Într-o opinie publicată în paginile The Conversation, dr. Shabir Madhi, decan al Facultății de Științe Medicale și profesor de Vaccinologie la Universitatea Witwatersrand din metropola sud-africană Johannesburg, explică de ce strategiile preferate ale autorităților sud-africane vor eșua în cazul Omicron și care sunt măsurile ce trebuie introduse pentru a limita răspândirea acestei variante. Deși textul său se referă la autoritățile din Africa de Sud, situația este una similară cu măsurile și realitatea din România.

Un profesor în vaccinologie din Africa de Sud explică unde greșesc autoritățile în lupta cu varianta Omicron
Prof. dr. Shabir Madhi, University of the Witwatersrand, Johannesburg, conduce trial-urile de vaccinare în Africa de Sud

Fără noi restricții impuse tuturor

Singurele restricții care au sens sunt cele care vizează organizarea de evenimente în interior, spune dr. Shabir Madhi. De altfel, impunerea de restricții generale nu a dus la reducerea numărului de infectări în ultimele trei valuri pandemice din Africa de Sud. 

În cel mai bun caz, impunerea unor restricții nocive economic nu duce decât la distribuirea aceluiași număr de infectări pe o perioadă mai lungă cu 2-3 săptămâni. Prin urmare și la o distribuire a presiunii care asfixiază sistemul medical.

Asta este situația în Africa de Sud, unde populația majoritară e săracă și nu își permite să respecte restricțiile decise de autorități. Astfel, rezultă o rată de conformare scăzută.

Restricțiile naționale și internaționale de călătorie nu au niciun sens

Noua variantă va reuși să se răspândească în întreaga lume cu sau fără noile restricții de călătorie anunțate de UE, Marea Britanie, Statele Unite, Israel ori Japonia. S-a întâmplat cu varianta Delta și același drum deja bătătorit îl va lua și Omicron, explică profesorul care studiază vaccinurile.

Viața unui tânăr din Humulești mutat în Singapore care a creat un motor pentru sateliți, trimis în spațiu cu o rachetă a lui Elon Musk. La ce folosește invenția românului
Recomandări
Viața unui tânăr din Humulești mutat în Singapore care a creat un motor pentru sateliți, trimis în spațiu cu o rachetă a lui Elon Musk. La ce folosește invenția românului

Este naiv din partea autorităților să creadă că impunerea de restricții de călătorie pentru câteva țări africane va opri importarea variantei mutante. Aceasta va ajunge în fiecare colț al lumii, doar țările izolate geografic și economic au cu adevărat o șansă de a scăpa de „cea mai periculoasă variantă” a virusului SARS-CoV-2.

Nu au niciun rost acele restricții care nu pot fi impuse

De multe ori, autoritățile sud-africane au impus restricții a căror punere în aplicare lasă de dorit, în încercarea de a limita răspândirea virusului. Un exemplu în acest sens fiind interdicția impusă vânzării alcoolului. O măsură care nu a făcut decât să crească activitatea contrabandiștilor de pe piața neagră, în vreme ce businessurile cinstite au avut de pierdut. Dar asta nu a oprit pe nimeni să se laude cu eficiența unei asemenea restricții.

Fără amânări în campania de vaccinare cu booster a persoanelor vulnerabile

Autoritățile nu ar trebui să mai amâne ori să încurce vaccinarea cu doza booster a persoanelor vulnerabile.

Toți vârstnicii de peste 65 de ani ar trebui să fie invitați la centrele de vaccinare pentru a primi o doză booster cu un ser dezvoltat cu tehnologia ARN. Același lucru ar trebui să se întâmple și cu persoanele imunocompromise, care au trecut printr-un transplant ori printr-o cură de chimioterapie. Aceste lucruri nu se întâmplă însă în Africa de Sud. 

Reputat economist: „Finanțarea facturilor mărite de către stat e ca și cum hoțul îți pune pistolul la tâmplă și statul zice: «Lasă că plătesc eu taxa de protecție, din banii tăi!»”
Recomandări
Reputat economist: „Finanțarea facturilor mărite de către stat e ca și cum hoțul îți pune pistolul la tâmplă și statul zice: «Lasă că plătesc eu taxa de protecție, din banii tăi!»”

Imunitatea de turmă nu va exista niciodată, e timpul pentru alte strategii

Experții ne vând imunitatea de turmă drept singura soluție pentru ieșirea din pandemie, dar e puțin probabil ca aceasta să fie vreodată obținută în realitate. În schimb, imunitatea de turmă nu face decât să slăbească încrederea populației în vaccinare. 

Prima generație de vaccinuri este extrem de eficientă în a ne proteja de formele severe de îmbolnăvire, dar rezultatele sunt impredictibile când vorbim de protecția față de infectare ori dezvoltarea unor forme ușoare de COVID.

Asta se întâmplă atât din cauza scăderii răspunsului imunitar, cât și ca urmare a mutațiilor mereu noi ale coronavirusului. Vaccinarea continuă să reducă într-o măsură greu de ignorat transmiterea virusului, ceea ce e un lucru extrem de important. Dar nu ne va ajuta să obținem vreodată imunitatea de turmă, cum nu o va face de altfel nici infectarea, crede profesorul.

Profesorul de etică aplicată Radu Uszkai: „Nu ar trebui ca verdictul de plagiat să fie o ștanță de care indivizii să nu scape niciodată”
Recomandări
Profesorul de etică aplicată Radu Uszkai: „Nu ar trebui ca verdictul de plagiat să fie o ștanță de care indivizii să nu scape niciodată”

Instituțiile sanitare trebuie pregătite cu adevărat, nu numai pe hârtie

Autoritățile ar trebui să vorbească, mai degrabă, despre acele măsuri care ne ajută să ne adaptăm și să trăim cu variantele super mutante ale coronavirusului. Un lucru deosebit de important în acest proces de adaptare este buna pregătire a instituțiilor sanitare, cu personal, echipament de protecție, medicamente și rezerve de oxigen.

Doze booster pentru toți adulții vaccinați cu Johnson&Johnson

Guvernanții trebuie să crească rapid rezistența populației la formele severe de COVID, iar asta înseamnă vaccinarea imediată cu booster a celor care au primit doar o doză a serului dezvoltat de Johnson&Johnson. 

Doza booster poate să fie un ser bazat pe tehnologia ARN ori încă una de J&J. Asta pentru că studiile confirmă faptul că administrarea a două doze consecutive de Johnson&Johnson e mult mai eficientă decât o singură doză a aceluiași vaccin în ceea ce privește prevenirea spitalizărilor după diagnosticarea cu COVID-19.

Generalizarea impunerii certificatului verde pentru accesul în spații închise

Prezentarea certificatului verde care atestă vaccinarea ori trecerea prin boală ar trebui să devină obligatorie pentru accesul în orice tip de spații închise aglomerate, de la lăcașuri de cult și până la mijloace de transport în comun.

Chiar dacă vaccinarea nu reduce decât într-o măsură transmiterea, s-a dovedit eficientă în ceea ce privește diminuarea riscului de spitalizare.

Prin urmare, transmiterea coronavirusului între vaccinați vine cu mai puține riscuri și presiune pentru sistemul medical decât atunci când este infectată o persoană nevaccinată.

O campanie de comunicare direcționată spre comunitățile slab vaccinate

De asemenea, autoritățile trebuie să manifeste mai mult interes în ceea ce privește comunicarea care vizează persoanele nevaccinate și comunitățile slab imunizate. Pentru a ajunge la oameni ar trebuie să existe mai multe centre mobile în zonele cu circulație intensă și programe de comunicare în care să fie implicate persoane reprezentative din comunitate.

