MENIU CAUTĂ

UPDATE | Vladmir Putin a obținut 76.66% dintre voturi și este președinte pentru încă șase ani

Distribuie

Vladimir Putin a fost ales președintele Rusiei pentru încă șase ani, după ce 76.66% dintre rușii care s-au prezentat la urne l-au ales. Cu un mandat până în 2024, Putin va ajungă să fie la putere timp ce 25 de ani, dacă luăm în calcul și cele două mandate în care a fost și premier.

UPDATE: Vladimir Putin a câștigat din nou alagerile prezidențiale din Rusia, potrivit rezultatelor parțial, făcute publice de comisia electorală.

Potrivit RT.com, Vladimir Putin a câștigat, până în prezent, 76.66% dintr voturile alegătorilor ruși. Următorul în clasament este Pavel Grudinin, care a candidat pentru prima oară. El a obținut 12% din voturi, în timp ce naționalistul Vladimir Jirinovski s-a aflat pe locul trei, cu 6%.

Președintele și-a atins obiectul în ceea ce privește procentul de voturi, dar prezența la urne a fost în jur de 59,9%, mai mare decât la parlamentarele din 2016 când a fost de 48%, însă semnificativ mai mică decât la prezidențialele din 2012 când a fost de 65%.


Victoria lui Putin nu a fost pusă la îndoială de nimeni, singura emoție a Kremlinului a fost prezența la urne care ar fi putut să pună în pericol victoria morală.

Rezultatele exit-poll-ului oficial prezentat de majoritatea instituțiilor media sunt următoarele: 

  • Vladimir Putin (independent)- 73,9%
  • Pavel Grudinin (Partidul Comunist al Federației Ruse) – 11,2%
  • Ksenia Sobchak (Inițiativa Civică) – 2,5%
  • Vladimir Zhirinovksy (Partidul Liberal Democrat din Rusia) – 6,7

Victoria lui Putin nu a venit însă fără probleme. Un ONG independent care monitorizează desfășurarea alegerilor prezidențiale din Rusia, Golos, anunță că până ieri la prânz au fost peste 1.700 de cazuri de nereguli înregistrate, multe dintre ele referindu-se la observatori cărora le-a fost interzis să-și desfășoare activitatera.

Mișcarea condusă de Alexei Navalnîi, adversarul cel mai vocal al lui Putin, căruia i-a fost interzis să candideze după ce a fost condamnat penal, a anunțat că a trimis 33.000 de voluntari pentru a monitoriza alegerile. Aceștia au raportat sute de cazuri de fraudă, în special în Moscova și regiunea din jurul capitalei, în Sankt Petersburg și în Bașchiria, regiunea din zona Munților Urali.Citește mai multe despre Alegeri și Victorie pe Libertatea.

Comentarii