fost ucisă pe 16 octombrie 2016. De asemenea, este cel de-al cincilea caz în care un jurnalist sau jurnaliști au fost uciși într-o țară UE în ultimii 10 ani.

Potrivit Reporteri Fără Frontiere, Slovacia se situează pe locul 17 din 180 de țări în indexul mondial al libertății presei din 2017, cu cinci locuri mai jos decât în 2016.

Între timp, politicienii slovaci și-au exprimat simpatia față de familiile jurnalistului ucis și a logodnicei sale. „Sunt șocat și îngrozit că în Slovacia s-a întâmplat așa ceva”, a scris președintele Andrei Kiska pe Facebook. „Trebuie să găsim vinovații cât mai curând posibil și să asigurăm siguranța jurnaliștilor”, a subliniat Kiska.


Citește și: GALERIE FOTO| Ninsoare la Roma. Întregul oraș a fost acoperit de zăpadă, un fenomen rar


Citește mai multe despre Crima și reportaj pe Libertatea.

Comentarii