În ciuda faptului că fratele său a murit pe 8 iulie, Daniel Bănete a deschis polițele între 16 iulie și 21 iulie 2020, furnizând companiilor de asigurări certificate false de deces, cu diferite date trecute în lunile următoare, când a și încercat să încaseze banii din asigurări.
În total, românul a încercat să fraudeze companiile de asigurări din Anglia cu peste jumătate de milion de lire sterline, motiv pentru care instanța l-a condamnat la trei ani de închisoare.
În fața judecătorilor, Daniel Bănete a pledat vinovat pentru opt acuzații de fraudă prin reprezentare falsă. De asemenea, românul a fost obligat să plătească o suprataxă de 190 de lire sterline pentru victime.
„Această sentință subliniază faptul că frauda în asigurări este o infracțiune și că, dacă comiteți o fraudă în domeniul asigurărilor, este probabil să fiți prins și urmărit penal. Aviva are o abordare de toleranță zero față de fraudă, deoarece cererile de despăgubire false pun presiune asupra costului primelor pentru clienții cinstiți, care se bazează pe protecția financiară oferită de polițele de asigurare de viață”, a spus Jacqueline Kerwood, manager în cadrul firmei de asigurări Aviva.
Escrocheria a fost descoperită după ce unul dintre asigurătorii pe care românul a încercat să-l înșele a aranjat ca un membru al personalului român să vorbească cu spitalul la care a murit fratele lui Bănete, care i-a confirmat data corectă a decesului.
În plus, asigurătorii au reușit să furnizeze o adresă IP care arată unde a fost încheiată polița, dezvăluind că era, de fapt, adresa de domiciliu a lui Daniel Banete, nu a fratelui său.
În urma percheziției casei suspectului, poliția a găsit documente referitoare la polițele de asigurare de viață ale tuturor celor patru companii de asigurări.
De asemenea, au găsit certificatul de deces real al fratelui lui Bănete, precum și un dosar plin cu certificate de deces false care arătau data decesului ca fiind pe 10 noiembrie 2020.
FOTO: Profimedia