Mergi direct la conținut »
Vânătoare de vrăjitoare? Un tânăr a fost ”săltat” de jandarmi când voia să intre la meci. Acuzat că a furat arma jandarmeriței, a fost amendat pentru... un banner!
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Vânătoare de vrăjitoare? Un tânăr a fost ”săltat” de jandarmi când voia să intre la meci. Acuzat că a furat arma jandarmeriței, a fost amendat pentru… un banner!

Mamă, tată și fiu. Au fost cu toții pe 10 august în Piața Victoriei. Spun că au stat, alături de alte familii, până în jurul orei 22.00. Că au plecat, practic, înainte de a se declanșa haosul. 

De Ștefan Pană,

Totuși, pe 12 august, când voia să intre la meci, fiul, un tânăr de 24 de ani, a fost luat pe sus de jandarmi. 

El şi tatăl său au povestit pentru Libertatea calvarul prin care au trecut în noaptea de 12 și 13 august. Pentru că tânărul a fost confundat cu unul dintre agresorii femeii-jandarm.

A fost ameninţat cu un dosar penal pentru ultraj şi a primit o amendă pentru un banner anti-Jandarmerie, spune tatăl său, deşi nu are nicio legătură cu violenţele. Iar Jandarmeria nu ar fi prezentat nicio explicaţie despre motivul pentru care a fost dus la audieri.

Iată ce povestește tatăl :”Băiatul a vrut să intre la meci ieri (nr – pe 12 august), la Dinamo, şi s-a trezit luat la Poliţie de către Jandarmi, că ‘ştii ce ai făcut, ai bătut jandarmeriţa, că ai furat arma, las’ că vezi tu’, tot felul de chestii de genul acesta.

Concret, la poarta de intrare pe stadion, băiatul a fost înconjurat de jandarmi, agresat şi înjurat, fără nicio explicaţie.

Mi-au spus să stau pe loc, să mă legitimiteze. Peste 30 de secunde, au venit vreo 7 jandarmi, care au început să mă împingă, m-au dus către maşină, că trebuie să mergem la secţie. Le-am zis că nu am de ce să merg la secţie, să mă legitimeze acolo. Au folosit forţa, cu înjurături de familie, m-au băgat cu forţa în maşină, mi-au mai dat şi câteva coate”, a povestit tânărul. El a fost dus apoi la secţia 6 de Poliţie.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Tatăl său a povestit, pentru Libertatea, că poliţiştii au fost luaţi prin surprindere când jandarmii l-au dus pe băiat la audieri. S-au chinuit să afle de ce a fost ridicat şi ce trebuie să facă în cazul lui.

„Poliţiştii vorbeau între ei: ‘Dacă nu e ăsta?’. Apoi l-am auzit pe unul dintre ei: ‘Lasă, facem un dosar pentru pentru ultraj, pentru bătaie, şi se spală Procuratura pe cap cu ei’. Că ei trebuie să dea un număr, uite, am găsit nu ştiu câţi„, povesteşte, contrariat, tatăl băiatului.

Bărbatul crede că jandarmii l-au ales la întâmplare pe fiul lui. „Li s-a părut lor, ştii cum e: tricou negru, tatuat pe mână”.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

Potrivit bărbatului, tânărul a fost, într-adevăr, la proteste în seara de vineri, când au avut loc violenţele, doar că a fost împreună cu părinţii săi, alături de alte câteva familii. Au plecat în jurul orei 22.00, înainte ca jandarmul femeie să fie bătută.

A stat cu mine, cu nevastă-mea, cu încă vreo 6-7 familii. Am plecat împreună de acolo. Este o vânătoare de vrăjitoare a lor. Probabil le trebuie nişte justificări„, spune părintele tânărului reţinut.

Amendă pentru un banner anti-Jandarmarie

Familia tânărului acuză şi alte abuzuri ale jandarmilor. Aceştia nu au putut o seară întreagă să explice de ce anume este suspectat băiatul. Mai întâi au încercat să-l facă să recunoască faptul că ar fi sustras pistolul jandarmului bătut. Apoi, întreaga poveste a fost abandonată. Până la capăt, i-au spus că îi fac dosar pentru ultraj, însă nu i s-a spus exact împotriva cui.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

La poliţie, familia tânărului a aflat şi că acesta va fi amendat. Motivul: un banner afişat nu vineri seara, ci duminică.

I-au găsit pe Facebook că în seara de duminică a avut un banner, ‘Jandarmeria e Gu Noi’. I-au dat amendă, că mesajul ar fi împotriva Constituţiei. Ce treabă are?!”, se întreabă, supărat, tatăl tânărului. El nu a reuşit să afle nici măcar care este cuantumul amenzii.

Tânărul de 24 de ani susține că povestea cu bannerul a apărut cât timp aştepta la secţie, iar jandarmii au început să se uite pe profilul său de Facebook, unde au văzut imaginea şi s-au sesizat.

Jandarmii n-au dat nicio explicaţie cu privire la comportamentul lor. Mai ales că tânărul nici nu seamănă cu bărbatul căutat pentru atacarea jandarmului femeie.

Tânărul de 24 de ani reţinut (stânga) nu seamănă cu bărbatul căutat de Poliţie (dreapta)

De la Poliţie, la spital

Luat de la stadion, tânărul de 24 de ani a fost dus la Secţia 6 de Poliţie. Acolo a stat 3 ore, fără să i se dea un pahar de apă, spune tatăl său. Apoi, a ajuns la Secţia 3, unde i s-a făcut rău din cauza tensiunii şi a sângerat pe nas. A fost chemat un echipaj SMURD, care l-a dus la Urgenţe.

Tatăl băiatului a povestit, pentru Libertatea, că în urma ambulanţei a fost trimis şi un echipaj de Poliţie, care s-a retras însă, după ceva vreme, pentru că tânărul nu era reţinut.

Tânărul s-a întors la Secţie după ce a stat o vreme la spital, dar din proprie voinţă. Acolo a aflat că există un proces verbal şi că se întocmeşte un dosar penal.

A refuzat să semneze procesul verbal, pe motiv că i s-a oferit unul într-un singur exemplar şi nu avea încredere în ce se va scrie acolo.

Sunt filmări, să vină să demonstreze că a făcut ceva rău„, cere tatăl băiatului.

Marţi, 14 august, tânărul a mers la Parchetul Militar, unde a depus o plângere penală împotriva jandarmilor.

Poliţia Capitalei a anunţat azi că bărbatul care ar fi sustras pistolul femeii jandarm a fost reținut. Bărbatul în vârstă de 32 de ani a fost identificat şi dus la audieri, fiind emisă ordonanţă de reţinere pe numele acestuia. Arma nu a fost însă găsită, astfel că autoritățile continuă cercetările pentru găsirea pistolului sustras şi pentru identificarea celorlalţi participanţi la agresiune, a anunţat Poliţia Capitalei.

Citeşte şi: EXCLUSIV / Am stat de vorbă cu Bogdan Pîrlog, procurorul militar care a fost pe 10 august în Piața Victoriei. ”Eram acolo în drum spre acasă, nu am supravegheat intervenția jandarmilor”

Close
Închide
  Close