Ce conțin „Protocoalele de la Istanbul”? Interdicții, dezarmare și dependență de Rusia

Vladimir Putin încearcă din nou să impună o capitulare mascată a Ucrainei, spun experții americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), revenind cu așa-numitele „Protocoale de la Istanbul”, un set de condiții redactat în aprilie 2022, în plin avans rusesc spre Kiev. Deși, între timp, rușii au fost respinși, Putin continuă să ceară renunțarea Ucrainei la suveranitate și apărare.

„Aceste protocoale nu sunt o ofertă de pace, ci o rețetă pentru capitulare”, avertizează ISW.

Condițiile impuse Ucrainei în 2022 și reluate acum includ:

  • renunțarea definitivă la aderarea la NATO
  • modificarea Constituției pentru a introduce neutralitatea
  • interzicerea oricărui ajutor militar din străinătate, inclusiv trupe sau armament
  • limitarea drastică a armatei ucrainene: 85.000 de soldați, 342 de tancuri și doar 519 piese de artilerie
  • raza rachetelor ucrainene – limitată la 40 de km

Rusia să fie parte din grupul garanților de securitate ai Ucrainei, alături de China, SUA, Franța și… Belarus

„Este o rețetă pentru ca Ucraina să devină o stat marionetă, incapabil să se apere în fața unei noi agresiuni rusești”, comentează ISW.

Fostul diplomat, actor și jurnalist Andrei Magheru a fost declarat colaborator al Securității comuniste. Cum își turna „Radu Manoliu” colegii
Recomandări
Fostul diplomat, actor și jurnalist Andrei Magheru a fost declarat colaborator al Securității comuniste. Cum își turna „Radu Manoliu” colegii

Putin, fără progrese militare, încearcă manipulări diplomatice

ISW notează că Moscova folosește aceste propuneri nu pentru a opri războiul, ci pentru a rupe unitatea dintre Ucraina, SUA și Europa. Putin evită discuțiile reale despre un armistițiu complet și încearcă să impună „pace rus[” prin intimidare și propagandă.

„Putin știe că nu mai poate obține nimic decisiv pe câmpul de luptă. Așa că încearcă să obțină aceleași obiective prin presiuni diplomatice și dezinformare”, avertizează raportul ISW.

Kremlinul aruncă vina pe NATO și promovează fantezii

Oficialii ruși cer ca orice acord de pace să „elimine cauzele reale ale conflictului”, adică prezența NATO în estul Europei și presupusa discriminare a rușilor din Ucraina. În același timp, Moscova cere restricții pentru mobilizarea și înzestrarea Ucrainei, fără să accepte vreun compromis în privința propriilor arme sau armate.

„Aceste cereri reflectă exact pretențiile Kremlinului dinaintea invaziei: o Ucraină neutră și slabă, iar NATO redus la granițele din 1997”, explică ISW.

În ultimele zile, Putin și purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, au apărut în presa occidentală cu mesaje menite să influențeze opinia publică americană și, indirect, administrația Trump.

Ion Iliescu ar putea avea cancer la plămâni: „Este un ghinion teribil să faci așa ceva după o viață fără fumat și fără excese”
Recomandări
Ion Iliescu ar putea avea cancer la plămâni: „Este un ghinion teribil să faci așa ceva după o viață fără fumat și fără excese”

„Este o tentativă clară de a convinge SUA să accepte condițiile Moscovei, sub pretextul că Rusia vrea pace, deși continuă să bombardeze Ucraina zilnic”, mai spun analiștii ISW.

Subiecte matematică BAC 2025 – ce le-a picat elevilor la matematică. Vezi și subiectele la istorie date la Bacalaureat 2025!

Urmărește cel mai nou VIDEO
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.