„A fost extras numărul de teste pozitive care au fost raportate pentru persoanele nevaccinate și pentru cele vaccinate. Pentru cele vaccinate, ne-am uitat la patru intervale de timp. Primele două săptămâni de la doza 1, în care știm că pacientul nu are protecție conferită de vaccinare și alte trei intervale”, a afirmat Valeriu Gheorghiță, referindu-se la metodologia de calcul.
„Pentru a calcula riscul de infecție, numărul de îmbolnăviri a fost raportat la numărul de persoane vaccinate ce se încadrau în cele patru intervale de timp de la data testului pozitiv”, a adăugat Valeriu Gheorghiță la conferința de presă.
Eficiența împotriva infectării:
- vaccinați peste 14 zile de la doza 2 – 90,2%
- vaccinați 1-14 zile de la doza 2 – 83,9%
- vaccinați primele 14 zile de la doza 1 până la doza 2 – 16,3%
Eficiența împotriva internării:
„Tradus, o persoană vaccinată cu schemă completă are un risc de 12 ori mai scăzut de a se interna în cazul în care este testată pozitiv”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
- vaccinați peste 14 zile de la doza 2 – eficiență 92,8%
- vaccinați 1-14 zile de la doza 2 – eficiență 85,4%
- vaccinați primele 14 zile de la doza 1 până la doza 2 – 67%
Eficiența împotriva internării în ATI:
„Eficiența dupa schema completă de vaccinare la peste 14 zile, practic când beneficiile sunt maximale, este de peste 92%. Ceea ce înseamnă un risc de 12 ori mai redus de a face o formă gravă după infecție la persoana vaccinată cu schema completă”, a spus medicul infecționist militar.
- vaccinați peste 14 zile de la doza 2 – eficiență 92,1%
- vaccinați primele 1-14 zile de la doza 2 – eficiență 80,5%
Eficiența împotriva deceselor:
„Eficiența schemei complete de vaccinare la peste 14 zile pentru prevenirea deceselor este de peste 93%. Ceea ce înseamnă o reducere a riscului de deces de aproximativ 14 ori la persoanele vaccinate cu schema completă”, a menționat Gheorghiță.
- vaccinați peste 14 zile de la doza 2 – eficiență 93,2%
- vaccinați primele 1-14 zile de la doza 2 – eficiență 79,6%
Concluzii – Vaccinarea cu schemă completă:
- Scade de 14 ori riscul de deces în urma bolii COVID-19
- Scade de 12 ori riscul de spitalizare și de internare în ATI
- Scade de 10 ori riscul de infectare cu SARS-CoV-2
„Aceste date sunt din perioada valului 3 al pandemiei în România, când tulpina britanică Alpha este dominantă, dar, din datele raportate de alte țări, inclusiv pentru tulpina Delta, eficiența vaccinurilor se menține la peste 90% atunci când vorbim despre prevenirea spitalizărilor, a formelor grave și a deceselor”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro