- Contactat de Libertatea, președintele Consiliului Județean Ilfov spune că se va face o anchetă pentru a verifica substanța.
Locuitorii orașului Popești-Leordeni au acuzat probleme respiratorii și digestive.
„Erau oameni la pământ pe Oituz care-și vomitau plămânii. Am fugit cu toții în Mega Image.. nu e normal! Ce substanță s-a folosit?” întreabă Iulian Ilioiu, pe grupul de Facebook – Noul Popești-Leordeni.
Numeroase mesaje similare au apărut pe aceeași pagină.
„Aloooo, ce se intampla in Popesti??? Tusim încontinu, usturimi pe nas, pe fetita mea o doare capul !!! Va jucati cu noi???” a reclamat pe Facebook Cristina Beatrice.
Oamenii au anunțat autoritățile și au spus că în zonă au început să apară echipaje.
„Pe Oituz sunt două echipaje de la Pompieri cu autospeciale, au luat probe din aer. Evitați pe cât posibil să ieșiți afară câteva ore, până când va trece efectul substanței cu care au stropit acei inconștienți, închideți ferestrele locuințelor, aveți grijă cu copiii, sunt cei mai vulnerabili!”, a scris Dumitru Grosuleac.
Primarul din Berceni: „Nu știm despre ce soluție e vorba”
Situația din Popești-Leordeni s-a repetat și în comuna Berceni, aflată în apropiere, unde primarul localității, Covrigea Gheorghe, a oprit dezinsecția.
„Vă mulțumesc pentru sesizările făcute privind dezinsecția din această seară. Într-adevăr, în foarte multe zone din localitate aerul era inrespirabil și foarte multe persoane acuzau stări de rău. (…) Urmează să verificăm documentele însoțitoare acestei acțiuni (substanța folosită și concentrația)”, a scris Covrigea Gheorghe pe Facebook.
Nu știm încă despre ce soluție este vorba, și cât de riscantă este expunerea la ea, de aceea vă recomand să vizitați un medic dacă acuzați stări de disconfort
Primarul comunei Berceni, Covrigea Gheorghe
Ulterior, el a spus că a încercat să ia o probă din substanța folosită, dar nu a primit acceptul și „mașina a plecat fără acceptul nostru”.
„Am încercat să luăm o probă din substanța folosită însă nu am primit acceptul, motivând că trebuie să fie o persoană “abilitata”. Atât persoanele de pe mașina de dezinsecție, cât și doamna Tanța Cojocaru-responsabilă de acțiune, nu au știut să îmi spună cine ar fi, de drept, abilitat să facă acest lucru. Mi-au spus că furnizorul poate luă probe (???) iar când am solicitat să aștepte până vine poliția și o persoană care poate preleva probe, mașina a plecat, în fugă, fără acceptul nostru”, a mai scris acesta.
Președintele Consiliului Județean Ilfov: „O să facem o comisie să verifice”
Contactat de Libertatea, Marian Petrache a afirmat că a fost informat în această dimineață privind probleme din timpul dezinsecției.
”Regret situația oamenilor care au fost afectați de această acțiune. La ora 6 am vorbit cu directoarea centrului nostru să întreb cum s-au făcut soluțiile pentru că e ceva ciudat, din zece localități doar în două a fost efectul acesta negativ”.
Președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache
El a spus că urmează ca o comisie să verifice cum a fost făcută substanța folosită. „Vreau ca în echipa care face cercetarea să fie cineva de la Direcția de Sănătate Publică, și operatorul care a făcut acțiunea și pe care l-am angajat, că nu face Consiliul Județean prin angajații lui”.
„Ce vă pot spune e că soluția se face toată într-un bazin, era prima chestie care putea să te ducă cu gândul că undeva s-a greșit, bazinul comun pentru cele zece localități unde s-a dat aseară”, a mai spus el.
Președintele CJ Ilfov a găsit o explicație acestei situații, dar a precizat că aceasta este strict „personală” până când va avea rezultatul anchetei demarate. Până atunci însă, dezinsecția a fost oprită
„ Noi anunțăm cu zece zile înainte, părerea mea personală e că oamenii nu au fost anunțați că începem acțiunea și au fost prinși, fără să-i vadă șoferul sau operatorul care face dezinsecția, în raza de acțiunea a substanței. Nu poți să faci acțiunea oricând pentru că trebuie să fie sub 25 de grade, țânțarii să fie activi. Vrem să vedem ce s-a întâmplat, noi am oprit acțiunea pentru că trebuia să continuăm și în această seară și în cea următoare”.
Potrivit lui Marian Petrache, situația a escaldat în comuna Glina, unde reprezentantul Primăriei a fost agresat. „Mai rău e că un om a fost bătut, reprezentantul Primăriei la Glina a fost bătut de cineva” a precizat președintele CJ Ilfov.
Potrivit acestuia, nu au mai fost cazuri similare de intoxicare în bloc, ci doar o singură persoană s-a simțit rău după expunerea la substanță.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro