Ritualul, descoperit de polițiști pe un telefon mobil

Totul a început cu o anchetă de rutină în Japonia, legată de revânzarea ilegală a unor telefoane mobile. Polițiștii din Tokyo au găsit pe unul dintre telefoanele confiscate un videoclip care le-a dat fiori. Imaginile arătau mai mulți bărbați care împărțeau pahare de sake, un ritual simbolic de loialitate între membrii clanurilor mafiote, într-un hotel din prefectura Yamanashi, în martie 2024.

Cei surprinși în filmare ar fi membri ai Yakuza, dar și ai triadei 14K din Hong Kong, una dintre cele mai temute organizații criminale din Asia. Poliția a confirmat că cel puțin cinci japonezi care au participat la întâlnire au fost ulterior arestați, printre care și Kajiro Shirai, membru al grupării Chinese Dragon, și Kazuyuki Tajima, lider în cadrul Sumiyoshi-kai, una dintre cele mai mari organizații Yakuza din Japonia.

O mișcare disperată pentru a supraviețui

Jake Adelstein, cunoscut jurnalist și autor al cărții „Tokyo Vice”, a explicat pentru South China Morning Post ce înseamnă această alianță.

„Autoritățile japoneze au slăbit puterea Yakuza, iar singura lor șansă e să se reinventeze. Colaborează cu triadele pentru a intra pe piața internațională de droguri”.

Război Israel-Iran, ziua 10. Statele Unite au bombardat Iranul. Cronologia operaţiunii „Midnight Hammer”
Recomandări
Război Israel-Iran, ziua 10. Statele Unite au bombardat Iranul. Cronologia operaţiunii „Midnight Hammer”
 

Adelstein spune că triada 14K controlează rutele de metamfetamină în Asia de Sud-Est, iar alianța cu Sumiyoshi-kai le oferă acces la infrastructura japoneză. Împreună, pot face mai mult decât trafic de droguri, pot spăla bani prin turism și investiții imobiliare și pot coordona fraude online, inclusiv cu criptomonede.

„Este o combinație mortală: triadele au know-how-ul în cybercrime, iar Yakuza are rețeaua locală. Pot face scam-uri de tip phishing și fraude financiare la scară mare”, avertizează Adelstein.

Bătrânii, victimele preferate. Pagube de sute de milioane de dolari

Un raport recent al Agenției Naționale de Poliție din Japonia arată că în 2023 au fost peste 19.000 de cazuri de fraude prin telefon sau internet. Cele mai multe victime au fost persoane în vârstă, iar prejudiciile totale au depășit 313 milioane de dolari.

În paralel, fraudele romantice și investițiile fictive promovate prin rețelele sociale au crescut alarmant, provocând pagube de aproape 315 milioane de dolari într-un singur an.

Aurelian Preda a scăpat de pe petrolierul Unirea, care a explodat lângă Capul Caliacra, acum 43 de ani: „Mircea Băsescu a tăiat parâma. Din cauza disperării, și-a înfipt briceagul în palmă!”
Recomandări
Aurelian Preda a scăpat de pe petrolierul Unirea, care a explodat lângă Capul Caliacra, acum 43 de ani: „Mircea Băsescu a tăiat parâma. Din cauza disperării, și-a înfipt briceagul în palmă!”

Mafia se reinventează: mai puține tatuaje, mai multă tehnologie

Deși legislația din Japonia a reușit să limiteze influența Yakuza prin legi dure, cum e Ordonanța din 2011 privind excluderea crimei organizate, efectul pare să fi fost invers. Acum, grupările mafiote au devenit mai subtile, mai fluide și mai internaționale.

„Triadele oferă Yakuzei o șansă să revină în forță, cu metode noi, mai greu de detectat. Nu mai sunt gangsterii clasici cu tatuaje, ci jucători în rețele globale de droguri și cyberfraude”, explică Adelstein.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.