Mergi direct la conținut »
Ziua mondială a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă, marcată pe 28 aprilie
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ziua mondială a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă, marcată pe 28 aprilie

Ziua mondială a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă, marcată pe 28 aprilie

Ziua mondială a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă, marcată pe 28 aprilie, este un prilej pentru a iniţia campanii de promovare a siguranţei, sănătăţii şi muncii decente.

În 2018, tema Zilei mondiale a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă are în prim plan siguranţa şi sănătatea tinerei generaţii în Indonezia, fiind marcată împreună cu Ziua mondială împotriva muncii copiilor într-o campanie care are ca scop îmbunătăţirea siguranţei şi sănătăţii tinerilor care muncesc şi stoparea muncii copiilor, potrivit site-ului Organizaţiei Internaţionale a Muncii, www.ilo.org. citat de Agerpres.

Cu acest prilej este organizat, în perioada 27-28 aprilie 2018, un seminar la Jakarta, în Indonezia.

La nivel global, există aproximativ 540 de milioane de tineri, cu vârste între 15 şi 24 de ani, care muncesc, aceştia reprezentând 15% din forţa de muncă mondială. Există, din acest motiv, mulţi factori care pun în pericol siguranţa şi sănătatea tinerilor la locul de muncă – nivelul fizic scăzut de dezvoltare a acestora, lipsa experienţei de muncă şi a antrenamentului, a instruirii.

Indonezia, cu o populaţie de 255 milioane locuitori, este una dintre cele mai populate ţări ale lumii, precizează site-ul www.ilo.org. Aproape o jumătate din populaţie are vârste sub 30 de ani, iar 90 % dintre cei care muncesc lucrează în domeniul construcţiilor, existând multe cazuri de accidente de muncă. Din acest motiv, s-a luat hotărârea organizării la Jakarta a unui seminar pe tema promovării drepturilor tinerilor care muncesc şi a creşterii siguranţei la locul de muncă, împreună cu stoparea muncii copiilor.

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini
Recomandări

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini

 

Agenda Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă din 2030, adoptată la 25 septembrie 2015, cuprinde un plan global de acţiune cu obiective clare pentru a pune capăt sărăciei, pentru a proteja planeta şi pentru a asigura prosperitatea locuitorilor.

Odată cu adoptarea sa, capacitatea de colectare şi utilizare a datelor fiabile privind securitatea şi sănătatea ocupaţională a devenit indispensabilă pentru ca ţările să îşi îndeplinească angajamentul de a pune în aplicare şi de a raporta unele dintre cele 17 obiective ale dezvoltării durabile, potrivit site-ului Organizaţiei Internaţionale a Muncii, www.ilo.org.

Ziua de 28 aprilie este asociată şi cu mişcarea de comemorare a victimelor accidentelor de muncă, unele chiar stupide, sau a persoanelor care s-au îmbolnăvit la locul de muncă. Accidentele şi bolile la locul de muncă pot fi evitate prin prevenţie, iar acest deziderat trebuie să devină obligatoriu în toate statele de pe mapamond.

Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic
Recomandări

Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic

 

În România, siguranţa la locul de muncă este reglementată de Legea nr. 319 din 14 iulie 2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, iar controalele de specialitate din acest domeniu sunt efectuate de Inspecţia Muncii.

Potrivit normelor stabilite de această instituţie, angajatorul trebuie să implementeze măsurile pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă, pe baza unor principii generale de prevenire: evitarea riscurilor, evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate, combaterea riscurilor la sursă, adaptarea muncii la om, adaptarea la progresul tehnic, dezvoltarea unei politici de prevenire care să includă tehnologiile, organizarea muncii, condiţiile de muncă, relaţiile sociale şi influenţa factorilor din mediul de muncă, conform site-ului inspectiamuncii.ro.

Un brașovean care și-a pierdut brațul drept la muncă așteaptă să i se facă dreptate. Practic, este condamnat să trăiască mutilat.

Polițist din Brașov rezumă situația din România: „Hoții de buzunare pe care-i coboram acum 20 de ani din autobuze au ajuns ”dezvoltatori imobiliari” și politicieni și râd de noi!”
Recomandări

Polițist din Brașov rezumă situația din România: „Hoții de buzunare pe care-i coboram acum 20 de ani din autobuze au ajuns ”dezvoltatori imobiliari” și politicieni și râd de noi!”

 

Responsabilitatea pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor revine angajatorilor, în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană. Între factorii care pot influenţa sănătatea fizică a lucrătorului se numără mediul de muncă (zgomot, vibraţii), mijloacele de producţie (curent electric, maşini, agenţi chimici), sarcina de muncă (efort fizic, poziţii de lucru vicioase, munca în schimburi, munca în condiţii de izolare), precizează inspectiamuncii.ro.

Recent, la Bursa generală a locurilor de muncă din Bucureşti, din 20 aprilie, peste 6.300 de joburi erau vacante, doar în Capitală.

În viitor, joburile femeilor vor fi cele mai afectate de intrarea roboților pe piața muncii.CITEȘTE ȘI… VIDEO EXCLUSIV/Sebastian Stan, cel mai popular actor român la Hollywood, mesaj pentru cititorii Libertatea 

Close
Închide
  Close