Sătenii din Ruginoasa s-au mascat și cele două tabere, cei din deal și cei din vale, au încercat să se bată în centrul localității. S-au trezit devreme, vineri de dimineață, dar forțele de ordine erau la locul tradițional al bătăii încă de la ora 5. Jandarmi echipați cu căști, scuturi și bastoane, și pregătiți să intervină chiar și cu gaze lacrimogene și polițiști au blocat zona în care ar fi trebuit să se întâlnească cele două cete.

Oamenii au plecat de acasă înarmați cu ciomege și n-a fost deloc ușor pentru forțele de ordine să-i oprească. Chiar dacă li s-a spus că nu se vor confrunta și că riscă inclusiv să fie condamnați pentru eventualele violențe, sătenii tot s-au pregătit.

Planurile de acțiune au fost făcute încă de săptămâna trecută, când s-a ținut o ședință la primărie, atât cu membrii delenilor cât și cu cei ai vălenilor.

Ambelor tabere li s-a explicat că nu va avea loc această bătaie și dacă se va ajunge la violențe se vor aplica sancțiuni drastice, inclusiv închisoarea pentru rănirea altor persoane. Tradiția, veche de sute de ani, a fost oprită de autorități acum 8 ani, după ce 5 persoane au fost rănite și dintre ele un adolescent de 17 a stat în comă 14 zile și a rămas paralizat.

Pe rețelele de socializare au apărut joi de dimineață mai multe filmulețe în care forțele de ordine încearc să împiedice bătaia și să dezarmeze cele două tabere. De pe margine, alți săteni îi ceartă pe jandarmi că intervin și nu lasă oamenii să se bată, așa cum e tradița la Ruginoasa.

Un jandarm a fost agresat de un participant la manifestarea tradiţională organizată în comuna Ruginoasa din judeţul Iaşi, a anunţat, vineri, Jandarmeria Română.

„În această dimineaţă (…), un jandarm care făcea parte din dispozitivul de ordine publică din localitatea Ruginoasa, satul Bugioaia Vale, a fost lovit cu pumnul în zona feţei de către o persoană aflată într-una din cetele de urători de la manifestarea tradiţională din localitate. După incident, agresorul a încercat să fugă, însă a fost prins imediat de către forţele de ordine şi condus la sediul Secţiei de Poliţie Ruginoasa, pentru continuarea cercetărilor.”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Române.

Conform sursei citate, subofiţerul agresat a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD aflat la faţa locului şi, ulterior, a fost transportat la Spitalul Paşcani.

Jandarmeria Română precizează că nu s-au înregistrat alte evenimente care să reclame intervenţia forţelor de ordine prezente la faţa locului.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro