Mergi direct la conținut »
VIDEO/
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > VIDEO/"Testamentul" unui absolvent de Oxford care emigrează din România: "Mi s-a spus că mi-am vândut ţara pentru că am studiat în străinătate"

VIDEO/”Testamentul” unui absolvent de Oxford care emigrează din România: „Mi s-a spus că mi-am vândut ţara pentru că am studiat în străinătate”

Theo Istrate, în vârstă de 26 de ani, este unul dintre puţinii români care au absolvit prestigioasa Universitate Oxford, acolo unde a studiat ingineria. S-a întors din Anglia şi a muncit trei ani ca programator în România, iar acum se întoarce la Oxford pentru că a primit o ofertă de muncă. Nu plănuieşte să revină în România, ţara pe care a fost acuzat că o "vinde", pentru că a învăţat peste hotare. Theo emigrează în ziua în care PSD, partidul de la guvernare, înghesuie oameni în autocare pentru a-i pune în avangarda luptei cu un fictiv "stat paralel". Dacă forţa unui partid se măsoară în numărul de simpatizanţi aduşi în Bucureşti, cum se măsoară  într-o ţară săracă emigrarea unui absolvent de Oxford?

La ultimul protest anti-guvernamental din Piaţa Victoriei, din 30 mai, participanţii erau mâhniţi de numărul redus al manifestanţilor. Mai în glumă, mai în serios, unii dintre ei spuneau că mulţi dintre cei care îşi aprindeau laterna telefonului în februarie 2017 nu mai sunt acum în ţară.

Printre cei care au mers din nou în Piaţa Victoriei era, însă, şi Theo Istrate, originar din Focşani. Strângea semnături pentru campania „Fără penali în funcţii publice”, iniţiată de USR. Este una dintre zecile de activităţi politico-civice la care a participat în ultimii trei ani, de când a revenit în România ca absolvent al Universităţii Oxford, din Marea Britanie.

Peste aproximativ o săptămână avea să aibă şi el statutul care te face incompatibil cu calitatea de protestatar în Piaţa Victoriei: emigrant.

Theo Istrate părăseşte România şi se mută în Oxford, unde a primit oferta de a lucra la un „start-up”. Alături de alţi 15 tineri străluciţi, va munci la dezvoltarea unor roboţi off-road pentru sarcini agricole.

„Robotul ar trebui să are şi să stropească singur. Îl duci în câmp, nu trebuie să-l programezi să-ţi tragă brazda. Trebuie să-i spui câte brazde vrei, din câţi în câţi metri, şi el să păstreze brazda dreaptă”, explică Theo.

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini
Recomandări

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini

 

După ce epuizează această provocare, tânărul nu exclude să se întoarcă, într-o zi, în România pentru a candida la alegerile prezidenţiale. Că s-a implicat cât de mult a putut încă de acum încape puţină îndoială. A ajutat la unele activităţi de partid ale USR, a stat cu orele la cozile de votare de la alegerile prezidenţiale din 2014, iar în 2016, a făcut campanie la alegerile parlamentare din Vrancea, pentru un fost olimpic internaţional la matematică. Din păcate, spune Theo, faptul că era absolvent MIT, considerată cea mai bună Universitate din lume, nu l-a ajutat prea mult pe amicul său.

Din păcate, a prins foarte mult la populaţie acest bau-bau care este Soroş„, spune tânărul. El însuşi a fost acuzat că îşi „vinde ţara” şi că nu are dreptul la opinie când vine vorba de viitorul României, pentru că a ales să studieze peste hotare.

Totodată, privind retrospectiv la anii petrecuţi la Oxford, lui Theo îi este greu să înţeleagă autosuficienţa de care s-a lovit adesea în ultimii trei ani în care a locuit în Bucureşti.

Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic
Recomandări

Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic

 

„Lumea la noi nu poate să accepte că cineva este mai bun şi unii sunt foarte mândri, din câte am înţeles de la colegii care au terminat facultatea în ţară. Şi este greu să lucrezi cu astfel de persoane. Primul lucru pe care l-am învăţat la Oxford este că tot timpul este cineva mai bun ca tine„, spune tânărul.

Theo Istrate recunoaşte că nu crede într-o schimbare rapidă a României şi că nici nu are vreun remediu miraculos pentru ca ea să se producă peste noapte. Crede, însă, că oamenii ar trebui să se implice şi, depăşind dezgustul acumulat în ultimele aproape trei decenii, să-şi tragă la răspundere aleşii.

„Noi ne mulţumim cu foarte puţin, ca popor. Dacă a venit cineva şi a făcut un lucru bun, acela este Dumnezeu pe pământ. Nu! Asta este datoria lui. A venit într-o funcţie publică, de conducere, să facă lucruri, nu un lucru bun în patru ani de zile. În România, este standardul atât de jos încât cred că, în orice oraş există un primar care face un singur lucru bun, el va fi ales pe trei mandate, chiar dacă apoi stă acasă şi doarme. Atât de dezamăgiţi cred că sunt oamenii”, mai spune Theo.


Citește și:

VIDEO/ Ghid pentru părinții plecați în străinătate, pentru cei rămași și pentru copii. Sfaturi de la psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc

Close
Închide
  Close