MENIU CAUTĂ
, de Sorina Ionaşc

VIDEO/Cafea cu parfum de zâmbete. Poți s-o bei și dacă n-ai bani, ești trecut ”pe caiet”. ”Nu încercăm să schimbăm lumea, dar îi ajutăm pe cei care vor să o facă”

Distribuie

Cafea cu parfum de zâmbete. Diminețile grele se tratează cu cafea. Și cu zâmbete la schimb, ar adăuga angajații unui coffee-shop din București. La ei, plata cafelei se poate face…pe caiet. Și, uneori, costă numai un zâmbet. Totul legal și fiscalizat, spun afaceriștii. Asta pentru că ”zâmbetele și buna dispoziție” nu costă nimic. Și au trecut asta pe bonul fiscal.

Vali are puțin peste 20 de ani și, în ultimul an, aproape s-a îndrăgostit de locul lui de muncă. Nu s-a gândit vreodată să prepare sau să servească produse din cafea și nici nu și-a dorit asta. Întâmplarea și, poate, curiozitatea, l-au adus pe postul de barista amator. Și nici nu vrea să plece prea curând, căci a descoperit nu cafeaua, ci zâmbetele gratuite.

Cum cobori la metrou la Universitate, în pasaj, te lovești de o muzică latino. Nu trebuie să fii fan, dar n-ai cum să nu o auzi și să nu te întrebi ce e acolo. Un banal coffee-shop, la fel cum sunt multe altele în tot Bucureștiul. Un lucru e diferit: uneori, o cafea costă numai un zâmbet.

Micul magazin de cafea încearcă o revoluție. Mică și ea, dar esențială. Revoluția dimineților. Astfel, coffee-shopul nu tratează doar somnul și oboseala, ci și proasta dispoziție și încrâncenarea. Când n-ai bani de cafea, nu poți plăti cu cardul. Poți, însă, lua cafea pe datorie.

„Cafea pe caiet”, la schimb cu un zâmbet

Sistemul pus la punct de micii afaceriști e foarte simplu. Clientului i se emite un bon fiscal cu valoare zero, în momentul în care își cumpără cafeaua. Ca și cum ar primi-o gratis. Bonul se lipește într-un caiet stilizat, clientul își trece numele sau porecla și cam atât. Poate reveni oricând să plătească retroactiv, nu i se cer date de contact și nici nu sunt urmăriți pentru neplată. Când se întorc să plătească, se emite și cel de-al doilea bon, cel real și fără zâmbete, cu prețul cafelei.

Caietul se numește chiar așa. „Cafea pe caiet”. Bei ce vrei, plătești când vrei. Nu ies în pierdere, spun reprezentanții cafenelei. Și asta pentru că o cafea nu contează așa mult. E mai important zâmbetul clientului.

Cam asta e filozofia care îi ghidează și nu vor să renunțe la ea. Nu vor nici măcar să-și ia un POS, astfel încât să se poată plăti cu cardul. „Și toate reacțiile, toate zâmbetele, unde s-ar mai duce?”.

Și unii chiar plătesc doar cu un zâmbet, căci sunt și oameni care nu s-au mai întors să dea banii. Angajații nu se supără. Nici măcar nu-i verifică pe „rău-platnici” pentru că, spun ei, „au avut o dimineață grea, iar un zâmbet e mai important”.

Totul e legal, susțin afaceriștii. Au avut și controale de la ANAF și nu au avut probleme. Ba mai mult, un angajat al Fiscului a cumpărat cafea ”pe caiet” și a zâmbit și el.

„Noi nu încercăm să schimbăm lumea, dar îi ajutăm pe cei care vor să o facă”. Au scris asta, cu cretă, pe o tăblie mică. Iar ajutorul vine într-un pahar de cafea cu parfum de zâmbete. Atât de simplu.

Citește și:

Geniul Guvernului Dăncilă: în plină amenințare a pestei, a ordonat eliminarea inspecției veterinare din primăvară, economisind 6 milioane de euro și pierzând aproape un miliard!

Citește mai multe despre ANAF, bon fiscal, cafenea, coffee shop, Investigații şi Reportaje, Metrou și Universitate pe Libertatea.

Comentarii