De Adrian Ilie,

Liderii celor două partide urmează să semneze în zilele următoare actul prin care va fi formalizată alianța politică valabilă până în în anul 2028. Din cauza procedurilor îndelungate de înregistrare oficială a alianței la Tribunalul Municipiului București, USR și PLUS vor încheia doar o alianță electorală pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, în care candidatul lor comun va fi Dan Barna, președintele USR. Liderul PLUS, Dacian Cioloș, va fi candidatul Alianței la funcția de prim-ministru în cazul câștigării alegerilor parlamentare din 2020.

Potrivit unui comunicat de presă, Alianța USR-PLUS are ca obiectiv câștigarea alegerilor prezidențiale din acest an, obținerea celui mai mare număr de mandate dintre competitorii politici la alegerile locale din 2020, același obiectiv fiind stabilit și pentru alegerile parlamentare.

De asemenea, Alianța își propune ca din 2020 să devină principalul partid de guvernământ, iar din 2024 să guvernze singură.

Dan Barna și Dacian Cioloș vor fi copreședinți ai Alianței care va avea și o Comisie Națională de Coordonare care va reuni membrii Birourilor Naționale ale celor două partide. Deciziile acestui for vor fi implementate de către un Comitet Executiv. Va fi înființată și Comisia de Politici Publice în care vor fi elaborare politici publice comune în mai multe domenii.

Alianța USR-PLUS va avea candidați comuni la alegerile locale și parlamentare. Aceștia vor fi desemnați, de regulă, prin negocieri între cele două formațiuni. În cazul lipsei unui acord, candidații la locale vor fi desemnați fie prin alegeri interne la care participă membrii ambelor partide, fie prin intermediul unor sondaje de opinie. Pentru candidații la alegerile parlamentare, singura alternativă la negocierile directe vor fi sondajele.

De asemenea, cele două partide au anunțat că vor începe strângerea de semnături pentru candidatura lui Dan Barna, miercuri, 7 august. ”Suntem convinși că formarea Alianței USR-PLUS va putea reseta scena politică din România”, mai precizează sursa citată.

FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citeşte şi:

Nicușor Dan susține că un sondaj arată că ar câștiga Primăria Capitalei cu susținerea USR-PLUS

"Am vrut să dau mâna cu el. Dar și-a tras mâna". Ilie Năstase a luat foc dupa gestul lui Iohannis
GSP.RO

"Am vrut să dau mâna cu el. Dar și-a tras mâna". Ilie Năstase a luat foc dupa gestul lui Iohannis

Horoscop 12 decembrie 2019. Capricornii au parte de o zi dificilă
HOROSCOP

Horoscop 12 decembrie 2019. Capricornii au parte de o zi dificilă