• 137 de femei sunt ucise de un membru al familiei lor în fiecare zi. Femeile adulte reprezintă aproape jumătate (49%) din totalul victimelor traficului de persoane depistat la nivel global, arată un raport UN Women
 • „În timpul crizei de COVID-19, ca și în alte momente, guvernele din toată lumea trebuie să adopte o poziție puternică și să demonstreze că iau măsuri împotriva oricărei forme de violență împotriva femeilor. Acest lucru ar trebui zis tare și clar!”, spune sociologul și cercetătorul britanic Jeff Hearn.
 • 48 de țări au integrat prevenirea și răspunsul la violența împotriva femeilor în planurile de răspuns la COVID-19.

O femeie de 50 de ani din Argeș a fost înjunghia în spate de soț, în urma unui conflict spontan. 

O altă femeie, din Sibiu, a fost înjunghiată cu 20 de lovituri de cuțit de fostul iubit, împotriva căruia tânăra obținuse un ordin de protecție. 

O femeie din Bistrița-Năsăud a fost bătută în plină stradă de soțul ei, cu care se afla în divorț. 

Sunt doar trei dintre cazurile prezentate de presa din România în ultima lună. În anul 2020, la fiecare 5 zile o femeie din România a fost ucisă de partenerul de viață.

„În condițiile izolării la domiciliu, limitării contactelor cu prietenii, efectuării muncii de acasă, închiderii școlilor, lipsei unor modalități de petrecere a timpului liber și insecurității financiare, s-a observat că relațiile familiale tind să devină din ce în ce mai încordate, accentuând vulnerabilitatea copiilor și femeilor și creșterea riscului de a fi expuși la fenomenul violenței domestice”, arată UNICEF

O cercetare pe 75 de bărbați violenți 

Unul dintre proiectele pe care le-a finalizat cercetătorul britanic Jeff Hearn a implicat intervievarea a 75 de bărbați care au fost violenți cu femei cunoscute. Bărbații abordați aveau un istoric violent, dar majoritatea erau liberi în momentul efectuării interviurilor. 

Prima parte a interviului a constat într-o relatare despre violența pe care a comis-o, ce s-a întâmplat ulterior, de ce a fost violent, reacțiile și răspunsurile familiei, prietenilor și agențiilor/autorităților implicate. A doua parte a interviului a fost un chestionar precodificat, care a acoperit detaliile biografice, explică sociologul. 

Când au vorbit despre violență, cei mai mulți dintre ei nu au inclus împinsul sau blocarea unei persoane prin poziționarea corpului său în fața ei. De aceea e foarte important să definim violența, în toate formele ei.

Sociologul Jeff Hearn:

Termenul corect în limba engleză este cel de violences (violențe – n.r.), explică Hearn.

Violența nu se produce numai în anumite momente și locuri, în „incidente” specifice; este un proces social care are loc de-a lungul timpului. Separarea violenței de restul vieții sociale este unul dintre modurile în care violența este reprodusă, notează Hearn în una dintre cercetările sale. E important să fim conștienți și de violența cumulativă, mai spune Hearn.

Violența nu este un singur lucru. Este ceva amplu, de la abuzul psihologic până la crimă.

Jeff Hearn:

Violența psihologică, controlul, inclusiv asupra telefonului sau al accesului la relații cu alți oameni, controlul financiar, controlul asupra mâncării, violența online, violența fizică sunt doar câteva dintre formele pe care violența asupra femeilor le are. Uneori, violența împotriva femeilor se manifestă prin izolarea lor, nu doar într-o casă, dar și din punct de vedere social, detaliază sociologul.

Bărbații țin minte faptele violente pentru care au fost pedepsiți

Una dintre concluziile studiului său asupra celor 75 de bărbați violenți este că intervievații au vorbit despre diferite moduri de lovire și lovituri și s-au referit cu predilecție la formele fizice ale violenței.

În plus, indiferent de tipul de violență pe care l-au folosit, majoritatea au vorbit despre asta, dacă au fost arestați. „E ceva ce li s-a întipărit în minte”, explică expertul britanic. 

„Bărbații trebuie să-și corecteze comportamentul agresiv, nu să-l justifice”. Un sociolog britanic propune soluții concrete pentru a opri violența asupra femeilor

Implicarea tuturor 

Primul pas pentru a diminua violența asupra femeilor este aducerea problemei pe agenda publică, vizibilizarea ei la nivelul comunității. Campanii pe autobuze, de exemplu, spune Hearn.

Este necesară înțelegerea la nivelul societății a faptului că violența asupra femeilor nu este doar domestică! E și pe stradă, e și la locul de muncă, în autobuz, la magazin, poate fi peste tot. 

Cel puțin 155 de țări au adoptat legi privind violența domestică, iar 140 au legi privind hărțuirea sexuală la locul de muncă, arată un raport ONU.

Se pot face campanii și cursuri de pregătire în centre comunitare, sediile unor organizații religioase, librării. Important e să fie implicată toată societatea, explică el. 

Și dă exemplul unei intervenții de la începutul anilor 90 din Marea Britanie, care a adus schimbări în societate: campanii feministe făcute în colaborare cu Poliția, pentru a ajuta societatea să conștientizeze magnitudinea violenței împotriva femeilor.

Rolul medicului de familie poate fi crucial

Dar cine vede violența? Intervențiile unor persoane din exterior, în cazuri de violență asupra femeii, sunt, de obicei, rare. Totodată, mai puțin de 40% dintre femeile care suferă de violență solicită ajutor de orice fel, conform ONU. Frica de agresor, de stigmatizare și neîncrederea în autorități sunt unele dintre motivele pentru care femeile aleg să tacă.  

Hearn spune că de multe ori medicul de familie este singurul care poate identifica posibilele abuzuri pe care femeile le suferă. De aceea, este important ca aceștia să fie pregătiți. Un prim pas este ca întrebarea „Ai experimentat violență?” să fie una de rutină, în timpul unui control medical”, crede sociologul.

Cred că profesioniștii din domeniul sănătății sunt esențiali în discuție. Ei pot identifica și pot fi cei care se îngrijesc direct.

Jeff Hearn:

În interiorul cabinetului medical sau la telefon cu medicul, femeia poate folosi chiar și un limbaj codat, pentru a fi în siguranță. 

Apoi, de multe ori, pentru femeile care au un loc de muncă, acesta este singurul spațiu social în care cineva poate vedea violența de acasă. Sau unde victima poate cere sprijin. 

Câteva forme de educare a băieților și bărbaților, acasă și în societate

15 milioane de adolescente din întreaga lume, cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, au fost abuzate sexual, arată ONU.

Sociologul britanic oferă mai multe metode prin care băieții pot fi învățați de mici să nu apeleze la violență asupra fetelor.

În cazurile adulților care au deja astfel de comportamente, Hearn propune seminarii și discuții cu aceștia pentru a găsi soluția care să corecteze comportamentul agresiv, și nu justificarea lui.

 • O politică generală la nivelul statelor, clară, care să exprime faptul că violența nu este tolerată;
 • Campanii publice, implicarea mass-mediei în definirea formelor de violență și promovarea consecințelor acestor comportamente;
 • Schimbarea politicilor care produc și susțin violența asupra femeilor – egalitatea de șanse, accesul egal la informații și pe piața de muncă etc.
 • Lucrul direct, într-o formă organizată, cu bărbații care au fost violenți.
 • În lucrul direct cu bărbații violenți, nu se vor propaga scuze și justificări pentru comportamentele violente, ci soluții pentru încetarea comportamentului violent.
 • Conectarea violenței cu alte probleme, cum ar fi rasismul și sexismul, în dezvoltarea unor politici publice relevante.
 • Utilizarea tehnologiei pentru salvarea unor vieți – telefoane publice, alarme.
 • Educarea băieților prin desene, cărți ilustrate, la școală și acasă. Studiile arată că backgroundul bărbatului influențează atitudinea lor sexistă și nivelul de violență. 
 • Educarea prin puterea exemplului (Engl: Educating by doing).

Nu cred într-o soluție simplă. Cred că este important să recunoaștem că violența împotriva femeilor este o infracțiune.

Jeff Hearn explică:

Există unele forme despre care e greu de demonstrat că sunt infracțiuni, dar asta se întâmplă pentru că în majoritatea sistemelor este greu să se demonstreze violența care nu este fizică. Violența normalizează violența, mai spune sociologul.

În România, între ianuarie și septembrie anul trecut au fost aproape 35.000 de victime ale violenței domestice, potrivit Poliției Române. Acestea sunt doar sesizările făcute la Poliție, numărul real fiind probabil mai mare.

De asemenea, numărul de ordine de protecție provizorii a ajuns la 6.472, cu 10 la sută mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2019.

Citeşte şi:

Biserica de lemn din Parcul Titan din București, vandalizată. Reacția virulentă a Patriarhiei

Avocatul rudelor unor victime ale incendiului de la Piatra Neamț: Erau candele aprinse la ATI şi instructajul de protecţie la incendiu era doar o formalitate

Abuzuri în care părinții nu și-au crezut copiii (I). Băieţel violat de un vecin de la vârsta de 6 ani și acuzat de mama lui: „Plângea şi m-am gândit că poate minte”

„Mă ațâța degeaba, dar ce mi-a propus azi e prea mult” » O actriță, dezvăluiri spectaculoase despre o aventură cu „cel mai frumos bărbat”
PARTENERI - GSP.RO
„Mă ațâța degeaba, dar ce mi-a propus azi e prea mult” » O actriță, dezvăluiri spectaculoase despre o aventură cu „cel mai frumos bărbat”
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
Playtech.ro
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
Directoarea şcolii 178 din cartierul bucureştean Pajura şi soţul ei, preotul Costel Paizan, au murit arşi de vii în casă, în timpul furtunii
Observatornews.ro
Directoarea şcolii 178 din cartierul bucureştean Pajura şi soţul ei, preotul Costel Paizan, au murit arşi de vii în casă, în timpul furtunii
Horoscop 30 iulie 2021. Săgetătorii scot la lumină anumite adevăruri, unele dintre ele foarte dureroase
HOROSCOP
Horoscop 30 iulie 2021. Săgetătorii scot la lumină anumite adevăruri, unele dintre ele foarte dureroase
Milionarul lăsat pieton de Poliția Locală Constanța. I-au ridicat bolidul Ferrari parcat neregulamentar
Știrileprotv.ro
Milionarul lăsat pieton de Poliția Locală Constanța. I-au ridicat bolidul Ferrari parcat neregulamentar
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
(Publicitate) Când merită să îți plătești creditele în avans
PUBLICITATE
(Publicitate) Când merită să îți plătești creditele în avans