Miercuri, omul de știință de 104 de ani și-a luat rămas bun de la casa sa din Preth pentru a zbura în cealaltă parte a lumii unde își va pune capăt vieții.
Ecologist și botanist de renume internațional, bătrânul nu suferă de nicio boală gravă, ci doar dorește să-și pună capăt vieții deoarece nu poate accepta stilul de viață pe care i-l impune vârsta înaintată. Cheia deciziei sale, spune el, a fost diminuarea independenței sale. „Regret foarte mult că am atins această vârstă”, a spus Goodall luna trecută, când a împlinit 104 ani.
„Nu sunt fericit, vreau să mor, nu este trist în mod deosebit, ceea ce este trist este că o persoană este împiedicată să facă acest lucru”, a adăugat omul de știință.
Sinuciderea asistată a fost legalizată anul trecut în statul Victoria din Australia, dar sunt eligibile doar persoanele care suferă de o boală terminală.
Doctorul Goodall spune că va călători într-o clinică din Elveția pentru a-și încheia în mod voluntar viața. Cu toate acestea, el spune că și-ar fi dorit foarte mult să nu fie nevoit să părăsească Australia pentru a face acest lucru.
Cercetătorul australian a plecat în ”călătoria spre moarte” însoțit de Carol O’Neill, un reprezentant al grupului de susținători ai sinuciderii asistate în Australia, Exit International.
Deprimat pentru că nu i se permite să ducă o viața activă
Academicianul născut la Londra a trăit singur, într-un apartament mic din Perth, Australia de Vest, până acum câteva săptămâni.
El a intrat în pensie de la Universitatea din Perth în 1979, dar a rămas foarte implicat în domeniul său de muncă. Printre realizările sale din ultimii ani se află publicarea a unei serii de 30 de volume numită ”Ecosistemele lumii”.
În 2016, în vârstă de 102 de ani, a câștigat o bătălie în instanță și a obținut dreptul de a continua să lucreze în campusul de la Universitatea Edith Cowan din Perth fără a fi însă remunerat.
O’Neill povestește că disputa din 2016 asupra spațiilor de lucru ale doctorului Goodall l-a afectat pe acesta foarte mult. Iar lucrurile s-au înrăutățit când conducerea universității și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța sa, inclusiv capacitatea sa de a face naveta și l-a obligat să lucreze într-o locație apropiată de locuința sa. „A fost doar începutul sfârșitului. Nu a mai putut să-și vadă colegii și prietenii de la birou, practic i-a fost ucis spiritul. Atunci el a început să-și împacheteze cărțile și din acel moment nu a mai putut fi fericit”.
Această decizie a Universității a venit odată cu momentul în care cercetătorului i s-a ridicat dreptul de a mai conduce mașini și de a merge la teatru. Practic stilul de viața care îi era cunoscut a fost schimbat radical.
Hotărârea lui Goodall de a-și sfârși viața a fost grăbită de un moment de luna trecută când a căzut în apartamentul său și a fost găsit de cineva abia după două zile. Atunci, medicii au decis că omul de știință trebuie să își angajeze un îngrijitor care să stea cu el 24 de ore, sau să fie internat într-o casă de îngrijire a persoanelor vârstnice. „El este un om independent, nu vrea în preajma lui un străin care să acționeze în calitate de îngrijitor”, a explicat Carol O’Neill.
În urma unei petiții online s-au adunat 15.000 de dolari americani, bani cu care Goodall și-a achiziționat un bilet de avion la clasa business spre Europa. Aici el își va vizita familia în Franța înainte de a pleca în Elveția însoțit de rudele sale cele mai apropiate.
„Familia mea au înțeles cât de nesatisfăcătoare este viața mea aici, nesatisfăcătoare în aproape toate privințele”, a spus dr. Goodall .