Drona, de tip Phantom 4 Pro Advanced, era folosită pentru a monitoriza daunele produse de eroziunea de pe malul Peninsulei Superioare.
Incidentul s-a produs la finalul lunii iulie, iar drona era operată de un pilot al Departamentului de Mediu, Lacuri Mari și Energie din Michigan (EGLE).
„Probabil era un vultur flămând sau poate că nu i-a plăcut ca numele său să fie scris greșit”, au spus oficialitățile americane, făcând referire la acronimul EGLE, care, scris în forma „eagle”, ar fi însemnat „vultur”.
Cum s-a petrecut atacul
Pilotul care manevra drona se afla la al patrulea proces de cartografiere din ziua respectivă, surprinzând imagini cu eroziunea de pe țărm, pentru a strânge date privind modul în care nivelurile crescute de apă au afectat zona.
Pilotul a relatat că, după 7 minute de la decolarea dronei, a observat că semnalul de recepție devine din ce în ce mai slab, după care drona a început „să se învârtească furios”, iar o elice s-a desprins. Apoi, conexiunea cu dispozitivul s-a pierdut.
Când s-a uitat atent, drona dispăruse și un vultur zbura. Un cuplu din apropiere a confirmat ulterior că a văzut vulturul lovind un obiect
Autoritățile din Michigan:
După incident, pilotul a început să caute drona, dar nu a găsit-o, relatează presa americană.
Consultând datele telemetrice, a observat că drona a lovit lacul Michigan la aproximativ 50 de metri de țărm, aceasta ajungând pe fundul lacului.
Atacul vulturului a făcut ca viteza dronei să scadă instantaneu, de la 35 km/h la 16 km/h, potrivit datelor telemetrice.
Informațiile obținute au ajutat ulterior la găsirea dronei de aproape 1.000 de dolari, care va fi înlocuită