Descoperirea a fost făcută de un rezervist al armatei israeliene care, la sfârșitul lunii martie, a observat și apoi a trimis o fotografie a acestui animal cu aspect bizar către Societatea pentru Protecția Naturii din Israel (SPNI), o organizație non-profit de mediu, după ce a observat că avea „ceva ciudat pe spate”.
Amir Balaban, un specialist în conservarea faunei sălbatice al SPNI, a declarat, într-un comunicat de presă, că gazela cu șase picioare „a supraviețuit unei nașteri complicate, s-a confruntat cu mulți prădători care pun în pericol puii de căprioară, s-a maturizat fără ajutor și, ca adult, a reușit să ducă o viață impresionantă în rezervația Nahal HaBasor”.
Foto: Amir Balaban / SPNI
Rezervația naturală Nahal HaBasor se află în sudul deșertului israelian Negev, la doar câțiva kilometri de Fâșia Gaza, enclava palestiniană devastată de război. SPNI o numește „una dintre cele mai importante fortărețe rămase pentru gazela israeliană din vestul Negevului, în special în timpul războiului recent”.
„Contrar așteptărilor, masculul este sănătoas, puternic, are trei gazele femele și un pui din toamna precedentă. A fost văzut cu femelele pe câmp, iar picioarele în plus de pe spate nu reprezintă o provocare pentru el”, a precizat Balaban.
SPNI a explicat că picioarele în plus ale gazelei sunt cauzate de o rară afecțiune genetică ce se numește proliferare de organe (polimelie).
Anomalia genetică a animalului este cel mai probabil ereditară, a mai spus Balaban. Potrivit SPNI, aceasta apare frecvent la bovine, păsări și reptile, dar acesta este primul caz cunoscut de polimelie documentat la o gazelă de munte din Orientul Mijlociu.
Gazela de munte este o specie sălbatică protejată în Israel. Se estimează că în sălbăticie mai trăiesc doar aproximativ 5.000 de exemplare din această specie pe cale de dispariție.
Gazelele de munte trăiesc în întreaga regiune a Orientului Mijlociu și pot fi observate în teritoriile palestiniene, în Turcia și în părți din Siria, Iordania și Liban.
Foto: Amir Balaban / SPNI