De Daniel Ionașcu,

Microsoft a făcut încă din luna decembrie a anului trecut demonstrații cu software care rulează pe Windows 10 în cadrul dispozitivelor cu cipuri ARM, însă abia acum a prezentat oficial noile produse.

Acestea sunt realizate de către HP, Asus și Lenovo.

Dar înainte să trecem la specificațiile acestora trebuie precizate câteva lucruri despre sistemul de operare. Microsoft a mai încercat în 2012 să treacă sistemul de operare Windows pe procesoarele ARM. În acel moment, versiunea respectivă se numea Windows RT și nu putea rula decât aplicații din Windows Store, plus Microsoft Office și Internet Explorer.

Dispozitivele respective, fie că erau tablete care se converteau în laptopuri prin atașarea unei tastaturi, fie că erau modele 2-în-1 pliabile, nu s-au vândut niciodată bine. Ba chiar au fost eșecuri în toată regulă.

În acest an, Microsoft a revenit și a lansat sistemul de operare Windows 10 S, care este proiectat special să ruleze doar aplicații din Windows Store. Sigur, contra unei sume de bani, versiunea se poate upgrada și pot fi ulterior descărcate programe software obișnuite.

Momentan, Microsoft spune că acest lucru se poate face gratuit.

Ce programe pot rula

Noua variantă de Windows 10 S poate rula aproape toate programele obișnuite x86. Mai exact, pot fi folosite programe pe pe 32 de biți. Cele pe 64 de biți nu pot funcționa încă. De asemenea, o serie de antiviruși și jocuri nu sunt nici ele funcționale.

Raed Arafat, anunț îngrijorător despre extinderea coronavirusului în Europa
Recomandări

Raed Arafat, anunț îngrijorător despre extinderea coronavirusului în Europa

 

Pot fi folosite, însă, principalele softuri utilizate de marea masă a oamenilor, precum Adobe Photoshop, Google Chrome sau Microsoft Office.

De asemenea, noile dispozitive promit 20-22 de ore durată de viață a bateriei, mult peste ceea ce oferă acum procesoarele Intel.

Cum arată noile laptopuri

Asus NovaGo 2-in-1 arată ca un laptop normal de 13,3 inchi, dar ecranul se poate rabata și poate fi utilizat ca o tabletă.

Acesta are suport pentru un stylus, port HDMI, două USB-uri 3.1 și chiar și un slot de card MicroSD. Varianta cu 4 GB de memorie RAM și 64 GB pentru stocare costă 599 de dolari, iar cea cu 8 GB de memorie RAM și 256 GB pentru stocarte este 799 de dolari.

Asus NovaGo 2-in-1 este un laptop cu Windows 10 care folose;te un procesor Qualcomm Snapdragon 835, pe arhitectura ARM

HP Envy x2 are un ecran mai mic, de 12,3 inchi, și este mai mult o tabletă similară cu Microsoft Surface. Aceasta poate ajunge la 8 GB RAM și 256 GB pentru stocare. Și acesta are stylus, iar ambele au conectivitate LTE.

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”
Recomandări

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”

 

Procesoarele utilizate sunt Qualcomm Snapdragon 835, care se găsesc acum pe cele mai puternice smartphone-uri, așa cum e cazul Samsung Galaxy S8 și Note 8, LG V30 ori HTC U11.

HP Envy x2 este un hibrid laptop-tabletă care vine cu Windows 10, dar cu procesor Qualcomm Snapdragon 835

Pe de altă parte, Qualcomm tocmai ce a prezentat noua generație Snapdragon 845, acestea urmând a se găsi în cele mai performante telefoane mobile ale anului viitor. Când se vor găsi și pe noile laptopuri prezentat de Microsoft, nu știm. Cert e că anul viitor abia vor ajunge pe rafturi cele cu Snapdragon 835.

Momentan nu există nicio informație oficială despre posibile smartphone-uri cu Windows 10 Pro bazate pe această tehnologie care suportă programele clasice x86.

Ce a postat Simona Halep în miez de noapte, după victoria splendidă de la Dubai. Surpriza de la miezul nopții!
GSP.RO

Ce a postat Simona Halep în miez de noapte, după victoria splendidă de la Dubai. Surpriza de la miezul nopții!

Horoscop 24 februarie 2020. Săgetătorii au parte de o cheltuială neprevăzută
HOROSCOP

Horoscop 24 februarie 2020. Săgetătorii au parte de o cheltuială neprevăzută