MENIU CAUTĂ
, de Cristian Simion

Viiturile au „măturat” zeci de milioane de lei în judeţul Prahova. Drumuri, culturi agricole şi case afectate de furia naturii

Distribuie

Capriciile vremii au lăsat în urmă prăpăd în zeci de localităţi din judeţul Prahova. Mai multe tronsoane de drumuri judeţene s-au prăbuşit, pur şi simplu, după ce pământul de sub carosabil a luat-o la vale. Pagubele se ridică la peste 14 milioane de lei, bani care au fost alocai de la Guvern. Valoarea bunurilor afectate de viituri, inundaţii şi alunecări de teren este însă de câteva ori mai mare, iar autorităţile speră să primescă ajutor din partea Uniunii Europene.

Prefectul judeţului Prahova, Mădălina Lupea, a prezentat marţi rezultatele avaluării făcute în localităţile afectate de furia vremii. Iar estimările sunt, pe alocuri, dramatice.

Pagubele înregistrate de Consiliul Judeţean şi de 12 oraşe şi comune se ridică la 38.542.000. Iar evaluarea se referă numai la infrastructură. Singura autoritate „norocoasă” care a primit bani pentru reparaţii este Consiliul Judeţean căruia Guvernul i-a alocat 14. 485.000 lei din Fondul de intervenţie pentru repararea drumurilor afectate, cele mai multe dintre ele situate în zona de nord a judeţului, către Valea Doftanei.

În ceea ce priveşte pagubele făcute altor obiective, care nu reprezintă infrastructură, valoarea pagubelor produse de inundaţii şi alunecări de teren în 21 de oraşe şi comune este de aproximativ 70 de milioane de lei, a anunţat prefectul de Prahova.

Peste 350 de hectare de culturi agricole au fost compromise, mau multe reţele de utilităţi au fost afectate, la Valea Doftanei mâlul adus de torente a colmatat cinci captări cu apă. Vijelia a luat pe sus acoperişul sediului unui detaşament de pomperi la Sinaia, dar şi pe cel al unei şcoli din cartierul Poiana Ţapului, în oraşul Buşteni. Acestor pagube li se adaugă cele suferite de localnicii loviţi de necaz. Speranţa pentru a primi bani de reparaţii vine de la Uniunea Europeană, susţine prefectul.

Mădălina Lupea a anunţat că a fost încheiate 26 de procese-verbale de constatare a pagubelor, în baza cărora autorităţile din Prahova speră să primească sume din fondul de solidaritate al Uniunii Europene.

Citește și: INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Libertatea a chestionat oficial Poliția și Parchetul. Ce răspund procurorii victimei din lift şi tuturor femeilor traumatizate: «Fapta masturbatorului nu e infracțiune!»

Citește mai multe despre evaluare, inundatii și Prahova pe Libertatea.

Comentarii