Mergi direct la conținut »
VIDEO | Cum a început Ţiriac afacerile care l-au făcut miliardar: A cumpărat coniac de 2 lei din România şi l-a vândut cu 6 la Moscova
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO | Cum a început Ţiriac afacerile care l-au făcut miliardar: A cumpărat coniac de 2 lei din România şi l-a vândut cu 6 la Moscova

VIDEO | Cum a început Ţiriac afacerile care l-au făcut miliardar: A cumpărat coniac de 2 lei din România şi l-a vândut cu 6 la Moscova

De Radu Țuțulan,

  • Ion Ţiriac este singurul român miliardar în euro

  • Aproape două miliarde de euro este averea estimată a omului de afaceri

  • Este unul dintre cei mai titraţi jucători de tenis din lume

  • Primele afaceri le-a făcut transfrontalier, între România şi Rusia

  • Foamea l-a determinat să înceapă afacerile

Au trecut 5 ani de când Ion Ţiriac şi-a etalat bogăţia în materie de autoturisme. O jumătate de deceniu de când garajul omului de afaceri s-a transformat în muzeu şi a primit denumirea de Ţiriac Collection. Sub cupola acestui muzeu amenajat în oraşul Otopeni, de lângă Bucureşti, se găsesc maşini de epocă, automobile de lux, unicat câteva dintre ele, uimitoare toate şi inegalabile unele în materie de eleganţă şi design.

Ion Ţiriac, cel mai bogat român, singurul miliardar în euro din ţara noastră, le deţine pe toate, peste 170 la număr. Şi mai deţine turneul de tenis de la Madrid şi numeroase afaceri în domeniul importurilor şi comerţului cu maşini, în domeniul asigurărilor sau în domeniul bancar. Şi întrebat de jurnalişti care ar fi trei reguli ale succesului după care s-a ghidat, Ţiriac nu a stat prea mult pe gânduri:

„Să încerci în fiecare zi să fii mai bun decât ieri. Să nu te uiţi împrejur, ci să le faci pe ale tale atât cât poţi. Să fii mulţumit cu tine însuţi când te uiţi în oglindă”, a spus omul de afaceri.

Născut în 1939, Ion Ţiriac făcea parte din rândul copiilor fără prea multe posibilităţi, aşa că făcea orice putea pentru a câştiga un ban. A fost copil de mingi la tenis şi primea 25 de bani pe oră. A jucat tenis de masă şi a participat cu naţionala României de hochei la Jocurile Olimpice de Iarnă, din 1964. Abia apoi s-a dedicat total sportului alb, iar la 27 de ani a obţinut prima performanţă – finală la Roland Garros, la dublu, alături de Virginia Ruzici. Turneu pe care l-a câştigat 4 ani mai târziu, alături de Ilie Năstase.

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Recomandări

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului

În paralel cu sportul însă, Ţiriac era atras de afaceri. Şi recunoaşte că foamea l-a îndemnat să cumpere ieftin şi să vândă scump, pentru a face rost de bani de mâncare.

„M-a ajutat foamea. E greu să vă spun eu, pentru că e greu să vă identificaţi cu anii 50, cum făceai să obţii un colac sau o bucată de pâine. Trebuia să inventezi tot felul de lucruri. Primele comerţuri pe care le-am făcut era să iei de la Moscova două ceasuri Pobeda și să le vinzi în ţară cu 2 lei, iar cu 2 lei să cumperi 4 sticle de coniac și să le vinzi la Moscova cu 6 lei şi aşa mai departe”, s-a destăinuit Ion Ţiriac.

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie
Recomandări

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie

Desigur, este vorba despre o figură de stil folosită pentru a explica modul în care a început să facă afaceri în anii 50. De atunci, Ţiriac şi-a dezvoltat atât abilităţile de businessman (n.r. – om de afaceri), cât şi domeniul de activitate, iar împreună cu banii câştigaţi din tenis a ajuns să deţină astăzi o avere estimată la 1,7 – 1,8  miliarde de euro, conform Top 300 Capital.


Citește și:

Paradoxul Metrorex | În timp ce sindicatul cere majorări de 42%, compania se împrumută şi pune gaj trenuri pentru plata lucrărilor din Drumul Taberei

Close
Închide
  Close