MENIU CAUTĂ
, de Maria Andrieș

Viorica Dăncilă dă de înțeles că e o problemă privată, Libertatea argumentează de ce e de interes public ca prim-ministrul să lămurească legalitatea adopției

Distribuie

Libertatea consideră de interes public felul în care un actual înalt demnitar a adoptat un copil și, întrucât Victor, fiul premierului Viorica Dăncilă, știe că e înfiat, redacția a decis să publice, astăzi, povestea celor 8 copii născuți în casa modestă din Butești și pe care viața i-a dus în direcții atât de diferite

Libertatea a contactat-o pe Viorica Dăncilă prin două canale oficiale, purtătorul de cuvânt de la Palatul Victoria și consiliera sa de imagine.

Pe ambele canale n-a venit nici un răspuns, ci doar nemulțumirea că ziarul abordează un subiect pe care premierul îl consideră de viață privată.

Din punctul de vedere al redacției, înfierea unui copil este unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poate face un om pe parcursul vieții. Dovadă că existența lui Victor s-a schimbat sensibil în bine, față de cea a fraților și a surorilor sale.

Cum Victor știe deja de ani de zile, din familie și de la școală, despre adopția lui, avem câteva argumente pentru care considerăm că publicarea informațiilor e necesară:

1. Atâta vreme cât un om politic e dator să explice până și cumpărarea unei mașini, cum să nu fie de interes public ca un prim-ministru să demonstreze deplina legalitate a felului în care a adoptat un copil?

2. Nu e o discuție despre chestiuni intime, precum boală, credință religioasă sau alte date intime ale unei persoane, ci despre un fapt legal asupra căruia, conform legii, se pronunță un tribunal, căci în tribunal se decid astăzi adopțiile.

3. În general, oamenii politici au o imagine proastă, iar despre Viorica Dăncilă s-a vorbit ca despre un personaj unidimensional. Actul înfierii oferă oamenilor informații despre o altă latură, necunoscută, a personalității sale. Tocmai de aceea prim-ministrul României e dator să explice, cu documente, legalitatea adopției fiului său, deja nu mai e nici un secret, familiile au vorbit, și pentru ca să permită dispariția oricărei suspiciuni legale, care poate altera generozitatea gestului.

4. Nu în ultimul rând, adopția lui Victor Dăncilă poate fi un moment de reflecție asupra situației grele a copiilor din România, dintre care aproape jumătate sunt împovărați de sărăcie.

Iar când copiii României rămân în nevoie și fără educație în primii ani de viață, mediul le influențează covârșitor și pentru totdeauna destinul.

Citiți prima parte a poveștii: Destinul celor 8 copii din familia Malancu, dintre care cel mic a fost adoptat de prim-ministrul Viorica Dăncilă!

A doua parte: Mama biologică a băiatului adoptat de Viorica Dăncilă: „Vreau doar să-l văd, nu să-mi zică mamă!”

Citește mai multe despre Investigații şi Reportaje pe Libertatea.

Comentarii