Mai mult, un procuror a primit amenințări cu moartea, notează Mediafax.ro.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani au precizat că veteranul de război Vasile Curecheru din comuna botoșăneană Lunca, care a fost trimis în judecată pentur înșelăciune în formă continuată, „a beneficiat de o clemenţă din partea procurorilor ieşită din comun, cum nu a mai beneficiat nicio altă persoană urmărită penal din ţară, tocmai datorită vârstei (…) şi a faptului că, de fiecare dată invoca faptul că îi trebuie bani pentru medicamente”.
Potrivit anchetatorilor, bătrânul a comis o multitudine de fapte, iar prejudiciul cauzat a ajuns la 100.000 de lei.
Procurorii susțin că Vasile Curecheru a fost cercetat penal în perioada 2009 – 2017 în alte 11 dosare, pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Pensionarul de 92 de ani, care este veteran de război, a fost cercetat atât de procurorii de la lângă Judecătoria Botoşani, cât şi de procurorii din Buftea şi Bacău. În toate cele 11 cazuri, procurorii au renunțat, însă, la urmărirea penală și au decis ca bătrânului să-i fie aplicate doar amenzi administrative.
Veteranul a fost trimis în judecată în mai multe dosare, după ce Judecătoria Botoșani a cerut procurorilor redeschiderea anchetelor. Prejudiciul depășește 100.000 de lei și nu a fost recuperat.
„Deşi Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani a dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de Curecheru Vasile pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals (…) Judecătoria Botoşani, văzând perseverenţa infracţională a inculpatului şi cuantumul foarte mare a prejudiciului nerecuperat, a dispus admiterea plângerii Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice Botoşani, infirmarea soluţiei şi trimiterea cauzei la procuror în vederea trimiterii în judecată. Având în vedere practica instanţei de judecată, de redeschidere a dosarelor privitoare la acest inculpat, o perseverenţă infracţională de neegalat, cât şi prejudiciul total, care se ridica la o sumă totală de peste 100.000 lei, în al doisprezecelea dosar, nr. 1115/P/2016, cel care a declanşat linşajul mediatic al procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, inculpatul a fost, din nou, trimis în judecată” se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.
Anchetatorii urmează să facă cercetări pentru a aflat de ce boli suferă bătrânul.
„În următoarele zile se va verifica de ce afecţiuni medicale suferă inculpatul, ce diagnostice i-au fost stabilite, ce tratamente i-au fost prescrise şi dacă aceste tratamente i-au fost asigurate conform legii, iar în cazul în care i-au fost asigurate, cine anume a fost beneficiarul real al sumelor de bani obţinute de către inculpat din anii 2008-2009 şi până în prezent, urmând să comunicăm opiniei publice rezultatele verificărilor” se mai arată în comunicatul Parchetului de la lângă Judecătoria Botoşani.
După ce cazul scandalos a ieșit la iveală, procurorul Nicoleta Arpinte, purtătorul de cuvânt al al Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, a primit amenințări cu moartea.
„Am sesizat instituţia la care lucrez privind săvârşirea infracţiunii de ultraj judiciar, (…) în urma ameninţării cu moartea prin împuşcare în cap, de către o persoană de sex feminin, pe motiv că unitatea de parchet local la care lucrez nu i-a anchetat pe politicienii corupţi şi l-a trimis în judecată pe Curecheru Vasile. (…) În zilele următoare vom clarifica detaliat această poveste, care a adunat zece dosare penale din 2011 şi până în prezent, la mai multe instanţe din ţară”, a anunţat procurorul Nicoleta Arpinte pe contul său de Facebook.
În vârstă de 92 de ani, veteranul de război din județul Botoșani a fost trimis în judecată pentru înşelăciune, după ce ar fi efectuat peste 200 de călătorii Botoşani-Bucureşti, cu diferiţi însoţitori.
Potrivit anchetatorilor, bătrânul avea dreptul la 12 călătorii gratuite cu trenul, alături de un însoţitor. Mai mult, veteranul este acuzat că ar fi cumpărat la negru și alte bilete și apoi mergea în vară pentru a căuta persoane dispuse să-i fie însoțitori pe ruta Botoșani-București.
Oamenii călătoreau gratis alături de bătrân, însă, la finalul călătoriei, îi plăteau sume cuprinse între 40 și 50 de lei, adică mai puțin de jumătate din prețul biletului care, pe aceeași rută, costă 120 de lei.
Citește și VIDEO | Patru bărbați, o femeie și copilul Decebal trăiesc în ”satul dacic”. Își spun ”frați”, n-au curent electric și nu poartă blugi
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro