Mergi direct la conținut »
Viața în Coreea de Nord, povestită de un student american: "Sunt pisici și câini la zoo"
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Viața în Coreea de Nord, povestită de un student american: "Sunt pisici și câini la zoo"

Viața în Coreea de Nord, povestită de un student american: „Sunt pisici și câini la zoo”

Travis Jeppesen este primul american care a absolvit cursurile unei universități din Phenian și a publicat recent o carte în care povestește cum este viața în Coreea de Nord. În cartea sa, americanul de 36 de ani, povestește cum studia într-o universitate fără curent electric, cum era supravegheat permanent și cum a văzut o femeie care vindea pe stradă ridicată de forțele de ordine.

Original din Charlotte, Carolina de Nord, Travis Jeppesen, în vârstă de 36 de ani, a devenit primul american care a studiat pe pământ nord-coreean în anul 2016. El a studiat limba coreeană la universitatea Kim Hyong Jik, timp de o lună.

Jeppesen a vizitat Coreea de Nord de mai multe ori și a descris modul în care a trăit într-un hotel luxos, dar gol, în timp ce frecventa o universitate în care de cele mai multe ori nu era curent electric și nu existau nici instalații sanitare în toalete.

Cu toate acestea, spre deosebire de cele mai multe programe de studii în străinătate, el a locuit în luxosul hotel pe tot parcursul șederii sale în Phenian și a avut doi ghizi care îl monitorizau permanent.

Jeppesen a studiat împreună cu alți doi expați – un student francez și un australian. Pe tot parcursul șederii în Coreea de nord a împărțit o cameră de hotel cu unul dintre cei doi, deși erau singurii rezidenți ai hotelului de 28 de etaje.

„Camera mea avea două paturi de dimensiuni mari și mobilier luxos din China, un dulap mare, un balcon cu vedere la oraș și aer condiționat”, a scris el în cartea lui „Phenian: O călătorie în Coreea de Nord a lui Kim Jong Un”.

El povestește că în fiecare dimineață era șocat de apelul de trezire dedicat lui Kim II-sung, care însemna interpretarea instrumentală a piesei „Unde ești, draga generale”. „Este foarte bizar. Aproape ca într-un film al lui David Lynch. Este unul dintre lucrurile care îți amintește că Liderul Suprem este cu tine oriunde te duci. În fiecare clipă”, spune americanul.

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019
Recomandări

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019

 

Pentru cursurile sale de coreeană, Jeppesen făcea două ore în fiecare dimineață de luni până vineri, în timp ce după-amiaza și week-end-ul erau „dedicate temelor și excursiilor”.

Cu toate acestea, el povestește că a studiat în condiții șocante, deoarece la universitate nu era de obicei energie electrică, lumină și instalații sanitare. „Coridoarele erau întunecate. În băi nu exista nici o instalație sanitară. Este o țară foarte săracă din lumea a treia”, a spus el.

Jeppesen a remarcat, de asemenea, modul în care fiecare clădire de locuințe avea propriul spion oficial numit inminbanjang, care era de obicei o femeie de vârstă mijlocie sau o femeie în vârstă. Ea urmărea ce se întâmplă în cartier și raporta guvernului. Dar asta nu înseamnă că nu existau lacune.

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»
Recomandări

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»

 

Spre deosebire părerea pe care toată lumea o are despre locuitorii care se îmbracă toți la fel, Jeppesen spune că vremurile se schimbă și moda a devenit mai relaxată. Bărbații erau văzuți purtând cămăși cu mâneci scurte de toate culorile, iar femeile purtau fuste și uneori blugi.

Una dintre cele mai bizare experiențe a fost vizita de la grădina zoologică din Phenian, care se mândrește cu peste 6.000 de animale și 650 de specii, dar mai ales cu câinii și pisicile de aici.

La grădina zoologică a fost uimită să vadă cum o femeie în vârstă care vindea înghețată și bomboane a fost luată într-un mod violent de doi ofițeri de poliție. „Am încercat subtil să mă uit unde au luat-o, dar i-am pierdut din vedere … Nu cred ca s-a încheiat bine pentru ea”, a scris el.

Tolo: Ce putem face? Să nu-i lăsăm pe cei fără ajutor să cadă în uitare!
Recomandări

Tolo: Ce putem face? Să nu-i lăsăm pe cei fără ajutor să cadă în uitare!

 

Pentru american, cea mai grea parte a experienței a fost cea de a știi că este permanent monitorizat. Era urmărit în timp ce se afla în camera de hotel, iar computerul și telefonul îi erau ascultate și supravegheate.

„Din punct de vedere psihologic, a fost foarte dificil și stresant. Avea toate aceste efecte secundare ciudate. Au fost momente în care în sfârșit eram singur și nimeni nu mă privea, iar acest lucru mi s-a părut înfiorător pentru că eram atât de obișnuit să fiu privit „, a spus el. „În plus, chiar și atunci când nu eram supravegheat, oamenii se holbau la mine pentru că eram un tip alb și nu sunt obișnuiți să vadă străini în Coreea de Nord”, a adăugat el.

La sfârșitul cursurilor, Jeppesen a primit un certificat prin care se atesta faptul că a finalizat cu succes limba coreeană pentru începători. Anul trecut, în primăvară, s-a întors din nou în Phenian pentru două săptămâni, dar apoi nu i s-a mai permis pentru că a intervenit scandalul legat de moartea studentului Otto Warmbier, care fusese închis în Coreea de Nord pentru că a furat un poster dintr-un hotel în 2016.


Citește și: Ce este ”Sindromul Italia”. Anul trecut, la Institutul Socola din Iași au fost internate 150 de femei


Close
Închide
  Close