Mergi direct la conținut »
Vedetele, jurnaliștii și sportivii care au ajuns în politică; De la cariere de succes la eșecuri răsunătoare
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Vedetele, jurnaliștii și sportivii care au ajuns în politică; De la cariere de succes la eșecuri răsunătoare

Vedetele, jurnaliștii și sportivii care au ajuns în politică; De la cariere de succes la eșecuri răsunătoare

Vedetele și sportivii care au ajuns în politică și marile eșecuri ale acestora. De-a lungul timpului, cântăreți, prezentatori TV, sportivi au decis să se înscrie în partide și chiar au ajuns în Parlament. Carierele acestora s-au îndreptat fie spre succes, cum este cazul Gabrielel Firea, care din televiziune a ajuns primul primar femeie al Capitalei, sau ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, fie spre eșecuri răsunătoare, precum Luminița Anghel, Mugur Mihăescu sau Teo Trandafir. 

De Valentina Postelnicu,

Cântăreții de succes, curtați de partide și deveniți parlamentari în Legislativ

Partidele au curtat în special în perioadele de campanii electorale, vedetele autohtone, cu priză la public, în speranța că le va ajuta să câștige mai ușor voturile românilor.

Cântăreți precum Nicolae Furdui Iancu, Victor Socaciu, Mihai Pocorschi, Ducu Bertzi, vedetele de televiziune Gabriela Firea, Oana Zavoranu, care a activat o perioadă ca și actriță de telenovele, dar și actori precum Alexandru Arșinel și foști sportivi, ca Ilie Năstase, s-au aflat în atenția liderilor politici.

Partidul care a promovat cel mai mult celebrități a fost PRM-ul condus de Vadim Tudor, care, în legislatura 2000-2004, a reușit să aducă în Parlament cântăreții Irina Loghin și Ion Dolănescu.

Și liberalii l-au convins pe cântărețul Nicolae Furdui Iancu, care a deținut și funcția de consilier local PNL în județul Alba, să candideze într-un colegiu uninominal în Munții Apuseni.

Mihai Sturzu de la HiQ și Cici de la Sistem, au ajuns deputați pe listele PSD, iar soliştii de muzică populară Ionela Prodan şi Alexandru Pugna, sau Victor Socaciu au candidat la alegerile parlamentare.

Muzicianul Damian Drăghici a ajuns europarlamentar din partea PSD. Singurul muzician român care a câstigat un Grammy a fost și senator UNPR si a candidat la ultimele alegeri europarlamentare pe lista PSD-UNPR-PC.

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!
Recomandări

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!

Marii sportivi care au ajuns în politică: Ilie Năstase, Anghel Iordănescu, Mihai Leu

Dintre sportivi, fostul mare tenisman Ilie Năstase a ajuns senator. Inițial, acesta a candidat la Primăria Capitalei, în 1996, din partea PDSR și a fost invins de Victor Ciorbea atât în primul tur, cat si in al doilea, cand a obtinut 43,2%.

Și Anghel Iordănescu a avut succes în politica, ca senator independent al României, pentru două mandate.

Mihai Leu, fost campion mondial la box, a demisionat pe 14 martie 2011, din Consiliul Local Hunedoara, unde fusese ales consilier din partea Partidului Conservator. În 2008, a candidat la primaria municipiului Hunedoara, clasandu-se pe locul al treilea, cu putin peste 20% din totalul voturilor exprimate.

Leonard Doroftei, cel mai mare boxer profesionist pe care România l-a avut până acum, a primit o ofertă de la PSD, pe care a refuzat-o pentru că era prea implicat în sport. Ulterior și-a anunțat susţinerea pentru Cozmin Guşă şi pentru PIN.

