În cei 14 ani de când este cancelarul Germaniei, adresarea directă și aversiunea cancelarului german Angela Merkel pentru măreție retorică au fost o problemă frecventă pentru jurnaliștii și colegii de partid, care își doreau o comunicare mai pasională între șeful guvernului și public, scrie The Guardian.
Cu toate acestea, în mijlocul crizei coronavirusului, chiar și criticii ei au ajuns să aprecieze un politician care se află pe un teren mai sigur când explică importanța zecimilor decât să proiecteze viziuni mari asupra viitorului.
Explicația lui Merkel cu privire la baza științifică din spatele strategiei guvernului de ieșire din starea de restricții, un clip care a fost share-uit de mii de ori pe social media, a avut toată încrederea calmă așteptată de un fost om de cercetare cu un doctorat în chimie cuantică și care a fost cândva coautor al unei lucrări despre “influența corelațiilor spațiale asupra vitezei reacțiilor chimice”.
Explicând de ce optimismul ei despre aplatizarea ratei infecției trebuie să fie unul rezervat, iar pentru o ieșire din starea de blocaj necesită precauție, cancelarul de 65 de ani a navigat printr-un model de calcul.
Fără măsuri de încetinire a răspândirii virusului, cum ar fi distanțarea fizică, oamenii de știință cred că Covid-19 are un număr de reproducere de la doi la trei.
Dacă numărul de reproducere al unuia ar crește până la 1,1, a explicat Merkel, sistemul de sănătate german ar putea fi copleșit până în octombrie. Dacă s-ar ajunge până la 1,2, spitalele ar putea ajunge la un punct de criză în iulie, iar dacă s-ar ajunge la 1,3, punctul de criză ar veni în iunie.
Calculul lui Merkel, care a venit la sfârșitul conferinței de presă de miercuri seara, a primit mai multă atenție în străinătate decât în Germania, unde publicul este obișnuit cu punctele tari și punctele slabe ale acesteia care vin din pregătirea sa științifică.
Lothar de Maiziére, ultimul premier al Germaniei de Est, care a recomandat-o pe Merkel pentru primul său rol în politică, a declarat că pregătirea sa științifică a făcut-o un outsider într-o arenă politică dominată de bărbați cu studii de drept, dar totodată i-a permis ascensiunea.
„Știe că pentru fiecare efect trebuie să existe o cauză și poate și condiții ideale”, i-a spus acesta lui Evelyn Roll, biograful lui Merkel. “Cunoaște legile logicii formale și, prin urmare, este capabilă să construiască lanțuri logice cu viteză și determinare.”
foto: Hepta