Ministerul Justiției din România a început demersurile pentru a-l ajuta pe acesta să beneficieze de „respectarea deplină a drepturilor sale”.

Marius Balo s-a stabilit în China în 2010 și a fost expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing și profesor la universitatea Renmin University, a notat digi24.ro.

El a fost arestat de autorităţile chineze, în martie 2014, pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari.

Avocații lui au spus că românul a primit 80 de dolari de la un cetățean chinez, dar nu știa că acesta era infractor.

Marius a petrecut doi ani în arest preventiv, în condiţii foarte grele. El a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi echivalente cu 13.600 de euro. Amenda a fost achitată la scurt timp după condamnare.

Românul susţine că este nevinovat şi că este o victimă a sistemului de justiţie chinez, iar în ultimii ani a cerut să fie mutat în ţară, pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

Primul pas al autorităților române: „Să fie grabnic soluționată”

Ministerul Justiției a anunțat că a făcut un prim pas în cazul lui Marius Balo. S-a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe pentru „gestionarea eforturilor României în plan juridic și în plan diplomatic în acest caz”.

„Ministerul Justiției depune toate eforturile privind obținerea tuturor elementelor legale necesare care să permită declanșarea etapei judiciare a procedurii de transfer a cetățeanului român, în contextul cooperării judiciare internaționale.

Ministerul Justiției îi asigură pe reprezentanții legali ai cetățeanului român că va continua să întreprindă toate demersurile legale necesare, astfel încât situația domnului Marius Balo să fie cât mai grabnic soluționată, cu respectarea deplină a drepturilor sale”, se precizează în comunicatul Ministerului Justiței.


Doi români, o femeie și fiul ei de 8 ani, au murit în urma unei furtuni care a lovit Halkidiki! E stare de urgență în nordul Greciei | VIDEO