De Ștefan Pană,

  • În general, probele ADN sunt prelevate şi analizate de Institutele de Medicină Legală, însă costurile sunt ridicate.
  • În procesele civile, cum ar fi cele pentru stabilirea paternităţii, părţile pot cădea de acord să folosească laboratoare private, mult mai ieftine.
  • Costurile pleacă de la 1.000 de lei şi pot ajunge până la 2.000 de lei. Dacă niciuna din părţi nu contestă rezultatele, ele sunt admise de instanţă.

Legea nu este însă specifică atunci când vine vorba despre aceste proceduri. Se pleacă de la ideea că testele sunt prelevate la clinici cu personal specializat. Cel puţin, asta credea Judecătoria Târgu Mureş.

În realitate, de doi ani, testele ADN erau realizate la magazinul doamnei Tenzica Novac, unde se vând leacuri naturiste.

Judecătoria credea că lucrează cu laborator autorizat

Cazul ne-a fost adus în atenţie de un cititor Libertatea, care ne-a spus că într-un proces a primit o hârtie de la judecătorie prin care a fost instruit să meargă pe Strada Secerei 24, pentru a-i fi prelevate probe ADN.

„M-am învârtit pe stradă şi nu găseam clinica. Apoi am intrat în magazinul naturist de pe colţ şi am aflat că acolo, la tejghea, mi se vor lua probe”, ne-a spus un bărbat, care se află într-un proces de stabilire a paternităţii.

Am aflat că este vorba despre Laurabella SRL, un magazin de produse naturiste care se recomandă, însă, pe site că ar fi „Cabinet de medicină complementară”.

Gheorghe Dincă este mândru că este anchetat în paralel și de FBI. „Popicu” a învățat procedurile judiciare în celulă
Recomandări

Gheorghe Dincă este mândru că este anchetat în paralel și de FBI. „Popicu” a învățat procedurile judiciare în celulă

În general, preia probe ADN pentru a stabili starea de sănătate a clienţilor şi a le putea, eventual, recomanda diverse tratamente pe baza profilului lor genetic. Dar, preia şi probe pentru instanţă.

Probele recoltate „la tejghea” sunt trimise în Statele Unite, în plic, la un laborator. Nu există însă nicio certitudine că probele au fost recoltate corect şi nici că probele trimise în plic aparţin cu adevărat celui de la care s-au recoltat.

Judecator: „Laurabella e magazin naturist?”

Libertatea a contactat Judecătoria Târgu Mureş, pentru a vedea dacă aceasta este procedura standard, dar am aflat că instanţa habar nu avea cu cine colaborează.

„N-am auzit să fie trimis pe undeva, la vreun cabinet naturist, pentru efectuarea expertizei ADN. În Târgu Mureş, avem un laborator autorizat ADN, care într-adevăr trimite în Statele Unite”, ne-a spus judecătorul Alexandru Alexa, purtătorul de cuvânt al instanţei.

O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'
Recomandări

O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'

A vrut să ştie numele acestui magazin, iar când l-am informat că este vorba despre Laurabella SRL, cu o voce surprinsă ne-a întrebat: „Laurebella e magazin naturist?”

Ne-a explicat apoi că, în procesele civile, instanţa acceptă probele ADN, dacă nu sunt contestate.

Am vrut să ştim dacă ar accepta atunci şi un kit cumpărat de pe internet, cu 700 de lei, cu ajutorul căruia îţi poţi recolta singur probe acasă şi să le trimiţi în SUA. Adică, ce face de doi ani magazinul naturist.

Judecătoria Târgu Mureș

Răspunsul judecătorului este că nu.

Acolo e vorba şi de credibilitate. Până acum era credibilă proba asta. Nu a contestat nimeni rezultatul de la Laurabella. Tot timpul, când venea, venea cu ştampila din SUA, corespondenţă purtată acolo.

Judecător Alexandru Alexa

El afirmă că acum, având credibilitatea contestată, magazinul naturist nu va mai fi folosit.

„Greşeala lor”

La telefon, doamna Tenzica Novac se recomandă drept „reprezentant comercial” al DNA Center, din SUA.

„Judecătoria avea impresia că colaborează cu un laborator. Nu cu un intermediar”, îi spunem.

Cultul lui Pomohaci. Cât de ușor scapă de închisoare pedofilii din România
Recomandări

Cultul lui Pomohaci. Cât de ușor scapă de închisoare pedofilii din România

„Greşeala lor”.

Ar putea fi vorba de ceva mai mult decât o greşeală. Adresa oficială a Judecătoriei Târgu Mureş trimisă firmei Laurabella spune aşa: „Vă solicităm să procedaţi la efectuarea testului de paternitate pe baza analizei ADN„.

Laurabella însă nu efectează nici testul, nici analiza ADN.

„Am o colaborare cu institutul american, bazată pe un contract absolut legal. Nu sunt singurul reprezentant comercial în România. Mai sunt şi alţii. Instanţa are oferta mea de colaborare, în care scrie că eu sunt reprezentant comercial, aşa că totul este clar şi în regulă”, susţine ea.

Am întrebat-o cine îşi asumă greşelile care pot apărea în recoltarea de probe biologice „la tejghea”. Nu ea, ne răspunde. Ea este doar martor.

Eu îmi asum în limitele… Deci, lucrurile sunt în contractul de colaborare. Eu semnez ca şi martor. Institutul de care v-am spus certifică analiza. Mă recunoaşte ca reprezentant comercial.

Tenzica Novac

Tenzica Novac nu consideră că ar greşi cu ceva. „Eu nu fac nimic. Eu nu fac analize”, ne spune.

Am contactat şi DNA Center din Statele Unite, pentru a ne spune care este forma de colaborare şi dacă probele ar putea fi folosite în instanţă. Nu am primit răspuns.

Pe site-ul laboratorului scrie însă negru pe alb că doar probele prelevate în laboratoare pot fi folosite în instanţă.

Până la urmă, răspunderea şi asumarea cad pe umerii celor care, de voie, de nevoie, ajung în instanţă. Ei trebuie să verifice acum şi dacă ce le spune statul este corect.

Citeşte şi:

E-mailul care dovedește că Renault s-a înțeles cu subcontractorii săi să nu-și ia angajații reciproc și să țină salariile jos

Localitățile dispărute ale României! Povești incredibile despre sate fără viață, dar care există pe hartă, au adrese și coduri poștale

A luat un teren subevaluat de peste 150 de ori, a fost condamnat la 7 ani de închisoare, n-a făcut nicio zi de pușcărie! Cine este Puiu Popoviciu, omul pe care l-a consiliat fiul lui Joe Biden

Afacerea lui Mutu care a intrat în faliment: "Am pierdut 3 milioane de euro"
GSP.RO

Afacerea lui Mutu care a intrat în faliment: "Am pierdut 3 milioane de euro"

Horoscop 24 octombrie 2019. Peștii visează cu ochii deschiși la plăceri interzise
HOROSCOP

Horoscop 24 octombrie 2019. Peștii visează cu ochii deschiși la plăceri interzise