Ba dimpotrivă, a pierdut bani, ajungând să fie obligat de statul german, acolo unde lucrează, să plătească un impozit de două ori mai mare decât cel pe care ar trebui să-l achite şi chiar să se îmbolnăvească de hipertensiune arterială.
De profesie tâmplar, Mihai Turețchi a plecat în 2013 să muncească în străinătate. Anul trecut a înlemnit, după ce s-a trezit că Fiscul german i-a crescut impozitul cu 500 de euro, deși venitul său rămăsese același. Asta l-a pus pe gânduri.
Bărbatul, în vârstă de 48 de ani, de profesie tâmplar, a constatat la revenirea în țară că, în perioada ianuarie 2015—ianuarie 2016, a înregistrat venituri semnificative, de peste 50.000 de lei, de pe funcția de medic specialist la unitatea spitalicească din municipiul Dorohoi.
Mihai Turețchi a venit în România pentru a obține o adeverință de venit pentru a regulariza impozitele în Germania. Documentul primit de la Adminitrația Finanțelor Publice l-a lăsat, însă, fără replică. Așa a aflat că a fost angajat al Spitalului Municipal Dorohoi şi a realizat venituri de peste 56.000 de lei. Ba mai mult, salariul său a crescut de la 4.435 la 6.123 de lei.
Disperat, botoşăneanul a aflat că şi la Casa de Pensii apare cu venitul de medic şi cu toate contribuţiile plătite la zi. A încercat să vorbească şi cu cei de la spital, însă de la contabilitatea unităţii medicale i s-a spus că în evidenţe nu figurează niciun salariat cu numele.S-a dus la managerul unităţii, Emilian Vamvu, iar, după ce acesta l-ar fi dat afară din birou, a mers la un avocat.
„Tâmplar am fost de când mă ştiu. Nu am avut niciodată nici o relaţie contractuală cu Spitalul Municipal Dorohoi. Nu ştiu de unde au datele mele. Nu mi-am dorit să fiu medic niciodată. Am fost să discut cu ei şi, chiar dacă figuram ca angajat al instituţiei, m-au dat afară. Am hârtii date de instituţiile statului prin care se atestă că eu figurez ca angajat, şi chiar cu măriri salariale, pentru merite deosebite. Am contactat un avocat şi mi s-a spus că sunt suspiciuni de comiterea unor infracţiuni grave, începând de la fals şi uz de fals”, a declarat Mihai Tureţchi.
Bărbatul a povestit că apoi a făcut o plângere la Poliţie şi, din luna aprilie 2016, când a făcut sesizarea şi i s-a comunicat că s-a deschis dosar penal, dar de atunci nici nu a fost chemat la audieri.
Mihai Tureţchi a spus că s-a îmbolnăvit și urmează un tratament pentru hipertensiune. Mai mult, omul a pierdut mii de euro. Doar statului german a trebuit să-i plătească un impozit de peste 2.000 de euro. La această sumă s-au adăugat, însă, cele date pe drumurile în ţară şi pe medicamente.
Eroare, recunoscută de managerul unităţii
Managerul unităţii medicale din Dorohoi, Emilian Vamvu, a pus totul pe seama unei erori a subordonaţilor, care, atunci când au depus declaraţiile la fisc, au schimbat o cifră din codul numeric personal, iar acest lucru a făcut ca salariul unui medic radiolog din spital să fie trecut în dreptul lui Mihai Tureţchi. Emilian Vamvu a spus că greşeala a fost rectificată şi a recunoscut că atât el, cât şi mai mulţi colegi au fost audiaţi de poliţişti de la Serviciul Economic al IPJ Botoșani.
„Această problemă a apărut în urmă cu un an de zile, când am fost vizitaţi de doi salariaţi ai Poliţiei Economice, care ne aduceau la cunoştinţă că un anume cetăţean Tureţchi ar figura ca angajat al nostru. Atunci s-au făcut verificările în documente şi s-a constatat că acest cetăţean nu a fost salariatul unităţii fiind o greşeală în CNP al unui salariat. Pe loc s-au făcut declaraţiile şi eroarea a fost corectată”, a declarat Emilian Vamvu (foto).
Halucinant este, însă, că medicul a primit lunar banii fără problemă şi i s-au achitat şi contribuţiile la stat, deşi, teoretic, timp de 13 luni, acestea ar fi trebuit să se sisteze. Totuşi, în mod paradoxal în bazele de date ale instituţiilor figurează în continuare două salarii şi contribuţii plătite atât pentru medic, cât şi pentru Mihai Tureţchi.
Anchetă continuată de poliţie
Cazul a intrat şi în atenţia poliţiei, care încearcă să stabilească dacă este sau nu vorba de o greşeală sau o faptă voită, în timp ce botoşăneanul nu doreşte decât ca veniturile sale să nu le cuprindă şi pe cele ale medicului dorohoian.
„În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, fiind totodată dispusă începerea urmăririi penale pentru fapta sesizată”, a precizat Nicoleta Federciuc, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro