- Centrul YouGov-Cambridge pentru cercetarea opiniei publice este un institut condus de YouGov, o firmă internațională de cercetare de piață și analiză de date, și de Departamentul POLIS (Politică și Studii Internaționale) de la Universitatea Cambridge, responsabil pentru cercetarea și instruirea în științe politice, relații internaționale și politici publice.
„Dacă Putin se bazează pe scăderea hotărârii occidentale în a susține Ucraina, această cercetare îi dă vești proaste și reprezintă o lovitură pentru campania sa militară”, a declarat Joel Rogers de Waal, directorul academic YouGov.
Susținere pentru sancțiuni și pentru consolidarea acestora
Sondajul, publicat la aproape 8 luni de la începutul invaziei, arată că sprijinul pentru sancțiunile impuse Rusiei e în continuare puternic. Acesta variază de la 57%, respectiv 58%, în Franța și Germania, la 60%, 62% și 65% în Canada, SUA și Polonia. Cel mai mare procent a fost înregistrat în Marea Britanie: 73%.
De asemenea, 37% dintre greci și 32% dintre maghiari s-au pronunțat pentru menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei.
Cel mai scăzut sprijin pentru sancțiuni vine de la cetățenii din Indonezia.
Întrebați dacă sancțiunile existente „nu sunt suficient de dure” și ar trebui consolidate, 62% dintre polonezi, 57% dintre suedezi și jumătate dintre britanici au răspuns pozitiv. Procentul a fost între 40 și 50% pentru respondenții din Franța, Germania, Spania și SUA.
Mulți occidentali s-au arătat în favoarea suplimentării sancțiunilor, în ciuda creșterii costului de trai și a crizei energetice: 66% în Danemarca, 63% în Marea Britanie. În cazul unei creșteri și mai substanțiale a costurilor de trai, sprijinul a scăzut, dar cu cel mult 10 puncte procentuale.
Arme grele pentru Ucraina, dar fără implicarea directă a NATO în război
Din punct de vedere militar, a existat până în acest moment un sprijin substanțial pentru ajutorarea Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de arme și instruire în afara țării. Cei care au participat la sondaj cred că acest sprijin trebuie oferit în continuare.
„Cu tot zgomotul public din acest an despre pericolele catastrofei nucleare globale, mulți occidentali nu se descurajează în opinia lor că NATO ar trebui să continue să susțină efortul de război al Ucrainei”, a spus Rogers de Waal, directorul academic al centrului de cercetare.
Polonezii sunt cei mai convinși că Alianța trebuie să ajute în continuare Kievul cu echipament militar.
Doar o cincime dintre respondenții greci și unguri au susținut trimiterea de arme grele în Ucraina, față de 44% în Franța, 57% în Marea Britanie și 65% în Polonia.
Există, totuși, puțin sprijin occidental (30-40% în majoritatea țărilor, scăzând la doar 20% în Germania) pentru implicarea militară directă a NATO.
Fără concesii pentru Moscova
Cetățenii occidentali au fost întrebați dacă susțin unele concesii făcute Moscovei, precum încetarea sancțiunilor, suveranitatea Rusiei asupra Crimeei, independența pentru Donețk și Lugansk (alipirea acestor regiuni la Rusia nu avusese loc în momentul derulării sondajului) și garanția că Ucraina nu se va alătura NATO, pentru ca Rusia să înceteze războiul și să renunțe la câștigurile sale teritoriale.
„Este izbitor cât de scăzut este nivelul de sprijin occidental pentru acordarea de concesii Rusiei în oricare dintre aceste scenarii”, spune Rogers de Waal.
Doar 13% dintre respondenții din Franța și Suedia au susținut recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeei, dacă Moscova nu acceptă să renunțe la nou-cuceritele teritorii. Procentul nu a fost foarte diferit (17%), dacă Rusia acceptă să renunțe la noile teritorii.
Indienii sunt de acord cu cele mai multe concesii pentru ruși.
31% dintre greci, 28% dintre unguri și 23% dintre italieni au optat pentru recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeei, ca preț pentru încetarea războiului, chiar dacă Rusia nu ar renunța la niciun alt teritoriu ucrainean, față de 8% în Danemarca și 10% în Marea Britanie.
România nu a fost prinsă în acest sondaj. Sondajul a fost derulat în Franța, Germania, Suedia, Danemarca, Spania, Italia, Grecia, Ungaria, Polonia, Marea Britanie, SUA, Australia, Canada, Brazilia, Mexic, Turcia, Egipt, Arabia Saudită, India, Japonia, Indonezia, Thailanda, Kenya, Nigeria și Africa de Sud.
Foto: Profimedia
Jumbo • 16.10.2022, 07:27
40.de h.i.e.n.e,conduse de femela alfa SUA s au năpustit asupra Rusiei ca să i fure prada(resursele ei naturale). Dacă vrea sa scape,leul Putin are o singura solutie:sa se repeada asupra femelei alfa (sua) și sa i rupă coloana dintr o singura lovitura. Satanuuuuuu
nonews • 15.10.2022, 21:11
#noNews că Moscova oricum nu asculta... Oricum nu a luat la cunoștință.