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram
Recomandări

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram

Modele de succes: Gabriela Firea și Lia Olguța Vasilescu, de la jurnalism în prim-planul politicii românești

În 2012, Gabriela Vrânceanu Firea a renunţat la presă pentru politică. Fosta prezentatoare şi realizatoare TV s-a înscris în PSD, în organizaţia de Ilfov. ”Am vrut, la 40 de ani, să pornesc de la zero în domeniul în care cred că aş putea să realizez nişte lucruri împreună cu noii mei colegi. (…) De ce la PSD? Pentru că nu voi uita niciodată că provin dintr-o familie cu patru copii şi vreau să fiu de partea unui partid care se gândeşte la securitate alimentară, la protecţie socială”, spunea Firea.

Aceasta a ajuns senator și a câștigat mandatul de primar al Capitalei, în 2016, fiind prima femeie care conduce Bucureștiul în calitate de edil-șef.

După ce a absolvit Facultatea de Litere şi Istorie din Craiova, specializarea română-italiană, Lia Olguța Vasilescu a devenit jurnalist al cotidianului “Cuvântul Libertăţii”. S-a angajat în presă în 1997, imediat după absolvirea facultăţii, iar timp de un an a fost redactor, apoi ajungând şefa secţiei investigaţii a ziarului.

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”
Recomandări

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”

În 1999, a fost promovată în funcţia de redactor-şef, iar în 2000 a ajuns, de la masa de scris, la pupitrul Parlamentului, devenind deputat din partea PRM. A fost parlamentar, purtător de cuvânt al PRM și a câștigat primăria Craiovei, în 2016. Acum este unul dintre miniștrii cei mai importanți ai Cabinetului PSD-ALDE, conducând porfofoliul Muncii și Justiției Sociale.

Nu sunt singurii ziariști care au ajuns în politică. Sever Voinescu, ex-ziaristului Cătălin Avramescu, Traian Ungureanu, Gabriel Liiceanu ori consilierul prezidențial Cristian Preda au lăsat meseria de jurnalist pentru a deveni politicieni.

Și patronul de presă Silviu Prigoană a ajuns să candideze pentru Legislativ în sectorul 3.

Cum au eșuat vedetele, după ce au ajuns în politică: Teo Trandafir a demisionat din Parlament, Mugur Mihăescu a devenit consilierul Gabrielei Firea

Printre cei care au plecat la fel de repede cum au intrat în politică se află vedeta de televiziune Teo Trandafir. Teo a intrat în PDL în 2010. În primăvara lui 2010, a candidat din partea Partidului Democrat Liberal pentru locul din Camera Deputaților eliberat de Daniela Popa și a câștigat locul de parlamentar, obținând 54,02% din voturi.

În februarie 2012, aceasta și-a dat demisia din Parlament invocând motive de sănătate.

Și Mugur Mihăescu, actor din grupul de umor Vacanţa Mare, care a jucat în mai multe filme de comedie şi în numeroase spectacole, cel mai cunoscut ro lfiind cel al poliţistului Garcea a fost ales, în 2011, în funcția de președinte executiv al Partidului Verde, însă a demisionat din acest partid în octombrie. În 2012, a candidat ca independent la șefia Primăriei Sectorului 5.

În prezent, acesta este consilierul primarului general, Gabriela Firea. Numirea a fost făcută în urma consultării cu membrii Asociaţiei Comercianţilor din Centrul Istoric al Bucureştiului, Mihăescu fiind deţinător al unui pub în Centrul Vechi.

Actorul Mircea Diaconu a intrat în politică în 2008, când şi-a anunţat candidatura pentru un loc în Senat din partea PNL.  A fost senator și mai apoi europarlamentar independent începând cu 2014.
Cântăreața Luminița Anghel a intrat în PSD în 2008. În noiembrie 2008 a candidat, din partea PSD, pentru un mandat in Camera Deputatilor. Cantareata nu a intrat in Parlament.
Și actorul Florin Călinescu a fost exclus din organizatia PNL Pitești, în 2010, pentru ca nu a respectat statutul partidului, a lipsit de la sedinte si a jignit membrii organizatiei. Florin Călinescu s-a înscris în PNL în octombrie 2008, iar în noiembrie același an a candidat la alegerile parlamentare de pe listele acestui partid, însă nu a obținut mandatul de senator al Colegiului 4 Argeș pentru care a candidat.

Close
Închide
  Close