Booster imediat pentru vârstnici și cei compromiși imunitar

Primul răspuns al autorităților la apariția variantei mutante trebuia să fie administrarea imediată a dozei booster acelor categorii vulnerabile: vârstnicii și compromișii imunitar.

Scopul campaniei de vaccinare nu trebuie să fie obținerea imunității de turmă prin imunizarea unui număr cât mai ridicat de persoane, ci mai degrabă protejarea celor expuși la dezvoltarea unor forme grave și la deces.

Încurajarea unor comportamente responsabile

Autoritățile trebuie să încurajeze comportamentele responsabile ale cetățenilor care se protejează și se vaccinează, nu să impună restricții nediscriminatorii din cauza iresponsabilității manifestate de o minoritate în lupta cu răspândirea COVID-19.

Monitorizarea numărului de paturi disponibile în spitale

Trebuie să existe o mai bună monitorizare a numărului de paturi disponibile, pentru ca restricțiile decise la nivel local să fie sincronizate cu capacitatea de tratament existentă în centrele medicale dedicate COVID-19.

Monitorizarea noilor cazuri și a spitalizărilor ne poate arăta ce instituții sanitare vor avea nevoie de sprijin și noi resurse cu 2-3 săptămâni în avans.

Să ne adaptăm vieții pandemice

Mai înainte de toate, legiuitorii trebuie să se adapteze unei vieți pandemice, explică profesorul. Consecințele pe plan economic, social, educațional ori asupra sănătății mintale s-ar putea să fie mult mai grave decât efectele directe ale COVID-19.

Autoritățile trebuie să respecte opinia experților, nu să modifice recomandările oficiale pentru a câștiga o încă puțin capital politic.

Și într-un final, greșelile făcute până acum în lupta cu pandemie trebuie păstrate la loc de cinste în conștiința publică. Acestea nu mai trebuie să fie repetate. Noile acțiuni luate de autorități trebuie să fie curajoase, nu adaptate la slăbiciunea politicienilor, încheie profesorul cercetător în dezvoltarea vaccinurilor.

Citeşte şi:

Hartă | Omicron a înroșit Europa. România, al 19-lea stat care confirmă noua tulpină

Fostul primar din comuna în care 9 tineri au violat mai multe fete timp de 3 ani dă vina pe victime: „Dacă erau forțate, probabil ar fi spus ceva”

Românii care au rămas blocați în Maroc, după ce țara s-a închis, vor fi repatriați joi cu o aeronavă Tarom

Urmărește-ne pe Google News
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
Ce a putut să facă Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu, imediat cum a aflat că a ajuns sărac lipit pământului. RESPECT!
Playtech.ro
Ce a putut să facă Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu, imediat cum a aflat că a ajuns sărac lipit pământului. RESPECT!
Conversație tulburătoare între o doctoriță din Sibiu și fiica unui pacient: „Ce vrei tu, nesimțită ordinară, eu i-am dat boală la taică-tău?”. Reacția spitalului
Observatornews.ro
Conversație tulburătoare între o doctoriță din Sibiu și fiica unui pacient: „Ce vrei tu, nesimțită ordinară, eu i-am dat boală la taică-tău?”. Reacția spitalului
Horoscop 29 ianuarie 2022. Capricornii revin la gânduri mai bune și datorită faptului că se vor simți bine în propria piele
HOROSCOP
Horoscop 29 ianuarie 2022. Capricornii revin la gânduri mai bune și datorită faptului că se vor simți bine în propria piele
Primele imagini cu prăbușirea celui mai nou avion US Navy, un aparat de război de 100.000.000 de dolari, în timpul aterizării pe un portavion |VIDEO
Știrileprotv.ro
Primele imagini cu prăbușirea celui mai nou avion US Navy, un aparat de război de 100.000.000 de dolari, în timpul aterizării pe un portavion |VIDEO
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer
PUBLICITATE
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer