Decizie evidențiază problemele continue legate de supravegherea Comisiei Europene

Comisia insistă că mesajele text și alte comunicări electronice „efemere” nu constituie neapărat documente de interes care ar trebui salvate sau făcute publice.

Cu toate acestea, Curtea a declarat că „comisia nu poate doar să afirme că nu deține documentele solicitate, ci trebuie să ofere explicații credibile care să permită publicului și instanței să înțeleagă de ce acele documente nu pot fi găsite”.

Decizia instanței

Curtea a subliniat că Comisia nu a explicat „într-un mod plauzibil” de ce mesajele nu conțineau informații importante.

De asemenea, a menționat că Comisia „nu a clarificat suficient dacă mesajele text solicitate au fost șterse și, dacă da, dacă ștergerea a fost făcută deliberat sau automat sau dacă telefonul mobil al președintelui a fost înlocuit între timp”.

Contextul cazului Pfizergate

New York Times a susținut că mesajele au fost schimbate între Von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, în timp ce COVID-19 devasta comunitățile din întreaga Europă și UE se grăbea să cumpere miliarde de vaccinuri.

Von der Leyen era sub intens scrutin, mai ales după ce AstraZeneca a avut dificultăți în livrarea dozelor de vaccin către blocul celor 27 de națiuni.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

În mijlocul unei concurențe internaționale acerbe pentru accesul la vaccinuri, von der Leyen a fost lăudată pentru rolul său de lider în timpul pandemiei, dar a primit și critici dure pentru lipsa de transparență a negocierilor pentru a strânge rapid 2,7 miliarde de euro pentru a comanda peste un miliard de doze de vaccinuri.

Implicații și reacții internaționale

Susținătorii transparenței argumentează că executivul UE, din ce în ce mai puternic, ar trebui să construiască o evidență a tuturor tranzacțiilor sale și să elibereze documente atunci când sunt solicitate.

Comisia are la dispoziție puțin peste două luni pentru a lansa un apel la Curtea Europeană de Justiție, în cazul în care decide să conteste decizia de miercuri.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.