Mergi direct la conținut »
Un studiu realizat în SUA constată prejudecăți rasiale la instrumentele de recunoaștere facială
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > Un studiu realizat în SUA constată prejudecăți rasiale la instrumentele de recunoaștere facială

Un studiu realizat în SUA constată prejudecăți rasiale la instrumentele de recunoaștere facială

Multe sisteme de recunoaștere facială identifică greșit persoanele de culoare mai des decât persoanele albe, potrivit unui Studiul guvernamental publicat zilele trecute în SUA. Este posibil ca aceste rezultate să crească scepticismul tehnologiei utilizate pe scară largă de agențiile de aplicare a legii, notează Reuters.

De Andrada Lăutaru,

Fețele afro-americane și asiatice sunt identificate în mod fals de până la 100 de ori mai des decât fețele caucaziene.

Studiul realizat de Institutul Național de Standarde și Tehnologie (NIST) a constatat că, atunci când efectuează un anumit tip de căutare în baza de date cunoscută sub denumirea de “unu-la unu” (one-to-one), mulți algoritmi de recunoaștere facială au identificat în mod fals fețe afro-americane și asiatice, cu 10 până la 100 de ori mai mult decât atunci când au identificat fețele caucaziene.

De asemenea, studiul a descoperit că femeile afro-americane sunt des identificate greșit în potrivirea „unu la mulți”(one-to-many), care poate fi utilizat pentru identificarea unei persoane de interes într-o anchetă penală.

Joy Buolamwini, fondatoarea Ligii Algoritmice a Justiției, a numit raportul „o respingere cuprinzătoare” a celor care spun că prejudecata inteligenței artificiale (AI) nu este o problemă. Studiul vine într-o perioadă de nemulțumire în ceea ce privește tehnologia din Statele Unite, criticii avertizând că poate duce la hărțuire sau arestări nedrepte.

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze
Recomandări

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze

Raportul a declarat că „SenseTime” din China, o inițiativă AI evaluată la peste 7,5 miliarde de dolari, a avut „rate mari de potrivire false pentru toate comparațiile”, arată Reuters.

Bennie Thompson, președintele SUA Comitetul Camerei pentru Securitatea Internă, a declarat că aceste rezultate sunt mai rele decât se temea, mai ales într-un moment în care oficialii vamali adaugă recunoașterea facială la punctele de control.

„Administrația trebuie sa reevalueze planurile sale de tehnologie de recunoaștere facială în lumina acestor rezultate șocante”, a spus el, conform Reuters.

Close
Închide
  Close